Langetermijnsparen doet u via een levensverzekeringscontract in tak 21 of tak 23 gedurende minimaal tien jaar.
De minimale looptijd van een contract langetermijnsparen is 10 jaar. In tegenstelling tot pensioensparen kan je ook blijven sparen tot na je 65ste en hier ook fiscaal voordeel voor blijven genieten. Hoeveel je stort, bepaal je zelf, zolang je minimum 360 euro per jaar spaart.
Door het wegvallen van de belastingvermindering van de woonbonus, is langetermijnsparen zeker interessant om nog fiscaal voordeel te doen. Ook in dit scenario kunt u jaarlijks het maximumbedrag van 2.390 euro storten en tot 30% belastingvoordeel krijgen.
Langetermijnsparen levert een belastingvoordeel op van 30 % op de premies die in de loop van het jaar worden gestort. Een maximumbedrag is fiscaal aftrekbaar en hangt af van je beroepsinkomen. Voor het jaar 2022 is dit bedrag 2350 euro.
Langetermijnsparen biedt je de mogelijkheid om via een levensverzekering een extra pensioenkapitaal op te bouwen. De formule wordt aangemoedigd door de overheid, die een fiscaal voordeel van 30 % toekent op de stortingen van het jaar. Een maximumbedrag is fiscaal aftrekbaar en hangt af van je beroepsinkomen.
Voor pensioensparen is er geen premietaks. Plafonds: voor iedereen hetzelfde bij pensioensparen, ongeacht inkomen of beroep. Maar bij langetermijnsparen hangt de maximumpremie onder meer af van het belastbaar inkomen. De absolute bovengrens is 2.350 euro.
De combinatie van pensioensparen en langetermijnsparen kan zeer interessant zijn. Zo maximaliseert u uw aanvul- lend pensioen en uw jaarlijks fiscaal voordeel. Bovendien is het mogelijk om het kapitaal van uw langeter- mijnsparen om te zetten in een schuldsaldoverzekering.
De maximum leeftijd om te sparen voor uw pensioen is 65 jaar. Dit betekent dat u een laatste keer kan storten in het jaar dat u 64 wordt. Bent u gestart met pensioensparen voor de leeftijd van 55, dan betaalt u op uw 60ste een eindbelasting: de anticipatieve taks.
Na het overlijden wordt het opgebouwde spaarkapitaal verdeeld onder de erfgenamen en/of begunstigden. Als de erflater spaarde via een pensioenspaarfonds, dan valt het gespaarde kapitaal binnen de nalatenschap en betalen de erfgenamen daar successierechten op.
Bij de fondsen die al minstens tien jaar bestaan, komt de beste prestatie van Metropolitan Rentastro (8,21% per jaar) en BNP Paribas B Pension Growth. De rode lantaarn is ook hier voor het Belfius-fonds.
U betaalt 5 % instapkosten op de gestorte nettopremie. Tijdens het 5e, 4e en 3e jaar vóór de einddatum van het contract dalen deze instapkosten met 1 % per jaar. Op stortingen tijdens het voorlaatste en laatste jaar van het contract betaalt u geen instapkosten meer.
Voor het fiscaal stelstel van langetermijnsparen wordt de maximumpremie berekend in functie van het netto belastbaar beroepsinkomen. Voor het jaar 2021, bedraagt de maximumbijdrage € 176,40 + 6% van uw netto belastbaar beroepsinkomen, met een absolute bovengrens van € 2 350 (*).
U heeft geen recht meer op de belastingvermindering voor pensioensparen vanaf het jaar waarin u 65 jaar wordt. Voorbeeld: Mijnheer Janssens is 65 jaar geworden in september 2021. Hij heeft dus geen recht meer op de belastingvermindering voor het inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022).
Na je 60e verjaardag kun je nog verder aan pensioensparen doen tot in het jaar dat je de leeftijd van 64 hebt bereikt. Voor de stortingen na je 60e verjaardag ontvang je nog jaarlijks tot 30% belastingvermindering, maar betaal je geen eindbelasting meer.
Op elke premie die je in een levensverzekering stort, moet je 2 % taks betalen. Die taks wordt in principe van je premie afgehouden. Als je een premie van 500 euro stort, wordt er dus 10 euro belasting aangerekend (2 % van 500 euro).
Het Tak 21-verzekeringscontract is een spaar- of beleggingsoplossing voor de middellange of lange termijn. Dit contract komt tot stand tussen een verzekeringnemer, een verzekerde, een begunstigde in geval van leven en een begunstigde in geval van overlijden.
In Nederland bestaat er een nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw). Het is een financiële ondersteuning vanuit de overheid na het overlijden van de partner (dit geldt ook voor wezen). De uitkering komt vanuit de Sociale Verzekeringsbank. De nabestaandenuitkering is een soort basisinkomen.
Wanneer je je pensioenspaargeld kan opvragen, hangt af van de spaarformule. Een pensioenspaarverzekering heeft een eindvervaldag, meestal je 65ste verjaardag. Je kan het beschikbare geld dan in één keer of in maandelijkse renten opvragen.
In veel pensioenregelingen van werknemers is een nabestaandenregeling opgenomen. Bij overlijden krijgt de achterblijvende partner maandelijks een bedrag uitgekeerd. Dit wordt ook wel een partnerpensioen genoemd.
Pensioensparen afkopen: wel mogelijk, niet zinvol
Het kapitaal van je pensioensparen is eigenlijk bedoeld om opgenomen te worden wanneer je met pensioen gaat. Ook de fiscaliteit is hierop gericht. In principe mag je het bedrag dat je via pensioensparen bijeenspaart, niet opnemen vooraleer je met pensioen gaat.
Welk fiscaal maximumbedrag kies je? Je fiscale maximumbedrag blijft standaard 990 euro. Wil je een groter bedrag storten? Dan kun je expliciet kiezen voor 1.270 euro* als maximumbedrag.
Na 30 jaar wordt dat 40.162 euro. En na 40 jaar al 59.798 euro. U ziet: hoe langer de looptijd, hoe sterker de impact van de meerwaarde van uw investering wordt. Veronderstellen we nu dat u een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 5 procent zou halen.
De pensioenspaarverzekering is een levensverzekering van tak 21 of tak 23. U kiest: Tak 21 biedt een kapitaalsbescherming en een gewaarborgde interestvoet voor elke storting. Hou er wel rekening mee dat deze interestvoet kan variëren naargelang het tijdstip van de premiestorting.
Op je belastingaangifte vul je het gespaarde bedrag in onder code 1353 (de man of de oudste partner als beiden hetzelfde geslacht hebben) of 2353 (de vrouw of de jongste partner als beiden hetzelfde geslacht hebben).