Eén schade kost u vijf schadevrije jaren. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. U verliest echter niet bij alle schadeclaims opgebouwde schadevrije jaren.
Na de schade val je terug naar 5 schadevrije jaren krijg je nog 72 procent korting op je premie.
Hoeveel schadevrije jaren gaat het claimen op de autoverzekering kosten? Als je schade hebt aangericht met jouw auto, kost je dat gemiddeld vier tot vijf treden. Afhankelijk van het aantal in het verleden opgebouwde schadevrije jaren gaat jou dit een verhoging van de verzekeringspremie opleveren.
Claim je 1 of meer autoschades die je zelf hebt veroorzaakt, dan verlies je meestal 5 schadevrije jaren. Met 15 jaar of meer val je na een claim altijd terug naar 10 jaar schadevrij.
Na een schadeclaim op je autoverzekering daal je direct een aantal treden en stijgt de premie. Het maakt geen verschil of je bijvoorbeeld €500 claimt of €5000. De premie stijgt even hard, ook als je maar voor 50% van de schade opdraait.
Een vraag die vaak wordt gesteld in autoverzekeringsland is als volgt: “Kun je schadevrije jaren opbouwen zonder eigen auto?” Het antwoord hierop is: JA! Je kunt absoluut schadevrije jaren opbouwen zonder dat je zelf een auto op naam hebt staan. Verzekeraars zien samenwonende partners namelijk als één.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.
Heeft u 2 schades? U gaat dan naar 2 schadevrije jaren. U krijgt dan 65% korting op de premie.
Wanneer het aantal jaren dat je schade weet te voorkomen oploopt, stijg je steeds een stukje op de bonus/malus ladder. Door te stijgen op de bonus/malus ladder, stijgt ook je no-claim korting. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op je premie. Deze korting wordt ook wel no-claimkorting genoemd.
Het afkopen van schadevrije jaren is eigenlijk niets anders dan de schade voor eigen rekening nemen. U heeft namelijk in ieder geval tot één jaar na de schadedatum de mogelijkheid om zelf de schade (terug) te betalen. De maximale termijn voor het (terug)betalen van de schade kan per verzekeraar verschillen.
De omvang van de korting verschilt per verzekeraar. De opgebouwde jaren worden door de verzekeraars vertaald naar een korting. Hoe ze dat doen en hoeveel korting je krijgt bepalen ze zelf. Bij de ene verzekeraar heb je recht op 50% korting met 5 schadevrije jaren, bij de andere mogelijk maar 40% of juist 70% korting.
Elk jaar dat u geen schade claimt bij uw verzekeraar, stijgt u een trede op de ladder. De no claim korting kan daardoor oplopen tot wel 80% op de basispremie. Bij schade verliest u echter ook weer no claim korting en betaalt u dus meer voor de verzekeringspremie.
Zoals we al even lieten vallen, verschilt het per verzekeraar hoeveel korting je op je premie krijgt met het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Elke verzekeraar heeft een eigen schadevrije jaren tabel. Dit wordt ook wel de bonus-malus ladder genoemd. Meestal ligt de maximale no-claimkorting rond de 80 procent.
Hoewel je in eerste instantie duur verzekerd bent, kun je tussen je 18e en 24e maar liefst 6 schadevrije jaren opbouwen. Na 6 jaar vervalt ook nog eens de premietoeslag voor jongeren onder de 24 jaar, waardoor jouw auto na 6 jaar ineens véél goedkoper verzekerd is.
Het aantal treden en bijbehorende kortingspercentages. Een maximale bonus, deze varieert van 70% tot 85%. De maximale malus: de premietoeslag bij de laagste trede varieert van 0% tot 40%. Hoeveel je terugvalt na een schade: de terugval kan 1 trede zijn tot 5 treden tegelijk.
Is een tweede auto verzekeren goedkoper? In sommige gevallen is een tweede auto verzekeren goedkoper als je de autoverzekering van de eerste auto bij dezelfde verzekeraar hebt lopen. De korting is dan hetzelfde als de korting die je ontvangt op je eerste auto, door middel van de no claim korting.
Je kunt bij de meeste verzekeraars namelijk twee auto's verzekeren op één naam. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Je kunt bijvoorbeeld alleen twee auto's verzekeren wanneer deze op jouw eigen naam of die van je partner staan en jullie op hetzelfde adres wonen.
Je kind kan zonder problemen in jouw auto rijden. Je hoeft je verzekeraar niet van te voren te melden dat de auto door je kind gebruikt wordt als hij of zij er af en toe een keer in rijdt. Mocht hij of zij schade veroorzaken dan valt dit gewoon binnen de dekking van je verzekering.
Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Je opgebouwde schadevrije jaren kun je meenemen naar een nieuwe autoverzekeraar. Hiervoor heb je een royementsverklaring nodig van je huidige verzekeraar. De royementsverklaring is een schriftelijke document waarmee jij je schadevrije jaren kunt bewijzen.
Als je een motor hebt, bouw je ook schadevrije jaren op. Je kunt deze schadevrije jaren meenemen van je motorverzekering naar je autoverzekering of andersom.
Het aantal autoschades per jaar in Nederland is meer dan een miljoen en het komt er in grote lijnen op neer dat de Nederlandse autobestuurder eens in de 5 jaar een schade heeft.