De Ledlamp én het armatuur zijn geïntegreerd, hierdoor kan de lamp zelf niet vervangen worden. Zoals eerder benoemd is de levensduur over het algemeen enorm lang 20.000 - 50.000 uur. Als er dan toch een onderdeel defect raakt, is dit vaak de driver van de Led spot en deze is wel eenvoudig te vervangen.
LED geïntegreerd in een armatuur gaat gemiddeld 25.000 uur tot 30.000 uur mee. Hou er rekening mee dat hier nog veel variatie in zit. Zo zijn er bijvoorbeeld nog grote verschillen in kwaliteit tussen verschillende LED-chips.
Het kan! “Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Wat is de levensduur van LED verlichting? LED spots gaan gemiddeld 35.000 branduren mee. Dit is natuurlijk niet voor iedere lamp hetzelfde, dus u kunt ervan uitgaan dat de minimale levensduur van LED ongeveer 20.000 branduren is, en de maximale levensduur ongeveer 60.000 branduren.
Ingebouwde led lampen zorgen voor een mooie egale verlichting in vergelijking met een armatuur met een vervangbare lichtbron waar vaak schaduw te zien is. Ook geeft vast ingebouwd led meer licht dan vervangbare led lampen en is daardoor heel geschikt voor ruimtes waar veel licht nodig is.
De meeste led lampen hebben een maximale levensduur van 50.000. Gemiddeld gaat een led lamp ongeveer 35.000 branduren mee. Niet elke lamp is hetzelfde waardoor de levensduur kan verschillen tussen de 20.000 en 60.000 branduren.
Niet-vervangbare LED betekent dat de verlichting al is geïntegreerd in het armatuur. De lichtmodule zit vast in de lamp. Je hoeft dus geen losse lichtbron bij je gekochte lamp extra te bestellen. Deze LED module kan je niet uit de lamp halen en is dus ook niet te vervangen.
Geïntegreerde LED verlichting houdt in dat de leds zijn ingebouwd in het armatuur. Dit heeft als voordeel dat er meer mogelijk is voor de vormgeving van de lamp en de duurzaamheid bevorderd wordt. Echter als nadeel zijn in de meeste gevallen de LEDS niet vervangbaar.
Als de lampen flikkeren, dan heeft u in de meeste gevallen last van lekspanning. Lekspanning ontstaat doordat de stroomleiding van de LED lampen in de buurt loopt van een andere stroomleiding met een hoge spanning. Omdat LED verlichting nauwelijks stroom nodig heeft, stroomt er een lage spanning door deze leiding.
Een gewone lamp heeft een maximale levensduur van 2000 branduren. Dit betekent dat je na iets meer dan 1 jaar de lampen moet vervangen. Bij LED is dit pas nodig na ongeveer 10 jaar en bij sommige lampen 15 jaar.
Ledlamp. Hangen er in jouw huis nog halogeenlampen of gloeilampen? Het is slim om die te vervangen door ledlampen, zelfs als de lampen het nog doen. Een ledlamp verbruikt namelijk 85% minder stroom dan een halogeenlamp, en zelfs 90% minder stroom dan een gloeilamp.
Het verschil in rendement is enorm. Een ledlamp kan met zo'n 15% van de energie net zoveel licht maken als een ouderwetse gloeilamp en is ook 8 tot 10 keer zuiniger dan de halogeenlamp. Ten opzichte van de halogeenlamp is led dus veel energiezuiniger maar in aanschaf wint de halogeen lamp fors.
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
Over het algemeen geldt dat led-verlichting rond de 30.000 branduren mee gaat. Dat is aanzienlijk langer dan de levensduur van veel conventionele lichtbronnen. De gemiddelde gloeilamp kent een levensduur van 1000 branduren. Een led-lamp gaat dus ruim 30 keer zo lang mee als de gemiddelde gloeilamp.
50.000 uur komt neer op 5,7 jaar als het licht 24 uur per dag brandt; 7,6 jaar als het licht 18 uur per dag brandt en 11,4 jaar bij 12 uur per dag.
Iedere situatie is natuurlijk anders, maar gemiddeld genomen zijn in Nederland onderstaande jaarlijkse branduren van de verlichting gebruikelijk: Woonkamer 1.000 uur/jaar. Kantoor omgeving 2.450 uur/jaar. Werkplaats 2.700 uur/jaar.
Hogere temperatuur, lagere levensduur bij LED
De LED zelf in de lamp en de elektronica in de lamp mogen niet heter worden dan 100 graden Celsius. Gloei en halogeen lampen worden wel veel warmer. Bij temperaturen van 100 graden Celsius en meer gaat de LED en de elektronica veel sneller kapot dan bij 70 graden Celsius.
LED lampen kunnen dus ook nooit brandgevaar veroorzaken of verbranden. Een LED lamp produceert licht op een 'koele' en duurzame manier. Kies voor LED en je maakt een energiezuinige en milieuvriendelijke keuze!
Specialist Elektra
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
Gemiddeld gaat een LED lamp 35.000 branduren mee. LED strips gaan erg lang mee. Voor deze soort LED verlichting geldt dat het wel 50.000 branduren mee gaat.
Met maximaal 192 LED-lampjes kunt u elk object ongeveer 30 dagen lang laten branden op AA batterijen. Varianten die grotere D batterijen gebruiken gaan doorgaans iets langer mee.
Wanneer je het licht van een GU10 LED lamp dimt, dan neemt de lichtintensiteit af en bespaar je nog meer aan energiekosten. Tegenwoordig zijn er ook een aantal dimbare GU10 LED spots verkrijgbaar bij Lampdirect die niet afnemen in lichtintensiteit, maar wel warmer worden qua lichtkleur.
LED modules is een type LED verlichting dat meerdere kleine LED lampjes in een armatuur bevat. De LED modules zijn klein en flexibel en worden geleverd in 50 stuks aan 1 lijn. Doordat de modules flexibel zijn kan het gemakkelijk overal geplaatst worden.
De hogere prijs van LED verlichting komt voornamelijk voort uit de technologie die gebruikt wordt. Deze technologieën zijn duurder in productie, omdat ze nog nieuw en in ontwikkeling zijn. Logischerwijs gaat dan de verkoopprijs van LED verlichting ook omhoog.
Indien je dit zeker wil weten, ga dan langs de dealer waar je hem gekocht hebt en check het met een lamp die hij heeft liggen. Lamp er uit halen (dit zou vrij makkelijk mogelijk moeten zijn) en als er brokken glas in je lamp zitten is hij stuk.