Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De slagroom heeft brokken, wordt waterig of ruikt zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Slagroom kun je in principe zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. Waar het voornamelijk om draait is: geopende en niet geopende slagroom. In principe kan je ongeopende slagroom zolang bewaren tot het THT/TGT-datum (ten minste houdbaar tot/te gebruiken tot) verstrijkt, tenzij je de slagroom hebt geopend.
Na het openen is verse slagroom beperkt houdbaar. Je kunt het dan zo'n 4-6 dagen bewaren in de koelkast. Bij verse slagroom zonder suiker geldt dat je deze ongeveer één dag in de koelkast kunt bewaren. Bij een gesloten verpakking geldt dat je de datum op de verpakking kunt aanhouden.
Het hangt er vanaf hoe je het bewaart. Bewaar je de room gewoon geopend in de koelkast zou ik hem toch niet langer dan drie dagen bewaren. Gebruik je een potje met een deksel dat goed afsluit kan je de room nog een dag of twee langer bewaren.
De houdbaarheid is sterk afhankelijk van het product dat zich in de spuitbus bevindt. Een spuitbus met verf is en blijft, ook na gebruik, een gesloten systeem. Daardoor is de verfspray jarenlang, vaak wel 10 jaar, houdbaar. Voor andere producten in spuitbussen wordt in principe een houdbaarheid gegarandeerd van 2 jaar.
Je kunt het beste vaststellen of Slagroom niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Slagroom dikke brokken heeft en zuur smaakt dient de Slagroom weggegooid te worden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De slagroom heeft brokken, wordt waterig of ruikt zuur.
Bijvoorbeeld gedroogde pasta, bloem, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep... Deze producten kunnen ook na die datum nog veilig gebruikt worden, op voorwaarde dat ze goed bewaard werden en dat de verpakkingen niet beschadigd zijn.
Slagroom invriezen is mogelijk, maar houd wel rekening met het soort slagroom dat je invriest. Nog ongeklopte slagroom kun je eenvoudig invriezen en voor weken tot zelfs maanden bewaren. Dit bespaart je niet alleen geld, maar is ook een handige mogelijkheid om het room telkens in kleine hoeveelheden te gebruiken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De crème fraîche droogt uit, heeft brokken of ruikt zuur.
Zure room wordt niet uitsluitend van room gemaakt, maar van melk mét room. Vervolgens worden er melkzuurbacteriën aan toegevoegd. Dat vormt samen een dikke, zachte saus die wij zure room noemen. Het bevat iets minder vet dan slagroom.
Opgeklopte room de dag erna opnieuw opkloppen is moeilijk en zelfs quasi onmogelijk. Maar je hoeft hem daarvoor zeker niet weg te gooien. Je kan hem perfect nog gebruiken in recepten waar je bijvoorbeeld gesuikerde room voor nodig hebt. Of om een lekkere cappuccino mee te maken, dat kan ook!
Slagroom invriezen is mogelijk, maar houd wel rekening met het soort slagroom dat je invriest. Nog ongeklopte slagroom kun je eenvoudig invriezen en voor weken tot zelfs maanden bewaren.
Ongeklopte room is ongezoet en kun je naar eigen voorkeur zoeten. Slagroom kan op vele manieren worden gebruikt. Zo kun je het dus opkloppen in diverse diktes. In de meeste gevallen klop je de slagroom tot stevige pieken voor bijvoorbeeld op de koffie of om een taart te decoreren.
Bevat 35% vet. Lang houdbaar.
Mascarpone kun je in de koelkast ongeveer drie maanden bewaren. In de koelkast kun je een geopende verpakking nog 2 tot 3 dagen bewaren. Bij een gesloten verpakking kun je het beste even kijken naar de THT datum op de verpakking. Ontdooide mascarpone kun je nog een dag in de koelkast bewaren.
Slagroom invriezen
Zuivelproducten zijn niet ideaal om in te vriezen, maar slagroom kun je prima als toefje in een warme chocolademelk of koffie toevoegen, of je snijdt een plak bevroren slagroom en stopt het op een stukje cake of taart. Laat het vervolgens 15 minuten op kamertemperatuur ontdooien en klaar-is-kees.
Ongezoete slagroom in flesjes of pakjes is ook te gebruiken in soepen en sauzen. Je kunt er altijd kookroom mee vervangen, alleen wordt het resultaat dan vetter en romiger.
Slagroom houdt van koud, dus bewaar het koel en zorg ook dat je kom en gardes koud zijn. Kies een slagroom met een hoog vetpercentage (minstens 35%), voeg niet teveel suiker toe en klop het rustig op. We hebben vaak de neiging om de mixer op vol vermogen aan te slingeren en de boel zo snel mogelijk stijf te kloppen.
THT: tenminste houdbaar tot en met
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Suiker is een zoetstof die nooit over de datum gaat. Zowel bruine, witte als in poedervorm. Let wel op bij met name basterdsuiker dat je het écht luchtdicht verpakt: zodra er vocht bij komt ontstaan er harde klonten. Helaas zijn niet alle soorten azijn oneindig houdbaar, maar witte azijn gelukkig wel!
Zout. Zout is een conserveringsmiddel, waardoor het nooit kan bederven.
Het drinken van melk is in de westerse wereld zelden een oorzaak van ziekte, behalve bijvoorbeeld bij een koemelkallergie. Melk kan in zijn rauwe vorm echter wel degelijk ziekmakend zijn. De ziekte die hierdoor ontstaat wordt ook wel 'die Amelander Krankheit' genoemd.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
De THT-datum betekent een kwaliteitsgarantie. Als de melk over de datum is, wil het niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te drinken. Wel kan het zijn dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Dat kun je merken aan de kleur, geur en de smaak.