Deze groenten zijn het hele jaar een duurzame keuze, óók als ze niet uit Nederland komen: Bleekselderij. Bloemkool. Broccoli.
Bloemkool is van juni t/m begin november volop verkrijgbaar van Nederlandse bodem.
In de winter vind je veel stevige groenten. Denk aan aardperen, bietjes, pompoen, winterpeen, pastinaak of knolselderij. Ook zijn de koolsoorten volop aanwezig. Boerenkool, groene kool, rode kool, witte kool en zuurkool.
Seizoensgroenten zijn groenten die vers van het land komen. Dit betekent dat ze niet al weken opgeslagen liggen in supermarkten totdat ze verkocht worden, maar vers van het land komen. Een aantal producten halen supermarkten uit het buitenland omdat ze op dat moment niet in Nederland gekocht kunnen worden.
Populaire seizoensgroenten
Bleekselderij: augustus, september, oktober. Bloemkool: mei, juni, juli, augustus. Boerenkool: december, januari, februari. Broccoli: maart, april, mei, juni.
In maart zetten we onder andere bloemkool, selder, pastinaak, prei, radijs, rode biet, savooikool, spinazie, veldsla, witloof en wortelen op het menu.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Wintergroenten: vol van smaak
Wintergroenten, zoals pastinaak, knolselderij en boerenkool groeien het beste bij lage temperaturen. Sterker nog, boerenkool is voller van smaak als het heeft gevroren. Als de temperatuur daalt slaan ze meer suikers op en dat beïnvloedt de smaak.
Teelt en seizoen
Nederlandse boerenkool is van januari tot maart en van september/oktober tot en met december verkrijgbaar. Boerenkool is het hele jaar verkrijgbaar in de diepvries.
Courgettes zijn van februari tot en met november uit Nederland verkrijgbaar.
Tip. Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
HOEVEEL PER DAG? Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
Broccoli bevat slechts 34 kcal per 100 gram. Het calciumgehalte in broccoli is vrij laag, maar het vitamine C-gehalte ligt hoger dan dat in sinaasappels, namelijk 89 mg per 100 gram tegenover 53 mg per 100 gram. Veel studies die het verband tussen broccoli en gezondheid onderzoeken bij mensen zijn observatiestudies.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Beide groentes bevatten dus weinig calorieën en zitten vol goede voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamines. Maar toch is broccoli nét iets gezonder dat bloemkool, omdat het meer calcium, vezels en vitamine K bevat. Dan weet je dat ook weer.
Geniet in februari van boerenkool, groene selder, knolselder, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneer, spruiten, ui, veldsla, witloof, witte kool en wortel.
Hoewel de meesten denken dat bloemkool een wintergroente is zoals de andere koolsoorten, is zomergroente, want ze is verkrijgbaar van de lente tot de late herfst.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.