Polyester is de meest gebruikte stof voor UV-beschermende kleding. Deze stof ziet er mooi uit en kreukt minder snel. UV-beschermende kleding van polyester is veilig om te gebruiken.
Kunststoffen zoals lycra, nylon, polyester en acrylic absorberen en beschermen veel beter dan gebleekt katoen. Blinkende semi-synthetische stoffen (bv. rayon maar ook zijde) reflecteren meer dan matte stoffen zoals linnen die het UV-licht eerder absorberen dan reflecteren.
Uv-werende kleding beschermt de huid het beste tegen uv-straling. Uv-kleding biedt namelijk een bescherming van rond de SPF 50, ook als de kleding nat wordt. Je bent zo extra goed beschermd. Uv-werende kleding is een belangrijke aanvulling op het smeren met zonnebrand en het opzoeken van de schaduw.
Phifertex. Onze collectie polyester stof met vinylcoating, Phifertex, is een ongelooflijk duurzame stof met een hoge UV-bestendigheid/kleurechtheid. De kleur van polyester gaas met coating van vinyl is 'ingesloten' in de PVC-coating, wat betekent dat het minder waarschijnlijk is dat de kleur vervaagt in de zon.
Rijke, 100% natuurlijke stoffen met dikke vezels en veel kleurpigmenten zoals katoen, velours en linnen, zijn namelijk veel gevoeliger voor verkleuring dan synthetische stoffen. De enige stof waarvoor dat niet geldt, is wol (maar dat vilt dan weer).
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Als richtlijn voor Nederland geldt factor 20 voor dagelijkse en factor 30 bij langdurige blootstelling. Ga niet in de volle zon tussen 11.00 en 15.00 uur; zoek dan liever de schaduw op. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld sporten. Ga niet langer dan gemiddeld 3 uur per dag in de zon.
Je huid goed insmeren is niet alleen belangrijk wanneer je op vakantie gaat naar de zon. Ook wanneer de zon niet schijnt, wordt onze huidsteeds blootgesteld aan uv-stralen. Dat kan mogelijk huidschade aanrichten. Daarom is het belangrijk om het hele jaar door de huid te beschermen.
Beschermen kan door: niet te lang in volle zon blijven tussen 12 en 15 uur, de huid met kleding bedekken, de schaduw opzoeken en/of antizonnebrand-cremes te smeren. Ook KWF Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding kankerbescherming raadt aan om de huid te beschermen tegen verbranding.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Verschillende vezels bezitten een verschillende mate van reflectie en absorptie van de straling, wat de UV-doorlaatbaarheid beïnvloedt. Sommige vezels, zoals gebleekt katoen en viscose, zijn van zichzelf relatief transparant voor UV-straling.
De Europese maat is vastgesteld op een UV Protection Factor (UPF) van dertig. Dit is vergelijkbaar met een zonnebrandcrème met dezelfde beschermingsfactor. Zomerkleding van katoen en linnen kwam het slechtste uit de test. Wol en polyester beschermen het best.
Dubbele plissé gordijnen worden ook wel duettes genoemd. Deze gordijnen hebben een “dubbele” structuur, waar niet alleen lucht inzit welke warmte tegen kan houden, maar ook vaak nog aluminium bestanddelen om het materiaal verduisterend te maken. Daardoor zijn ze extra geschikt om warmte tegen te houden.
Zwart en wit zijn de meest gekozen kleuren voor een parasol. Geen enkele kleur is weersbestendig en de stof zal altijd in de loop der jaren wat verkeuren door de zon en andere weersinvloeden. Zwart zal door de zon sneller verkleuren dan wit, maar op wit zie je weer sneller verkleuring door bijvoorbeeld regen.
Gordijnen kunnen warmte tegenhouden, wanneer je kiest voor lichte gordijnen of gordijnen met een lichtgekleurde voering. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen helpen tegen de zon én de bijkomende warmte.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
De bekende risicofactor voor huidkanker is teveel uv-straling. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.
Door de vitamine D van de zon gaat je haar sneller groeien. Ook fijn voor je nagels, want die groeien gezellig mee. De zon stimuleert bovendien de aanmaak van keratine. Deze stof zorgt ervoor dat droog en pluizig haar weer kan herstellen.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Vaak wordt het materiaal gemengd met een andere stof zoal katoen, waardoor je het soms probleemloos kunt dragen, maar kleding van 100% polyester is niet aan te raden voor mensen met een aanleg voor huidirritaties. Maar ook zonder een gevoelige huid is het alsnog beter om voor een ander materiaal te kiezen.
Van welke kleding zweet je het minst? Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op.