Hiermee is het oorspronkelijk allemaal begonnen, en wel in de 19de eeuw in Engeland. Traditioneel werd gember gefermenteerd en met een mix van water en suiker gebrouwen. Het resultaat was een gemberbier met 11% alcohol (en ja, daarvan komt dus het woord beer in ginger beer!).
Deze verfrissende drank is niet alleen een dorstlesser, maar ook nog eens gezond alternatief voor frisdrank! En dit allemaal omdat het een gefermenteerde drank is. Fermentatie betekent dat suikers en slechte bacteriën in levensmiddelen en dranken door natuurlijke micro-organismen worden omgezet in zuur, gas of alcohol.
Het verschil tussen ginger beer en ginger ale is dus dat het eerste gefermenteerd is en daardoor een veel pittiger en uitgesproken gembersmaak heeft en iets minder koolzuur. Ginger ale is een echte frisdrank en het heeft een zachtere, zoetere smaak met toetsen van sinaasappel of kaneel.
Fermentatie. Het drankje werd gemberbier genoemd, passend ook wel want het werd, net als bier, gefermenteerd. Daar zit 'm ook meteen het verschil met ginger ale. Dat is gembersmaak gemengd met koolzuurhoudend water, bevat dus geen alcohol en werd trouwens ook pas in 1907 in Canada uitgevonden.
Traditioneel gemberbier is een gezoete en koolzuurhoudende, doorgaans niet-alcoholische drank. Deze wordt geproduceerd door de natuurlijke fermentatie van bereide gember, gist en suiker. De oorsprong ligt in de koloniale specerijenhandel met het verre oosten en de suikerproducerende eilanden van de Caraïben.
Gember werd vroeger regelmatig aan bier toegevoegd, met name in porter. Gebruik 50 tot 150 gram geraspte gember per 10 liter bier. Deze kan je aan het begin van het koken toevoegen.
Ale is het resultaat van bierbrouwen, zoals men dat in het Verenigd Koninkrijk en Ierland kent. De ingrediënten en het brouwproces zijn nagenoeg hetzelfde als bij het brouwen van pils. Het verschil zit vooral in het feit dat bij de gekiemde gerst (mout) ook een deel geroosterde gerst wordt toegevoegd.
Ginger beer of gemberbier is geen bier. Oorspronkelijk werd het wel gebrouwen als bier door gember, gist, water en suiker te laten fermenteren. Hierdoor kreeg het ook een alcoholpercentage van 11%. In ginger beer zit geen alcohol.
Bundaberg Ginger beer bestellen | ah.nl.
Koozuurhoudend water, suiker, natuurlijke gemberaroma's met andere natuurlijke aroma's, voedingszuren: citroenzuur en appelzuur, kleurstof: karamel (E150d), zoetstoffen: acesulfaam K en sucralose.
Algemene bijwerkingen
Bij gebruik van gember, vooral in poedervorm, worden soms brandend maagzuur, maaglast, diarree en verhoogde menstruele bloeding gerapporteerd (1,2).
Het National Center for Complementary and Alternative Medicine deed hier onderzoek naar en vond dat kan gember voor bijwerkingen kan zorgen zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Maar dat is niet alles, bij een hoge dosis gember kan je ook last krijgen van brandend maagzuur en diarree.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Gezondheid
Frisdrank zoals Royal Club Ginger ale 0% suiker is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Royal Club Ginger ale 0% suiker is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Een blikje van 330 ml Coca‑Cola zero sugar of Coca‑Cola light bevat minder dan 1 Kilocalorie: beide dranken zijn suikervrij. Dit komt doordat we een mix van caloriearme zoetstoffen gebruiken in plaats van suiker.
Specificaties. Betekenis: Ginger is het Engelse woord voor gember(een specerij). Daarnaast wordt het woord gebruikt om een roodharig persoon of dier mee aan te duiden en is het een Engelse voornaam.
Royal Club Ginger Beer: de ultieme verfrissing met een uitgesproken gember smaak. Voor als je net even iets anders wil. Een heerlijk en toegankelijk drankje waar je extra van kan genieten. Zonder alcohol en verkrijgbaar in een 1l pet en 33cl blik.
Kenmerkend voor ginger beer is dat het vrij scherp (en lichtpikant) smaakt vanwege van het fermentatieproces. Hierdoor is het prima op zichzelf te consumeren, of in traditionele cocktails als Dark & Stormy of Moscow Mule.
Voor 10 liter moet 5 gram ongeveer genoeg zijn. Je kan er ook voor kiezen om een klein deel van de kaneel al toe te voegen aan het begin van het koken. Dit geeft je bier een winters gevoel.