Het is verstandig om je paardendeken minstens tweemaal per seizoen te wassen: halverwege en aan het einde van het seizoen. Modder, regen en uitwerpselen zorgen er namelijk voor dat een paardendeken vies wordt.
Allereerst is het van belang dat een Bucas deken gewassen wordt met Bucas Rug Wash. Dit is een wasmiddel, speciaal samengesteld voor een paarden- en hondendeken.
Een goede vachtverzorging volstaat al met het dagelijks poetsen van jouw paard met een rosborstel om zo al het vuil en zand te verwijderen. Het afspoelen in de warmere periodes van het jaar van jouw paard kan geen kwaad.
Zorg dat je weet op hoeveel graden je deken gewassen moet worden, was hem zeker niet te warm, dit beschadigt de deken. Kies een wasmiddel speciaal voor outdoor dekens. Deze beschermen de waterafstotende laag. Was de deken binnenstebuiten en laat de wasmachine zo vaak mogelijk spoelen.
Hoe werkt het? Breng je deken of dekens binnen in een Horta winkel. Na betaling voor het wassen wordt je deken geregistreerd en krijgt het een unieke barcode. Zo gaat geen deken verloren.
Ben jij op zoek naar een middel om zelf je paardendeken waterdicht te maken? Dan raden wij Pro Tex textielimpregneer aan. Dit middel is speciaal ontwikkeld voor kleinschalig gebruik en is ideaal voor het waterafstotend maken van stoffen zoals paardendekens.
Dekens kun je het beste wassen op 60 graden, hierdoor sterven alle bacteriën, huismijten en luizen. Controleer wel of je dekens dit aankunnen op het wasetiket. Na een wasbeurt heb je weer lekker schone dekens!
Gebruik het 30 graden wasprogramma en doe het zadeldek nooit in de droger. Zodra het wasprogramma klaar is, dien je het dekje direct uit de wasmachine te halen. Zo blijft de vorm van het dekje behouden. Trek de sjabrak, nadat je het uit de wasmachine hebt gehaald, weer goed in model.
Bucas deken wassen
Bucas dekens mogen gewassen worden op een temperatuur van maximaal 40 graden Celsius, zonder wasverzachter en nooit of te nimmer in de droger. Gewone waspoeder of wasmiddel kan de waterproof coating van de deken beschadigen of vernietigen.
Het is belangrijk dat het wassen/afspuiten op de goede manier gebeurt. Als het water te koud is dan kun je het weefsel namelijk beschadigen. Daarbij moet de waterstraal zacht zijn en een koele tot lauwe temperatuur hebben. Begin altijd bij de benen, omdat deze het verst van het hart af zijn.
Een gewassen paard is nat tot op zijn huid, net als bij zweten. Het haar verliest dan zijn isolerende werking. Een paard dat in de regen staat, is alleen nat op de vacht en niet op zijn huid. Je kunt daarom beter je paard bij kouder weer na het wassen op stal zetten.
In een ruitersportzaak kun je speciale paardenshampoo kopen, vaak zijn er zelfs verschillende soorten voor verschillende paarden. Als je dit niet wilt, kun je babyshampoo of een andere zachte 'mensenshampoo' (bijvoorbeeld Neutral) gebruiken. Eerst maak je de pony nat met water tot zijn vacht een stuk donkerder is.
Een was draaien bij AVIA kost € 4,- tot € 8,- per wasbeurt. De apparaten werken op muntgeld en zijn dan ook 24 uur per dag te gebruiken; ook op tijden dat je niet meer bij de wasserette kunt aankloppen. Een volle wasmand hoeft dus nooit meer een probleem te zijn.
Een wasbal is een product dat wordt aangeprezen als een alternatief voor wasmiddel. Er zijn uiteenlopende varianten en vullingen, bijvoorbeeld met magnetische deeltjes of met keramische balletjes die het waswater zouden ioniseren (hydroxide-ionen).
Alleen fleecedekens zijn geschikt voor in de droger. Andere dekens, zoals de staldeken, winterdeken en zomerdeken, zullen in de droger krimpen en daardoor kapot gaan. De fleecedeken is de enige deken die niet of amper krimpt.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Controleer natuurlijk goed de wasvoorschriften voordat je je deken in de wasmachine gooit. Wollen dekens kunnen namelijk beter niet in de wasmachine! Gebruik ook hier een mild wasmiddel en wat bleekmiddel, en was de dekens op een rustig programma. Kies ook hier voor een extra spoel- en centrifugeerronde!
Hondenkussen wassen De buitenhoes van het hondenkussen kun je (meestal) wassen. Doe dit in lauw water, dat is beter voor het milieu. Gebruik een mild wasmiddel, zonder parfum en zeker geen wasverzachter. Je viervoeter vindt zijn eigen geur heel belangrijk, anders voelt het niet meer als zijn 'eigen' kussen.
Voor paarden met wat huid problemen zijn er de speciale shampoos zoals een derma wash van Cavalor, Van BR of van Sectolin of de Tea Tree en mint shampoo van NAF. Deze zijn ontwikkeld om te reinigen en verzachten. In de shampoo zit tea tree olie wat verzacht, antibacterieel werkt en jeukstillend is.
Je kan een paard niet wassen met dezelfde shampoo als die wij mensen gebruiken. De reden hiervoor is dat de paardenshampoo zorgt dat de beschermingslaag van de huid en de geur van het paard behouden. Deze geur gebruiken paarden om met elkaar te communiceren.
In warme perioden wanneer je paard veel zweet kan je paard zonder problemen dagelijks worden afgespoeld. Afspoelen met water tast de natuurlijke beschermlaag van de vacht niet aan. Als achtergebleven zweet niet goed wordt verwijderd kan dit later gaan zorgen voor irritaties en schuurplekken op de huid.
Een wit paard schoon krijgen met alleen een borstel is een onmogelijke taak. Om hem echt weer spierwit te krijgen zul je toch echt moeten wassen. Hiervoor kan je het beste een zilvershampoo gebruiken. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor lichte vachtkleuren, dus palomino, cremello, bont, wit en alles daar tussenin.
Als je jouw dekenmaat weet kan je het onderstaande schema aanhouden om de maat van de losse hals te bepalen: XS hals past bij een 155 – 160 cm deken. S hals past bij een 165 – 175 cm deken. M hals past bij een 185 – 190 cm deken.