In het algemeen moet u voor een goede verlichting in de woonkamer op zo'n 500 à 700 lumen per vierkante meter rekenen.
Het ezelsbruggetje 1W = 1m2
Wat hier staat is dat voor elke vierkante meter je 1 Watt aan LED-verlichting nodig hebt. Dit gaat uit van een standaard luxwaarde van ongeveer 200 in een standaard ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer.
In de woonkamer staat regelmatig de tv aan. Daarom raden we je aan om dimbare LED verlichting toe te passen. Zo kan je precies afstellen hoe veel licht je wilt gebruiken. We raden hierbij in totaal 500 tot 1500 Lumen aan.
Spotjes met een waarde van IP21 zijn stofdicht, maar niet waterdicht. Ze worden gebruikt voor binnenshuis en zijn uitermate geschikt voor ruimtes die niet vochtig zijn. Denk aan de woonkamer, keuken, slaapkamer en het toilet. Ook voor kantoorruimtes of restaurants zijn deze spots geschikt.
Voor algemene verlichting kies je beter geen spots in het plafond van de woonkamer. Gebruik opbouw- of inbouwspots in de woonkamer enkel als functioneel licht of als indirect licht. Spotjes boven de eettafel of de salontafel kunnen, maar enkel als je ze niet rechtstreeks naar beneden laat schijnen.
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Wanneer je voor inbouwverlichting (met name halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond. Dat komt omdat halogeenspots veel energie verliezen.
In het algemeen komt het hierop neer: voorzie 300 à 400 lumen per m2 voor een warme sfeer en reken op 500 à 800 lumen per vierkante meter voor voldoende verlichting.
Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren wij een lichtkleur van 2700 Kelvin.
De Europese unie adviseert 200 - 300 lux in je woonkamer. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Is je woonkamer bijvoorbeeld 40m² dan heb je 300x40 = 12.000 lumen nodig om je woonkamer goed te verlichten.
aan stroom door gaat en warmte vrij komt. Bij te sterke lampen zou de bedrading kunnen smelten en verders de fittingen en de lamp oververhit kunnen raken.
Een 60 Watt gloeilamp is vergelijkbaar met een 600 lumen LED lamp en kan dan ook door een ....
Over het algemeen rekent men voor afzonderlijke inbouwspots op een afstand tussen de 80 en 150 cm. Ga zelf aan de slag met het monteren van je inbouwspots en zorg voor goede basisverlichting in huis!
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Gemiddeld heeft u 1 60x60 LED Paneel per 8 m2 nodig. Dat zijn 13 LED Panelen van 60x60 per 100 m2. We gaan hierbij uit van een gemiddeld plafond in een kantoor ruimte van 2,50 m (tussen 2,20 m en 2,70 m hoog).
Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn. Heb je echter een grote keuken? Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.
Eigenlijk is die regel van 10 lichtpunten voor een lichtkring er ook maar, omdat het AREI voorschrijft, dat je op 1 kring maximum 10 stopcontacten (multi wordt geteld als 1) mag hangen, waarbij een lichtpunt geteld wordt als een stopcontact.
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
De lichtkleur koel wit (4000K) is ideaal bij het uitvoeren van beauty werkzaamheden. Verlichting met warm wit licht (3000K) of extra warm licht (2000-2700K) is ideaal voor ruimtes waar meer sfeer gewenst is. LED verlichting voorkomt lichtflikkeringen en afname in de helderheid van de lamp.
De gemiddelde hoogte van de vloer tot de onderzijde van de hanglamp is 160 tot 200 centimeter. Hanglampen boven de salontafel moeten hoger hangen dan lampen boven de eettafel, om de kans dat je het hoofd stoot te verkleinen.