Een eenvoudige manier om look te bewaren, is om 'm in te vriezen. Pel de teentjes, blend ze samen met een beetje water fijn, doe het mengsel in een ijsblokjesvorm en vries het in.
Bewaar het koel en donker bij een temperatuur rond de 16 graden. Zorg daarnaast ook voor voldoende ventilatie. Stop ze dus in een mandje of in een bakje met gaatjes zodat er voldoende lucht bij kan. Hierdoor blijft de knoflook langer goed.
Wist je dat je knoflook ook kunt invriezen? Hak daarvoor gepelde knoflookteentjes fijn en vries in kleine porties in. Het is wel slim om voor een goed afsluitende verpakking te kiezen die geen geurtjes doorlaat. Zo voorkom je dat je brood of andere voedingsmiddelen in de vriezer naar knoflook gaan ruiken en smaken.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
De gepelde knoflookteen kun je ongeveer vijf á zes dagen bewaren, mits je het in de koelkast bewaard. Anders moet je de smaakmaker nog sneller in de prullenbak gooien. Is de knoflook al geperst of gehakt? Dan kun je deze slechts één dag bewaren.
Hoe langer je de ui en knoflook laat liggen, hoe meer kans dat hij begint door te schieten. Sommigen halen de spruitjes eruit, maar eigenlijk is dat niet nodig: je kunt ze nog perfect eten.
Pel de teentjes en snij ze in dunne plakjes. Leg ze op een bakplaat en schuif ze in een oven van slechts 50 graden, zodat ze rustig kunnen drogen. Als ze krokant zijn, zijn ze klaar! Bewaar ze in een luchtdicht doosje en geniet van de intense smaak.
Gebruik: Verwijder een stuk van het buitenste vel van de bol en breek er zoveel tenen als nodig af. Gebruik knoflooktenen naar keuze: Met het velletje of pers ze uit met een speciale knoflookpers of pel de tenen en snijd of hak ze desgewenst fijn.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
De bittere smaak wordt door het blancheren namelijk verminderd, waardoor je geen wrange smaak in je mond overhoudt.
Wanneer je knoflook in de koelkast bewaart, zal het op een gegeven moment gaan spruiten. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Bewaar je knoflook daarom op een donkere, koele plek. Bij de uien, bijvoorbeeld.
Het voedingscentrum raadt ten zeerste af knoflookteentjes in olie te bewaren. Op verse knoflook kunnen sporen voorkomen van de bacterie Clostridium botulinium. Deze bacterie vermenigvuldigt zich wanneer de knoflook wordt bewaard in olie. De bacterie maakt een gifstof aan die botulisme kan veroorzaken.
Als knoflook niet meer goed is, verschijnen er donkere of groene vlekken op. Ook als knoflook wat zachter aanvoelt is die meestal niet meer goed. Gelukkig zal je nooit echt ziek worden van bedorven knoflook, maar lekker is anders.
Het hangt af van hoe je het bewaart, maar in principe kun je een hele bol, ongeschild, tot wel een half jaar bewaren. Zodra je een teen van de bol verwijdert, maar hem nog niet pelt, kun je er nog drie weken van genieten.
Verse knoflook vs gedroogde
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.
Maak een teentje knoflook los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel vervolgens voorzichtig met een mesje de schil van de teen. Voor het fijnsnijden van een teentje knoflook druk je met de platte kant van een keukenmes op de knoflook, de schil laat dan gemakkelijk los.
Mensen denken nog weleens onterecht dat gekiemde knoflook niet meer goed is, maar je kunt er echt nog prima mee koken. Mits je het gebruikt in gerechten waarin knoflook geen prominente rol speelt. In dat geval merk je de bittere smaak waarschijnlijk niet.
Het bevat mangaan, vitamine B6, vitamine C, selenium, calcium, koper, kalium, fosfor, ijzer en vitamine B1. Deze roomwitte teentjes geven het immuunsysteem een oppepper en kunnen de bloeddruk verlagen. Knoflook kan ook het cholesterolniveau verbeteren.
Gebruik niet alleen olijfolie om de knoflookteentjes mee te bedekken, want die wordt hard in de koelkast. Vermeng de olijfolie met plantaardige olie, dan blijft het geheel vloeibaar. Sluit af en bewaar in de koelkast. De knoflook is drie maanden houdbaar in de olie.
Zelfgemaakte knoflooksaus bewaren
Koelkast: In de koelkast blijft zelfgemaakte knoflooksaus ongeveer een week goed.
Dek het snijvlak dan af met huishoudfolie of doe het in een bewaarbakje met deksel in de koelkast. Je kunt uien ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
De knoflook schoonmaken
Maal de knoflook in een knoflookpers, hakmolen of keukenmachine totdat deze fijn is. Vervolgen kan je de kan je de knoflook drogen op keukenpapier op een bakblik in de oven of voedseldroger. Droog je in de oven laat de deur dan op een kiertje staan zodat het vocht kan ontsnappen.
De allerlekkerste knoflook komt uit Nederland: uit Slootdorp. Al sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Niet die gedroogde bolletjes in een netje. Nee, verse sappige witte bollen met een mooie groene stengel.