De stelregel is: 10 delen water en 1 deel zoutzuur.Borstel met deze oplossing de muur af.Spoel na met water en laat de muur enkele weken drogen. Let goed op uw eigen veiligheid bij het verwijderen van de witte kalkaanslag!
Door indringing van water, zoals regenwater in 'vers' metselwerk, verplaatsen de in water oplosbare zouten zich door de poriën van het metselwerk. Bij droging, kristalliseren de oplosbare zouten op het oppervlak van het metselwerk en een witte uitslag wordt zichtbaar.
Een sopje van dikke bleek of schoonmaakazijn met water is prima bruikbaar voor minder hardnekkige aangroei. Schrob het middel met een borstel over de muur en laat het intrekken. Daarna spuit je de gevel schoon met een tuinslang of een hogedrukspuit.
Wat is witte uitbloei? Witte uitbloei is witte uitslag op muren en dit wordt veroorzaakt door vocht. In het metselwerk zitten zouten en als deze in contact komen met de buitenlucht dan gaat dit zich binden met koolstofdioxide. Vervolgens gaan de zouten zich kristalliseren tot een witte waas.
Kalkuitbloei verwijderen
Witte vlekken van kalkuitbloei van je tegels verwijderen valt niet mee. De kalk zit namelijk helemaal in het materiaal. Toch zijn er middelen zoals kalkuitbloeiverwijderaar of het huis-tuin-en-keukenmiddeltje van koolzuurhoudend water en schoonmaakazijn.
Men kan dit proces versnellen door de stenen regelmatig zelf nat te maken met lauw warm water (met een tuinslang). Dit proces dient verschillende keren herhaald te worden, geleidelijk zal de uitbloeiing afnemen en zelfs verdwijnen.
Zelf uw witte buitenmuur schoonmaken
U kunt dit proberen schoon te maken met schoonmaakazijn of bleekmiddel, dat u toevoegt aan een emmer met bij voorkeur warm water. U schrobt dit met een harde borstel op plaatsen waar de aanslag zit.
Vaak is een sopje van schoonmaakazijn of dikke bleek met water voldoende om vervuiling op de gevel te verwijderen. Voor mos en algen kun je groene aanslagreiniger gebruiken. Schrob het middel met een borstel over de muur. Laat het even intrekken en spoel het daarna met een hogedrukreiniger of tuinslang weg.
Gebruik een vochtige doek of een spons met wat water en wrijf met weinig druk. Bij hardnekkige vlekken gebruik je beter een geschikt reinigingsmiddel zoals Formule Mc Neutral. Tip: Test vooraf uit in een klein hoekje en laat drogen om het resultaat te zien.
Bij zoutuitslag op buitenmuren is het advies muren droog af te borstelen met een harde nylonborstel. Ondanks deze reiniging kan de zoutuitslag weer terugkomen, doordat neerslag zouten bij verdamping mee terug naar het steenoppervlak transporteert.
Verwijder de aanwezige salpeteruitslag zoveel mogelijk door af te borstelen of af te steken. Reinig de muur met een zure oplossing van azijn of zoutzuur. Gebruik voor de oplossing een verhouding van 10 delen water en 1 deel zoutzuur. Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig bij een kant-en-klaar product.
Wat is kalkuitbloei? Aan het oppervlak van beton of metselwerk is soms een witte uitslag zichtbaar, die kalkuitslag of kalkuitbloei wordt genoemd. Deze kalk wordt gevormd bij de verhardingsreactie van cement met water. En wordt door vochttransport in de poriën naar het oppervlak gebracht.
Uitbloeiing is een witte/grauwe waas op het gevelmetselwerk. Deze waas ontstaat wanneer aanwezige stoffen in het metselwerk door contact met overmatig water – bouwvocht en regen – bij het opdrogen afgezet worden aan het oppervlak van de gevel.
De witte vlekken die je op de betontegels ziet, is gewoon kalk. Kalkuitbloei is een veelvoorkomend fenomeen bij betontegels, en wordt veroorzaakt door een normale natuurlijke reactie van de vrije kalk (calciumhydroxide), die in het beton zit, met de buitenlucht. Het resultaat is een witte waas, vlekken of strepen.
Meng in een emmer 120 ml witte azijn met warm water. Dompel een handdoek in de emmer en wrijf de vlekken hiermee weg. Spoel de muren met schoon water. Gebruik water zonder schoonmaakmiddel om de muren te spoelen en droog ze daarna met een schone handdoek.
Gevels reinigen met een hogedrukreiniger
Het reinigingsproces met hoge druk is onder meer geschikt voor glasreiniging, metalen gevels en klinkerreiniging. Vuildeeltjes en zelfs schimmel worden met de waterstraal snel en grondig verwijderd.
Hoe vaak moeten gevels gereinigd worden? Op het moment dat de buitenmuur vervuild is, is het tijd voor gevelreiniging. Dit moet wel zo snel mogelijk gedaan worden. Zo voorkom je beschadiging namelijk.
Voor de hardnekkigste vlekken kun je het beste gebruik maken van warm water met afwasmiddel of opgelost soda. Ook op afwasbare verf kun je voor stiften en kleurpotloden het beste een gum gebruiken. Heb je te maken met vocht en/of schimmelplekken? Dan kun je het beste gebruik maken van water met javel of ammoniak.
Met een mengsel van afwasmiddel en zout kun je het oppervlak van de bakstenen regelmatig schoonmaken zodat ze mooi schoon blijven. Om hardnekkigere vlekken en vuil te verwijderen moet je echter boorzuur of een hogedrukspuit gebruiken.
Verwijder vlekken met schoon water en een scheutje zuurvrije allesreiniger voor beton. Hardnekkige vlekken zoals olievlekken, vetvlekken of andere diep ingetrokken vlekken, verwijdert u met een speciale pasta, zoals olie en vetoplossers of de vloeibare Lösefix. Laat nu alles goed drogen alvorens u gaat impregneren.
Zoutuitbloei op gevels is een veel voorkomend probleem. Oplosbare zouten blijven achter op het metselwerk. Water gaat door het metselwerk naar de voorkant en verdampt. De zouten worden door het watergedragen maar verdampen niet.
De uitbloei wordt in de loop van de tijd intenser en is niet of nauwelijks in water oplosbaar. De uitbloei verdwijnt daardoor niet vanzelf door weer en wind. De gebruikte term voor dit type uitbloei is 'vergipsing'.
Het hallergetal is het gewicht aan water dat de steen in 1 minuut opneemt per dm2 oppervlak. Het is dus een maat voor de zuigkracht (absorptie) en de snelheid van wateropname van een steen.