Als bekend is dat een hond druiven of rozijnen heeft gegeten, dan moeten we zo spoedig mogelijk na opname de hond laten braken. Daarna moet de opname van gifstoffen zoveel mogelijk beperkt worden door het ingeven van actieve koolstof (Norit®).
Bij de meeste fruitsoorten is dat geen probleem, maar pas op met druiven! Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.
Het eten van druiven of rozijnen bij honden is een noodgeval dat onmiddellijke diergeneeskundige hulp vereist. Als de druiven het laatste uur zijn ingenomen, zal je dierenarts waarschijnlijk proberen je hond te laten braken om de druiven uit het lichaam te verwijderen.
Alles voor uw. trouwe viervoeter. van verzorging. tot chippen
Gemiddeld wordt een hoeveelheid van 20 gram druiven per kg lichaamsgewicht als giftig beschouwd. Bij rozijnen kan dit al vanaf 3 gram per kilogram lichaamsgewicht zijn.
Mogen honden frambozen? Het mag op zich wel, maar overdrijf niet met de hoeveelheid frambozen. Als je jouw hond met mate frambozen geeft, zijn deze kleine heerlijke zoete snoepjes heel gezond. Er zitten veel antioxidanten in frambozen, die helpen de ouderdomskwalen te bestrijden.
Ingestie van druiven, krenten of rozijnen veroorzaakt meestal binnen 6 tot 24 uur na inname klachten. Een aantal klachten die gezien kunnen worden zijn: braken, diarree (eventueel met bloed), buikpijn, instabiliteit en sloomheid. Er is kan ook acuut nierfalen ontstaan.
De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond. Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond.
Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
Komkommers kunnen een veilige en voedzame snack zijn voor honden. Komkommers, rijk aan vezels en antioxidanten, zijn een bron van vitamine C en K en van mineralen en elektrolyten, zoals magnesium en kalium.
Tip. Een trosje druiven weegt al snel 125 gram, dat telt al mee voor 1 stuk fruit. Reken voor 4 personen een bak van 500 gram druiven.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Zoals gezegd meestal hoeft u er niets aan te doen en gaat het vanzelf weer over. Ga het ook niet verbieden en trek uw hond niet weg, dat geeft alleen maar stress en dat kan juist het gedrag versterken. Beloon uw hond wel wanneer hij bepaalde plekken waar hij vaker zand eet zomaar voorbij loopt.
Water drinken is essentieel voor de gezondheid van je hond.
Merk je dat jouw hond niet zo'n drinker is, dan kun je overwegen om de brokken te wellen in water. Hierdoor krijgt je viervoeter automatisch meer water binnen. Ook een hondensnack die veel vocht bevat, kan je hond helpen om meer vocht binnen te krijgen.
Door welk stofje druiven en rozijnen giftig zijn, is nog niet bekend, maar het eten ervan kan leiden tot nierfalen en uiteindelijk de dood. Druiven kunnen vergiftigen vanaf 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Rozijnen veel sneller, namelijk vanaf drie gram per kilo lichaamsgewicht. Ook pitloze druiven zijn giftig.
Wacht minimaal een uur na de maaltijd voor je met jouw hond gaat wandelen of rennen. Geef jouw hond liever eten nadat je met hem of haar hebt gerend, gefietst of gewandeld. Ook hiervoor geldt trouwens dat je even moet wachten tot jouw hond tot rust is gekomen voor je hem of haar voert.
Sommige groenten en fruit zijn echter gevaarlijk voor honden en mag je dus zeker niet geven, zoals onrijpe tomaten, rauwe aardappelen en andere knolgroenten, uien, prei, knoflook, avocado, champignons en andere paddenstoelen. Druiven en rozijnen zijn eveneens giftig voor honden.
Rijpe tomaten zijn geclassificeerd als niet giftig voor huisdieren, maar moeten worden beschouwd als een traktatie, niet als maaltijd. Dus het delen van een vers geplukte cherrytomaat uit de tuin of het aanbieden van een plakje tomaat bij het maken van het eten is prima voor je hond.
Hoeveel pindakaas mag mijn hond? Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven.
Vergiftigingsverschijnselen zijn onrust, speekselen, braken, trillen, toevallen en uw dier kan hieraan overlijden. Neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts als u vermoedt, dat u per ongeluk een te hoge dosering heeft gebruikt of als u een spot-on voor de hond bij uw kat hebt gebruikt.
Laten braken: gebruik geen zout!
In het verleden werd vaak een schep keukenzout aanbevolen om een hond te laten braken. Dit advies vindt u op internet nog vaak terug. Op 15 februari 2009 publiceerden wij een artikel in het Tijdschrift van Diergeneeskunde waarin wij dit afraden.
Wanneer uw hond iets heeft ingeslikt, of wanneer u het idee heeft dat hij iets giftigs heeft gegeten of er een voorwerp is vastgelopen, neem dan altijd eerst contact op met uw dierenarts.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Ja, een hond mag brood eten, maar het doet niet veel voor ze. Honden kunnen brood niet helemaal verteren; ze nemen er geen voedingsstoffen uit op. Het is dan ook vooral vulling voor de maag. Af en toe een stukje is prima, maar het is zeker geen maaltijd voor je hond.
Psyllium, een natuurlijke stof afkomstig van vlozaad, maakt de stoelgang van je hond harder, of juist zachter, afhankelijk van wat hij nodig heeft. Als je hond harde stoelgang heeft nemen psylliumvezels water op, zodat de stoelgang zachter wordt en je hond zich makkelijker kan ontlasten.