De wonderboom is een tropische plant die vooral opvalt door de roodbruine bladeren en de bloemen die van roze naar dieprood kleuren. Eenmaal wonderbomen gezaaid, groeit de plant al snel uit tot een grote struik.
De Ricinus communis is ook wel bekend als Wonderboom. Deze Euphorbiaceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 150 centimeter.
De wonderboom is een snelgroeiende eenjarige plant die in de tropen een tot 13 meter hoge plant kan worden en bij ons in een jaar tot 4 meter kan groeien.
De bladeren zijn relatief groot. Met de kleine witte bloemetjes, de gestekelde rode vruchten en de roodgenerfde bladeren maakt deze Wonderboom tot een sierlijke plant voor de tuin. Let op, deze plant is niet heel winterhard.
Wonderboom – Ricinus communis is een zeer snelgroeiende plant, die in het Nederlandse klimaat eenjarig is en ongeveer 2 m hoog wordt. In Afrika, waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt, kan hij echter wel 15 meter hoog worden.
Wonderolie wordt naast castorolie, ook ricineolie genoemd. De olie is namelijk rijk aan ricinolzuur, een omega 9 vetzuur. Castorolie bestaat hier voor ongeveer 90% uit. Daarnaast bevat de olie omega 6 vetzuren en vitamine E.
De Wonderboom zaden zijn onder glas/binnenshuis te zaaien in de maanden februari tot en met april. Buiten zaaien kan in de maanden april en mei. Dit moet wel onder koud glas. Raak de zaden alleen aan met handschoenen.
Uit de bonen van de zogenoemde tropische wonderboom kun je ricine maken. In Nederland kun je de wonderboom kopen als sierplant in je tuin. De boon schijnt naar hazelnoot te smaken, wat het extra gevaarlijk maakt. Maar het gif inhaleren of ingespoten krijgen is veel gevaarlijker dan het eten.
Castorolie wordt gemaakt van de bonen/zaden van de castorplant, de ricinus communis. Deze plant is oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Afrika, India en het zuidoostelijk gebied ronde de Middelandse ze.
Ricine is een uiterst giftige stof die voorkomt in bonen van de wonderboom (ricinus communis; wolfsmelkfamilie), een snelgroeiende eenjarige plant. Het gif is gemakkelijk te produceren, en eveneens gemakkelijk te bewaren. Inademing van gas van de stof of consumptie ervan, of inspuiting in het bloed kan dodelijk zijn.
De vrucht van de boom wordt wonderboon genoemd. Bloeit met kleine witte bloemetjes in de periode augustus-september. Deze kleine bloemetjes vormen samen met de zaadknoppen en het prachtige dieprode tot purperkleurige blad de belangrijkste kenmerken van deze tropische plant.
Ricine zorgt ervoor dat cellen afsterven omdat het de aanmaak van eiwitten stopt. De aanmaak van eiwitten is nodig om het lichaam levensvatbaar te maken, want alle onderdelen van ons lichaam bestaan uit eiwitten. Ricine kan als het het lichaam binnendringt, dus organen volledig lamleggen en tot de dood leiden.
Botulinetoxine is de meest giftige stof voor zover bekend. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die hierdoor verslappen. Ca. 15 nanogram van de stof is voor de mens al dodelijk en het gif behoort daarom tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.
Wonderbonen zijn erg giftig. Voor kinderen kan de consumptie van vijf à zes zaden al dodelijk zijn terwijl de dodelijke dosis voor volwassenen 15 à 20 bonen is.
De wonderboom klinkt als een magische plant om je tuin of kamer mee op te fleuren, maar kijk uit: de zaadjes zijn giftig. In de zaden zit ricinegif en dat kan dodelijk zijn. Toch wordt hij best veel verkocht.
Wat is ricine? Een natuurlijke gifstof, afkomstig van de bonen van de Ricinus communis, ook wel wonderboom of castorolieplant genoemd. Het is een uiterst giftig product, dat kan worden ingeademd, ingeslikt en ingespoten.
Castorolie staat voornamelijk bekend om het feit dat het haar dikker en gezonder maakt. Het wordt hierdoor vaak gebruikt als haarmasker, wimper- en wenkbrauwserum.
Uit de zaden wordt 'wonderolie' [ricinusolie] gewonnen. Omdat ricine achterblijft in de eiwitpulp die overblijft na het uitpersen van de zaden bevat wonderolie geen ricine. Wonderolie is hierdoor vrijwel niet giftig, maar werkt in doseringen van 10 gram of meer laxerend.
Wonderolie wordt al heel lang gebruikt als middel tegen haaruitval en dunner wordend haar. Daarnaast kun je het ook voor veel andere doeleinden gebruiken, zoals het hydrateren van droog haar, het behandelen van pluizend haar en het ontwarren van klitten. Het kan je haar tevens sterker en dikker maken.
De Orchidee is geen giftige plant, al wordt het niet aangeraden om een hap te nemen van de bladeren. Let dus wel een beetje op met kinderen en huisdieren. Het sap van de Orchidee kan wellicht voor wat huidirritatie zorgen, maar niets ernstigs. De Orchidee is een redelijk makkelijke plant om in huis te hebben.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.