De meeste airlines bieden beenruimte aan in twee varianten: op de eerste rij(en), of bij de nooduitgang. De eerste rij heeft doorgaans de meeste beenruimte, soms tot wel 120 centimeter. Bij de nooduitgangen is de extra ruimte vaak iets beperkter, maar nog steeds ruim – meestal tot zo'n 86 centimeter.
Economy Comfort (EC) bij KLM houdt dezelfde stoel en service in als Economy, maar met extra beenruimte en recline. Deze stoelen omvatten de eerste rijen van Economy en daardoor kan je na aankomst ook vaak als een van de eerste uit het vliegtuig.
Welke stoelen hebben de meeste beenruimte? Vaak zijn dat de rijen aan de nooduitgangen, meestal ongeveer halverwege het toestel. Hou er wel rekening mee dat je op deze plekken verondersteld wordt in geval van nood hulp te bieden. Personen die met kinderen reizen mogen deze rij niet kiezen.
Een stoel op de eerste rij geeft je meer beenruimte, 91 cm. Je kan makkelijk naar het toilet en je bent bij de landing snel het vliegtuig uit. Deze reserveer je voor een basistarief van 16 tot 25 euro p.p. per enkele reis. Een stoel met extra beenruimte, 86 tot 100 cm, zit bij de nooduitgang.
De beste stoelen
Het beste uitzicht heeft u vanaf de stoelen A35, L35, A39, L39, A40, L40, A41, L41, A42, L42. Dan is er namelijk geen vliegtuigvleugel dat het uitzicht in de weg zit. Voor de meeste beenruimte kunt u het beste voor de stoelen op rij 16 en rij 32 kiezen.
De stoel naast de toiletten
Naast de vieze luchtjes, staat er ook bijna altijd een rij mensen naast je. En op de een of andere manier kunnen die mensen niet gewoon stil zijn; ze gaan even rekken en strekken, leunen op jouw stoel en voor je het weet zit er een elleboog in je gezicht.
Alles voor het uitzicht
Waar kan je dan het best plaatsnemen? Kijk goed naar waar de vleugel zich bevindt en ga hier zo ver mogelijk vanaf zitten. Dus helemaal naar achteren, zodat de vleugel niet voor je neus zit, of ga vóór de vleugel zitten zodat ook hier je zicht niet belemmert wordt.
Over het algemeen zit je op een stoel achterin de cabine het meest veilig en dan ook nog in de buurt van een nooduitgang. Ook de plekken aan het gangpad zijn wat veiliger als er iets gebeurt, omdat je dan eerder het toestel kunt verlaten.
De verschillen in de klassen
Er is de Economy Class en de Economy Comfort. De service is gelijk, het verschil is dat de stoelen in Economy Comfort zo'n tien centimeter extra beenruimte hebben en dat de rugleuning twee keer zo ver naar achteren kan.
Economy Comfort-stoel
Trakteer uzelf op meer beenruimte, verstel uw stoel verder naar achter en ga als een van de eerste Economy Class-passagiers aan boord. De Economy Comfort-stoelen bevinden zich voor in het vliegtuig. U gaat bij aankomst dus extra snel van boord!
De beste stoelen in de B737-700 van Transavia zijn: 1A, 1B, 1C, 1D, 1E, 1F – je hebt hier iets meer beenruimte. 12A, 12B, 12C, 12D, 12E – door de nooduitgang heb je hier extra beenruimte. 13F – door het ontbreken van de stoel op rij 12 (in verband met de nooduitgang) heb je hier extra beenruimte.
TUI fly Nederland biedt je zitcomfort en service naar keuze: Deluxe (106 cm beenruimte), Comfort (minstens 78 cm beenruimte), en Economy (71 cm beenruimte). Afhankelijk van de vluchtduur serveren wij je een gratis maaltijd- en snackservice of kun je iets bestellen uit ons TUI Café en Shop assortiment.
U heeft keuze uit een standaardstoel of een stoel met tot 10 cm extra beenruimte en een stoel bij het raam, naast het gangpad of in het midden. Voor veruit het beste zitcomfort, kunt u nu een gratis middenstoel en meer beenruimte toevoegen.
Comfort Class TUIfly: upgrade fee. Op kortere Europese vluchten kan je al voor een upgrade fee v.a. 15,- enkele reis comfort class vliegen met TUIfly. Op intercontinentale vluchten ligt de upgrade fee meestal ergens tussen de 50,- en 125,-.
4. Vermijd keuken, toiletten en gangplaats. Vermijd op grote toestellen om vlakbij de toiletten en/of keuken te gaan zitten want daar is er altijd wel wat beweging en rumoer. Bovendien kun je daar gehinderd worden door passagiers die staan te wachten tot het toilet weer vrijkomt.
Het tijdschrift Time deed een soortgelijk onderzoek, maar daaruit bleek dat passagiers op de middelste stoelen achterin het vliegtuig de grootste overlevingskans hebben. Als er daadwerkelijk een crash voorkomt, dan zit je toch het best bij de nooduitgang.
Wat is de beste plaats in het vliegtuig? Alles hangt af van wat u zoekt… Om zo weinig mogelijk last te hebben van turbulenties, moet men dicht bij de vleugels zitten, want op die plek is het vliegtuig het meest stabiel. Om bij de eersten te zijn bij het verlaten van het vliegtuig, zit u best links vooraan.
Je kunt de klantenservice van een airline bellen om te overleggen of je behoefte hebt aan een tweede stoel. Elke airline heeft daarvoor eigen regels en kosten. Bij sommige airlines mag je dan ook extra bagage meenemen en sommige niet, check dus altijd alle voorwaarden.
Het beste antwoord. Er storten ongeveer 100 vliegtuigen per jaar neer. Dat is vergelijkbaar met 1 vliegtuig dat neerstort elke 3 of 4 dagen. Dagelijks worden er echter ongeveer 90.000 tot 100.000 vluchten uitgevoerd.
Kijkend naar het ergste wat kan gebeuren - namelijk dat een vliegtuig neerstort - dan is de kans zo'n 1 op 11 miljoen dat dit je overkomt. Ter vergelijking: de kans dat je omkomt door een fataal auto-ongeluk is 1 op 6.000.
Nee, je zit niet standaard naast elkaar in het vliegtuig. Als dit belangrijk voor je is, raden we je aan om – indien mogelijk – vooraf stoelen te reserveren, online in te checken of op tijd op de luchthaven te zijn. Je boekt een reis met vier personen. Dan zou je verwachten dat je altijd naast elkaar zit.
Je bent niet verplicht om een stoel te reserveren. Als je geen stoel reserveert, kun je tijdens het online inchecken kiezen uit de stoelen die nog vrij zijn.