Bij afvallen is het belangrijk om niet te overdrijven met fruit, dus we gaan uit van 2 stuks fruit per dag. Dit is ongeveer 200 gram fruit. Voor kersen betekent dat: 100 gram kersen is ongeveer 10 kersen. Precies een lekker en gezond snackje!
Hollandse Kersen bevatten naast vitamines veel vezels. Die bevorderen een goede darmwerking. Als je te veel kersen eet kan het dus zijn dat je vaker naar de wc moet dan normaal. Neem dagelijkse een gezonde portie en ervaar hoe het voor u mag zijn.
Weinig calorieën
Ook mensen die op dieet zijn, kunnen met een gerust hart een schaaltje kersen eten. Vaak wordt gedacht dat je dik wordt van fruit, maar kersen bevatten weinig calorieën. Een bakje met 200 gram kersen bevat zo'n 108 kilocalorieën. Verantwoord als tussendoortje dus!
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Kersen zijn namelijk een natuurlijke bron van melatonine – een hormoon dat slaap/waak cycli regelt en een belangrijke rol speelt in het ontgiften van het menselijk lichaam. Een handvol verse kersen of een glas van zure kersensap een half uur voor het slapen geeft rustgevende slaap.
Kersen zijn een enorme bron van vitaminen. 100 gram kersen bevat bijvoorbeeld maar liefst 43% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamina A, wat belangrijk is voor onder meer de ogen, de huid en het immuunsysteem. En ook vitamine C, een belangrijk antioxidant, is in een grote hoeveelheid aanwezig in het vruchtje.
Kersen (en appel, pruim, peer en abrikoos)
Pas altijd goed op bij het eten van kersen. Althans, met de pitten van de kersen. Deze bevatten namelijk waterstofcyanide, wat hoofdpijn, duizeligheid, verwarring en braken kan veroorzaken. Overigens geldt hetzelfde voor de pitten van appels, pruimen, peren en abrikozen.
Het aantal calorieën van kersen is namelijk laag: 54 kcal per 100 gram. Dat wordt zonder schuldgevoel genieten.
Kersen zijn goed tegen diabetes
Kersen bieden ook voordelen voor mensen met diabetes. Dit komt door de bloedglucoseverlagende werking die de kersen met zich mee brengen. De bloedglucoseverlagende werking komt door de polyphenolen die in de kersen zitten.
Kersen eten
Was kersen altijd eerst goed onder de kraan voordat je ze gaat eten. Kersen zijn meteen nadat je ze gekocht hebt op hun lekkerst. Het beste is om ze bewaren op een koele plek zonder ze af te dekken. Ze blijven dan één of twee dagen goed.
Kersen bevorderen de spijsvertering, ze hebben een laxerend effect. Overmatige consumptie van kersen kan diarree veroorzaken. Kersen zijn ook diuretisch.
Hoe moet je kersen bewaren? Kersen zijn in de koelkast drie tot vijf dagen houdbaar. De kou van de koelkast is wel negatief voor het behoud van de smaak. Wanneer je ze uiten de koelkast bewaard zijn ze één tot twee dagen houdbaar.
Mandarijnen, tangerijn en sinaasappels verbeteren de huidskleur en beschermen uw huid tegen schade door de zon. Citrusvruchten worden speciaal aanbevolen om te eten voor acne-gevoelige of vette huidtypes. Banaan is een vrucht die je het hele jaar door kunt vinden.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.