Invriezen kan ook. Snijd de citroen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje.
Bewaar citroen bij voorkeur buiten de koelkast, op een koele plaats (12-15°C) of op de fruitschaal. Na de pluk rijpen ze niet meer en blijven ze 1 tot wel 2 weken goed. Heb je een halve citroen over? Bewaar deze dan wel in de koelkast.
Citroen het langst bewaren
Je kunt ze het beste bewaren in de koelkast in een afsluitbare plastic zak. De zak zorgt ervoor dat het vocht in de citroenen blijft. Zo kun je ze vier weken bewaren. De rasp krijgt een andere smaak als je de citroen in een plastic zak bewaart, de schil wordt er zelfs lekkerder door.
Bedek de halve citroen met huishoudfolie (vershoudfolie) en leg hem in een rekje van de frigodeur. Je kan hem ook met het snijvlak op een schoteltje in de koelkast bewaren, of invriezen. Snijd in dat geval de citroen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje. Zo blijft hij acht tot twaalf maanden vers.
Er zit veel vitamine C in citroenwater en dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen. Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn.
In de koelkast is een limoen langer houdbaar. Invriezen kan ook. Snijd de limoen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje.
Besprenkel je salade met een beetje citroensap, of maak van het sap een heerlijke vinaigrette. Citroenlimonade is een lekkere dorstlesser. Klik hier voor een recept. Het ziet er misschien net iets minder mooi uit, maar een plakje citroen is (ook zonder schil) superlekker in je hete thee, ijsthee of water.
Citroensap uit een flesje is veel sterker van smaak, en hier worden ook nog conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Deze middelen heeft jouw lichaam niet nodig. Als je deze middelen dan ook wilt vermijden is het beter om te kiezen voor verse citroenen.
Een vers geperst citroensap kan u maximaal één dag bewaren. Het sap zal onder invloed van de lucht, de zuurstof snel oxyderen en vreemd gaan smaken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het sap ruikt en smaakt anders, of is beschimmeld. Dan is het troebel en draderig. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De citroen kan je zo 2 – 3 dagen bewaren. Wel even kijken, ruiken en proeven als je het weer wilt gaan gebruiken. Wat je ook kunt doen is de halve citroen in stukjes snijden en in een halve liter water doen. Plaats dit in de koelkast en je hebt na een halve dag lekker koel citroenwater.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.
Gember is ook zeer geschikt om in te vriezen en blijft hierdoor nog langer houdbaar. Het handigst is om de gember eerst te snijden of te raspen voordat je het in een bakje in de vriezer zet. Hierdoor kun je elke keer precies de hoeveelheid gember pakken die je nodig hebt. Ontdooien voor gebruik is niet nodig!
Welke fruitsoorten kun je invriezen? Je kunt vrijwel alle soorten in de diepvries bewaren. Denk aan kiwi's, mango's, meloenen, appels, peren en nog vele andere fruitsoorten!
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
De hoge zuurgraad in het drankje kan bij overconsumptie van het citroenwater het glazuur van de tanden aantasten. De tanderosie heeft tot gevolg dat je gevoelig wordt voor het eten van hele hete of koude producten.
Vers citroensap in (lauw)warm water helpt je spijsvertering om gang te komen. Citroenen zitten ook nog eens vol met mineralen en vitaminen die je lichaam van binnenuit 'schoonmaken' waardoor je darmen beter hun werk kunnen doen. Het resultaat: minder kans op een opgezette buik.
Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen. Bloeddruk: de flavonoïden in citroen hebben naar alle waarschijnlijkheid een bloeddrukverlagend effect.
Wel is de schil heel voedzaam en een aanrader voor lijners. De schil bevat het antioxidant chlorogeenzuur en stimuleert de vetverbranding. CITROENEN: Citroenschil en limoenschil bevatten ongeveer 5 keer meer vitaminen dan het sap van deze vruchten (!).
Het maakt vlees mals: het zuur van citroensap breekt de vezels in vlees af, waardoor het perfect mals wordt. Het maakt je sla knapperig: een beetje citroensap kan je slappe slabladeren helpen.
Van de citroen kun je zowel het vruchtvlees, sap als de schil gebruiken. Boen de schil voor gebruik goed schoon onder stromend water. Rasp alleen het dunne buitenste gele schilletje van de citroen, want het onderliggende witte deel van de schil is bitter.
Waarom is de limoen goed voor je gezondheid:
In limoensap zit veel vitamine C. Door zijn functie als antioxidant helpt vitamine C je lichaamscellen beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor het behoud van de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten en tanden.
Citroen en limoen bewaren in de koelkast is dus het beste idee. Wanneer het om een aangebroken citrusvrucht gaat, zullen ze helaas wat minder lang meegaan. Maar je moet ze nog steeds goed afgedekt in de koelkast bewaren.
Vers geperst sap is tot drie tot zeven dagen afgesloten houdbaar in de koelkast. Een flesje kant en klaar citroensap is geopend nog tot maximaal 6 maanden houdbaar in de koelkast.