Bevroren etenswaren uit de vriezer ontdooi je snel en gemakkelijk met de ontdooistand. Met deze standen worden de gerechten ontdooid tot kamertemperatuur. Bij een combimagnetron gebeurt het ontdooien met de magnetronstand en bij een oven gaat het ontdooien door middel van de ventilatiestand op lage temperatuur.
Bij de ontdooistand wordt de magnetronfunctie van de oven gebruikt om het bevroren voedsel geleidelijk te ontdooien. De oven regelt het vermogen en de tijd automatisch, afhankelijk van het gewicht en de dikte van het voedsel.
De ontdooifunctie is te herkennen aan het smeltende ijs symbool. Deze functie is heel handig en zit bijna altijd wel op de magnetron. Bevroren producten kan je heel eenvoudig ontdooien zonder dat je gebruik maakt van een verwarmingsfunctie.
Verwarm de oven voor op de laagste stand (meestal rond de 60-70 graden Celsius). Plaats het bevroren ingrediënt op een bakplaat en zet het in de oven. Houd het goed in de gaten en draai het regelmatig om gelijkmatig te ontdooien.
Deze functie ontdooit voedsel geleidelijk en veilig zonder te koken. Koude lucht circuleert rond het voedsel en zet het ijs erin langzaam om in water. Dit behoudt de textuur en smaak van het voedsel. Ontdooien in de oven gaat sneller dan op het aanrecht en is veiliger dan met warmte of microgolven.
Verhoog de oventemperatuur naar 180°C en zet het vlees terug in de oven. Na 10 minuten is je vlees klaar. Je kunt vlees ook snel ontdooien met een magnetron met de ontdooioptie.
De ontdooistand werkt op een lage vermogensstand, meestal tussen 30% en 50% van het maximale vermogen van de magnetron. Deze lage vermogensstand zorgt ervoor dat het bevroren voedsel geleidelijk ontdooit zonder het te koken of hete plekken te veroorzaken.
Veilig ontdooien. Neem altijd ruim de tijd voor ontdooien. Het is zaak om tijdens het ontdooien je eten zo kort mogelijk tussen ± 4 en 60°C te houden. Dat is voor bacteriegroei namelijk de ideale temperatuur, dus dat wil je zoveel mogelijk voorkomen.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Bij het ontdooien van bevroren voedsel is het het beste om vooruit te plannen en het te ontdooien in de koelkast, waar het op een veilige, constante temperatuur blijft — 40 °F of lager . Er zijn drie veilige manieren om voedsel te ontdooien: in de koelkast, in koud water en in de magnetron. Heb je haast?
" Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
De automatisch ontdooien functie, ook wel bekend als auto-defrost, houdt in dat er twee keer per 24 uur ontdooiingsproces wordt ingezet.Het gesmolten water wordt richting de motor geleid en wordt daar verdampt. Zo'n cyclus duurt ongeveer een half uur en brengt verschillende voordelen met zich mee.
Tekens voor de elektrische oven herken je aan een symbool zonder ventilator. Bovenwarmte herken je aan het ovensymbool met een streepje aan de bovenkant, deze stand gebruik je wanneer je alleen het bovenste deel van een gerecht wilt verwarmen.
Hetelucht. Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan? Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven.
Ontdooien. Met het ontdooisymbool van de oven kunt u voedsel gelijkmatiger en sneller ontdooien dan op het aanrecht.
Diepvriesgroenten, bijvoorbeeld, of bereide producten zoals kroketjes hoef je niet vooraf te ontdooien. Ook ovenschotels die je ingevoren hebt kun je rechtstreeks in de oven zetten om op te warmen, op voorwaarde dat je een schaal of bakje hebt gebruikt dat zowel in de diepvriezer als in de oven mag.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen.Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Of zet de lasagne in de oven terwijl de oven voorverwarmt, dan kan het vast ontdooien. Laat vervolgens in totaal ca.1 uur warm worden.
De ontdooiplaat maakt gebruik van de techniek van hitteoverdracht.Deze hitte vermindert de dooitijd van voedsel zonder gebruik te maken van elektriciteit. Het ontdooien gebeurt op een natuurlijke en gelijkmatige manier voor het perfecte resultaat. Deze methode is daarom milieubewuster dan de oven of de magnetron.
Geen zorgen! Met de airfryer kun je nu binnen no-time een perfect bereide kipfilet op tafel zetten, rechtstreeks uit de vriezer, zonder het gedoe van ontdooien. Deze methode behoudt niet alleen het sappige van de kip, maar zorgt ook voor een heerlijk krokant laagje aan de buitenkant.
Ontdooien. Bij ontdooien wordt de ventilator in werking gezet, maar wordt er niet verwarmd. Deze functie dient voor het ontdooien van diepgevroren etenswaren zoals vlees, vis en brood.
Een sterretje en druppel verwijzen naar de functie ontdooien. Heeft de combi-oven ook een magnetronfunctie? Dan vind je deze functie bij het symbool met de golfjes. Onderwarmte krijg je wanneer je kiest voor het symbool met een enkele streep aan de onderkant.
Om de bodem van je pizza krokant te krijgen, gebruik je dan weer beter de heteluchtstand. Zo heb je, zoals jij wel weet, nog veel meer ovensymbolen, maar weet je van de helft niet waarvoor je ze eigenlijk moet gebruiken.