Het is nu wel heel eenvoudig om een pannenkoek te bakken. Deze pan kun je op alle soorten warmtebronnen gebruiken zoals gas – elektrisch – keramisch – inductie – halogeen en inductie. Voor de meeste warmtebronnen geld dat je het beste kan bakken op medium hoog stand 4 of 5 op een schaal van 10.
Welke stand inductieplaat? De meeste inductiekookplaten hebben 6, 9 of 12 standen. Een aantal van 9 is bij normaal gebruik voldoende, maar als je iets meer wilt of veel wilt sudderen* adviseren wij om 12 standen te nemen, waardoor je op lage standen fijner kunt regelen.
Je kunt niet sudderen op inductie
Het voedsel in de pan 'weet' niet welke warmtebron de pan verwarmt, er is geen verschil in hoe het gaart. Je kunt de inductiekookplaat gewoon instellen op laag vermogen en dan lekker sudderen of een bouillon trekken, net zoals je dat kan op een andere warmtebron.
Vlees braden op inductie
Wij gebruiken een pan zónder anti aanbaklaag. De pan die wij gebruiken bestaat uit minimaal 5 lagen staal; RVS binnen- en buitenkant en daartussen een aantal lagen met een legering van koper en aluminium voor de goede hitte geleiding. Als de pan goed op temperatuur is, voeg je het vlees toe.
In het begin zet je de temperatuur ongeveer op stand 6 of 7 (bij inductie), na een minuut of drie zet je de temperatuur terug tot 3 of 4. Vastkokende aardappels kook je rond de 20 minuten, kruimige aardappels tussen de 15 en 20 minuten.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
Wat zijn inductiekookplaat beschermers? Een inductiekookplaat beschermer is een ronde of rechthoekige mat van siliconen, waar je je pannen opzet tijdens het koken. Hierdoor blijft je inductiekookplaat beschermt tegen krassen, verschuiven je pannen niet en wordt je kookplaat niet vettig.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Er is geen sprake van warmtegeleiding vanaf de inductiekookplaat naar de panbodem, dus een pan kan bol, hol or krom zijn: de warmte wordt bij inductie opgewekt IN de bodem van de pan en dus NIET in de kookplaat (en deze warmte hoeft dus niet vanaf de kookplaat te worden overgebracht op de pan).
Op inductie wokken kan zeker, maar het vergt wel een paar aanpassingen. Ten eerste moet er voldoende vermogen in je inductieplaat aanwezig zijn om de wok goed heet te krijgen. Je hebt dus een inductiekookplaat nodig die dit aankan.
Op je gasfornuis kun je stoofschotels op een laag pitje zetten met een sudderplaatje. Kies daarvoor een kleine gaspit. Door op de pit een sudderplaatje te leggen en de pan daarop te zetten, wordt de hitte van de vlam beter verdeeld en wordt aanbakken of te snel garen voorkomen.
Ook bij inductie kan de vlam in de pan slaan
Hoewel de kans op een vlam in de pan bij inductie aanzienlijk kleiner is dan bij koken op gas, is het bij inductie ook mogelijk dat de vlam in de pan slaat.
Bij koken op inductie kijk je niet naar de hoogte van de vlam, maar naar de kookstand. Een hoge kookstand staat gelijk aan hoog vuur. Een lagere kookstand staat gelijk aan het vuur lager zetten. Een gaskookplaat bedien je met draaiknoppen.
De kookzone linksvoor, met het 'P' symbool, is voorzien van een 'Power Boost' functie. Met deze functie kookt u gedurende een korte tijd - maximaal 5 minuten - met extra groot vermogen. De kookzone schakelt na die tijd automatisch terug naar stand 9.
Demeyere Alu Pro koekenpan 24 cm
Volgens de consumentenbond is dit de beste koekenpan. En daarnaast is deze koekenpan erg geschikt voor inductie koken. De bodem van de pan bestaat namelijk uit meerdere lagen (de zogenaamde "sandwichbodem") waardoor de pan niet snel krom trekt en vlak op de kookplaat blijft staan.
Je herkent pannen die geschikt zijn voor inductie aan een symbool van een spiraal op de pan of verpakking.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Het lange antwoord is: een pan die niet geschikt is voor inductie bevat geen of te weinig magnetiseerbaar materiaal. Het magnetisch veld dat door de spoel in de inductiekookplaat wordt gemaakt wordt dan niet gesloten door de pan en dus zal er geen warmte opgewekt kunnen worden.
Bij correct gebruik van je inductiefornuis is er echter geen gevaar. Enkele tips voor correct gebruik: Zorg ervoor dat de kookpot de plaat volledig bedekt: gebruik geen te kleine kookpotten en plaats de kookpotten steeds mooi centraal op de kookplaat. Gebruik enkel kookpotten die geschikt zijn voor inductiekoken.
Maak de inductiekookplaat vervolgens schoon met een vochtige doek. Gebruik absoluut geen schuurmiddelen of metalen sponsjes om de kookplaat schoon te maken, maar gebruik een zachte doek om krasjes te voorkomen. Droog het na met een microvezeldoek of keukenpapier voor een blinkend resultaat.
Met de Induction Mate onder je pan is je inductieplaat 100% beschermt tegen vervelende krassen en vuil. De matjes zijn gemaakt van 100% siliconen. De matjes zijn geschikt voor het maken van gerechten tot 200 graden, zoals koken en bakken. Niet voor wokken, dan is de temperatuur vaak hoger dan 200 graden.