Las Vegas – Sin City (de Zondestad) Het is geen grote verrassing dat deze Amerikaanse stad deze bijnaam heeft verdiend. Las Vegas is een bestemming die synoniem is met vele ondeugden, het is de stad waar je drinkt, gokt en de tijd uit het oog verliest in de vele casino's! Las Vegas is dus de ware stad van alle zonden.
Mokum is de bijnaam van Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, de stad van Ajax, de Wallen en de coffeeshops die geen koffie schenken.
Londen was altijd al een rokerige stad, maar sinds 1952 draagt Londen de niet zo flatteuze bijnaam The Old Smoke. In dat jaar lag de Britse hoofdstad vijf dagen lang bedekt onder een dikke laag smog.
Zo heeft alleen New York er al tientallen. Vooral bekend zijn 'The City that Never Sleeps', 'The Five Boroughs', 'Gotham' (populair geworden door Batman, maar het begrip is al begin negentiende eeuw bedacht door schrijver Washington Irving), en bovenal 'The Big Apple'.
Aan bijnamen heeft Maastricht geen gebrek: oudste stad van Nederland, monu- mentenstad (Maastricht heeft na Amsterdam de meeste monumenten), eerste bisschopsstad, oudste industriestad, winkelstad, studentenstad en de 'gezelligste stad' van Nederland.
De naam Wyck is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord vicus. De naam Mosa Trajectum komt pas voor het eerst voor bij Gregorius van Tours in de 6e eeuw.
Eindhoven staat bij veel mensen bekend als de lichtstad.
Dat New York vroeger Nieuw Amsterdam heette, dat weten we wel, maar spraken ze daar dan ook Nederlands?
Met 'The Big Apple' werd Manhattan bedoeld, dé place to be voor jazzmuzikanten omdat daar de grootste concerten met het meeste en belangrijkste publiek plaatsvonden. Onder meer een bekende jazzclub, een dansgroep en een film droegen de naam 'Big Apple'.
Er bestaan diverse verklaringen van de naam Manhattan. Soms wordt beweerd dat Manhattan genoemd is naar de Manna-Hatta-indianen die op het eiland gewoond zouden hebben. Ook wordt gezegd dat Mannahatta in het dialect van de Lenape-indianen Eiland met de heuvels of Eiland met (de) vele heuvels zou hebben betekend.
De graven die later aan de macht kwamen woonden op het Binnenhof, waardoor Den Haag vanaf de 19e eeuw 'hofstad' werd genoemd.
Abstract. Dat Nijmegen de Keizerstad is, of wordt genoemd, lijkt vandaag de dag zo evident dat er vergeten wordt waar het eigenlijk vandaan komt. Of er worden verschillende redenen aangedragen waar het vandaan komt.
Rotterdam wordt vaak aangeduid als Maasstad, en in de stad treft men vele verwijzingen naar de rivier de Maas (Maasboulevard, Maasgebouw, Maasbrug, Maastunnel, Maastoren).
Scheldestad, Koekenstad en andere bijnamen voor Antwerpen
Antwerpen heeft een heleboel bijnamen, die allemaal even toepasselijk zijn: Scheldestad, Koekenstad, Sinjorenstad, Diamantstad, 't Stad...
Nijmegen heet tijdens carnaval 'Knotsenburg'. Die naam heeft onze stad niet zo maar.
De Nederlanders bouwden al snel de eerste handelsposten. De eerste nederzetting kwam in 1626 met de naam “Nieuw Amsterdam”. In 1664 werd de kolonie veroverd door de Engelse, die het omdoopte naar New York. Ruim een eeuw later in 1787, na de onafhankelijkheidsoorlog, werd New York onderdeel van de Verenigde Staten.
De Big Apple (Grote Appel) is een bijnaam of een alternatieve toponiem voor de stad New York in de Verenigde Staten van Amerika.
De huidige bekendheid van de bijnaam dateert van een campagne ter promotie van New York in 1971, met het thema I ♥ NY. Daarbij werd het beeld van 'de grote appel' gebruikt, en de campagne loopt nog steeds.
Ook is Nederlandse invloed terug te zien in veel straatnamen en stadsdeel-namen van New York. Het beroemde Wall Street zou zo zijn genoemd omdat de straat van origine langs de stadswal liep, en Broad Street was oorspronkelijk de breedste straat langs de grachten van Nieuw-Amsterdam.
De eerste beschreven ontdekkingstocht door de Nederlanders van het gebied wat nu New York Bay genoemd wordt, was in 1609 met de reis van Henry Hudson.
Chicago's bijnaam is de "windy city". Vaak wordt het verband met de sterke wind vanaf het Michiganmeer gelegd.
Het Ein- dhovense Philips was een van de aanjagers van de 'licht revolutie'. De productie van lampen was lange tijd de kurk waarop het bedrijf dreef. Dat leverde Eindhoven de benaming 'Lichtstad' op. Die naam heeft de stad knap weten te behouden, ook al wordt er geen lamp meer gemaakt.
Eindhoven kreeg al in 1232 stadsrechten van de Hertog van Brabant. De stad ontstond op de plek waar de beken Dommel en Gender samenkwamen.