Je herkent de bij aan het roodbruin behaarde achterlijf, het zwart behaarde borststuk en de hoorntjes op het gezicht.
De vrouwtjes hebben een zwart, glimmend achterlijf en het borststuk is dicht behaard. De lange grijze haren vormen als het ware een pelsje. De mannetjes zijn vergelijkbaar, maar hebben minder beharing op het borststuk. Ze hebben een lange witte baard op de onderste helft van hun gezicht.
In de praktijk is het makkelijker om naar de lengte van de voelsprieten op de kop te kijken: bijen hebben lange sprieten, zweefvliegen meestal korte. Ook hebben bijen kaken onderaan kun kop, vliegen hebben alleen een tong. Veel bijen zijn door hun lange beharing van wespen te onderscheiden. Wespen zijn veel kaler.
In Nederland zijn er verschillende soorten wespen en bijen. Honingbijen hebben een duidelijke lichaamsbeharing op het borststuk en op de bovenzijde van de kop. Deze beharing is een typisch verschil met de wesp. Bijen kunnen maar een keer steken en gaan dan dood.
Veel wilde bijen kunnen niet steken (mannetjes hebben geen angel) of komen niet door onze dikke huid heen. De wilde bijen die wel kunnen steken, doen dit alleen als zij bekneld raken, ze zijn niet agressief. U kunt wilde bijen helpen door voldoende voedsel en nestgelegenheid aan te bieden.
Ook insecten moeten slapen en schuilen voor slecht weer. Dit doen ze op uiteenlopende plekken. Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt.
Hommels en andere wilde bijen leven van stuifmeel en nectar en bezoeken dus veel planten. Stuifmeel is nodig voor de bevruchting van planten en bomen. Stuifmeel is het mannelijke zaad van de bloem en insecten nemen wat mee op hun rug.
De hoeveelheid gif die wordt ingespoten hangt af van het insect: bij een bijensteek wordt 50 tot 100 microgram gif ingespoten, voor een wesp varieert dit van 2 tot 10 microgram. Eén steek van een wesp of een bij is meestal niet gevaarlijk, maar kan wel erg pijnlijk zijn.
Ze leggen eitjes in de gaatjes die voorhanden zijn, een sleutelgat, een gaatje in een steen of het afvoergaatje voor condenswater in de ramen, enz. en kleven dan dat gaatje dicht om het larfje te laten verpoppen.
Insecten zoals wilde bijen zijn in het voorjaar druk met het leggen van eitjes. Ze kruipen in een buisje van je insectenhotel of de gangetjes die je in een boomstam of baksteen hebt gemaakt. Hier leggen ze hun eitjes in.
Een volwassen bij leeft meestal slechts enkele weken. De rest van het jaar zijn de bijen alleen in andere levensstadia (larve, pop) aanwezig, zoals hierboven beschreven. Uitzonderingen zijn hommels en sommige groefbijen, waarvan bevruchte vrouwtjes overwinteren en zo wel een half jaar oud kunnen worden.
Conclusie is dat de bijen wel gezicht-achtige patronen kunnen herkennen, maar dat het herkennen van gezichten van individuele mensen te ver gaat. Nu is het voor bijen in een volk waarschijnlijk gewichtiger elkaar te kunnen herkennen, dan hun imker.
Wilde bijen zijn er in vele vormen en maten, van een paar millimeter groot tot enkele centimeters. De vrouwtjes en mannetjes verschillen heel vaak aanzienlijk van afmeting en kleur, zoals de bijen hier boven.
Een alarmerende zaak, want bijen zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van bijna 90 procent van de bloeiende plantensoorten in het wild en voor meer dan 75 procent van onze belangrijkste gewassen. Zonder de bijen kunnen we koffie, chocola en vele fruit-, groente- en notensoorten uit ons dieet schrappen.
De meeste solitaire bijen lijken over het algemeen niet op honingbijen, maar lijken meer op wespen, vliegen of hommels. Omdat er veel verschillende soorten solitaire soorten zijn, verschillen ze ook sterk in uiterlijk. Sommige soorten zijn glanzend en haarloos, terwijl andere dicht behaard zijn.
Dat is vervelend genoeg, maar een steek van deze insecten is ook nog eens erg pijnlijk. Gelukkig zijn er verschillende etherische oliën waar deze beestjes niet van houden. Zo laten ze zich gemakkelijk afschrikken met kruidnagelolie. De wat pittige en kruidige geur houdt bijen, wespen en horzels op afstand.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Milieu of W eder - Regenachtig weer, hoge luchtvochtigheid , Temperaturen warm of bodem kan de bijen meer prikkelbaar en agressief te maken. Nieuwe koningin met Agressieve G eno Als de nieuwe koningin de kolonie vervangt, als ze agressieve of Afrikaanse genen heeft, is ze agressief.
Een bijensteek herken je door: een plaatselijke zwelling en roodheid van de huid;jeuk op de plaats van de steek en soms pijn.
Schraap de angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes. Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik zo nodig een zalf tegen de huidirritatie. Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt.
Kan het kwaad als een angel van een wesp of bij blijft zitten? Dat voelt oncomfortabel.Bovendien kan het gaan ontsteken. Verwijder de angel niet met een pincet, omdat bij het fijnknijpen meer gif kan vrijkomen.
Als je goed hebt opgelet, weet je al dat het niet waar is dat alle bijen in een volk leven met een koningin. Verreweg de meeste soorten bijen leven solitair.Ze hebben dus alleen mannetjes en vrouwtjes en geen koningin of werksters.
Zorg voor voldoende bloemen: maai je gras wat minder vaak, leg een bloemborder aan, zaai een bloemenweide, plant bloembollen of kies voor inheemse struiken en bomen die veel bijen aantrekken. Ook in je moestuin, kruidentuin, op je balkon of op een groendak kan je heel wat doen om onze wilde bijen te helpen.
Een mix van bomen, struiken, kruiden, vaste planten en bloembollen, waarbij er zowat het hele jaar door wat in bloei staat, is ideaal. De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid.