Gebruik een gewone ventilator. Heb je veel was, regent het buiten en heb je weinig plek of gelegenheid voor ventilatie? Het kan enorm helpen een gewone ventilator (dus zonder warmte) op je wasrek te richten en zacht aan te zetten, je was droogt een stuk sneller!
Binnen snel je was drogen met een ventilator
Hoe werkt het precies? Plaats een ventilator bij het droogrek en zet het raam open. Op die manier circuleert de lucht, waardoor je wasgoed sneller droog is. Ook helpt het om schimmel te voorkomen.
Om de was in huis sneller te laten drogen, kun je vóór het wassen een paar voorzorgsmaatregelen nemen. Kies op je wasmachine een programma dat de kleren op de hoogst mogelijke snelheid centrifugeert. Hoe minder restvocht de kleren binnenin hebben als ze opgehangen worden, hoe minder vocht ze aan de omgeving afgeven.
Is je was droog? Zet je raam even volledig open. De vochtige lucht gaat op die manier razendsnel naar buiten. Uiteraard gaat er op die manier ook warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer je raam de hele tijd openstaat.
Is het niet mogelijk om de was buiten te drogen, kies dan zo mogelijk voor een warm vertrek in huis, waar u goed kunt ventileren of liefst een raam kunt openen. In een koud vertrek of een ruimte zonder ventilatiemogelijkheid verdampt vocht veel minder snel en neemt het drogen veel langer in beslag.
Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt. In een kwart van de huishoudens die binnen de was droogt, werden huisstofmijten aangetroffen die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem.
Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen.. Tip: Handdoeken en andere badstof worden snel hard en ruw in de zon. Denk er daarom aan ze niet te lang in de brandende zon te laten hangen.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Conclusie. Was ophangen op de slaapkamer is ongezond. Dat geldt voor alle ruimten in het huis waar je veel tijd spendeert. Het beste kun je de was ophangen in een goed geventileerde ruimte waar je niet vaak komt, maar bij voorkeur toch buiten.
Ventileren
Zet iedere dag het raam open om frisse lucht naar binnen te laten – zeker als je nog een vol wasrek hebt staan. Een niet geventileerde ruimte met vochtige was voelt bedwelmend. Laat de vochtige lucht dus op tijd naar buiten ontsnappen.
Was die stinkt na het drogen op een wasrek, dat gebeurt soms ook – zeker als je de was binnen laat drogen op een vochtige plek. Als je was op een wasrek hangt, is het slim om wat ruimte tussen de kledingstukken te houden. Dan hangt het niet tegen elkaar aan en kan het beter drogen – en ben je vieze geurtjes voor.
Hang je kleding na het dragen dus een half uurtje buiten voor een flinke oppepper! Vooral wollen truien en andere kwetsbare stoffen houden veel meer van een windje dan van de wasmachine.
Een ventilator circuleert stof en pollen.Zeker als u last heeft van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor u. Let er daarom extra goed op, wanneer u last heeft van deze ziekten, dat u de ventilator niet gebruikt bij het slapen. Zorg ervoor dat uw kamer koel is voordat u gaat slapen.
Let wel op, vooral met convector- of straalkachels. Zet ze niet te dicht bij gordijnen of je droogrek, en leg er al helemaal nooit kleding overheen! Ook niet bij een ventilatorkachel.Die is minder brandgevaarlijk, maar als een ventilatorkachel z'n warmte niet kwijt kan, ontstaat er oververhitting.
Zowel voor hangende als staande wasrekken geldt: zet ze op een plek waar overdag komen weinig mensen komen. Zo krijg je geen last van vocht. Ook is het handig om je wasrek bij het raam te zetten of hangen. De warmte en het licht van de zon zorgt ervoor dat je was net wat sneller droogt.
Kies een ruimte met voldoende ventilatie
Droog je was binnen daarom altijd in een goed geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer, de overloop op zolder of de bijkeuken. Door goed te ventileren voorkom je dat het vocht te lang blijft hangen. Daarnaast droogt je was ook een stuk sneller.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Als je echt duurzaam wil drogen, koop je een warmtepompdroger. Hiermee droog je zeer energiezuinig je was. Het meest energiezuinig is een warmtepompdroger met energieklasse A+++. Je bespaart hiermee gemiddeld tot € 154,50 per jaar in vergelijking met een condensdroger.
Zo duurt het drogen van je was in de wasdroger al snel anderhalf tot 2 uur, waar het in de zomer buiten in 45 minuten helemaal droog kan zijn. Ook bespaar je tijd als je je was buiten ophangt, je hoeft dan namelijk een stuk minder te strijken.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Wanneer we de was ophangen dan speelt luchtvochtigheid een grote rol. Op een zonnige dag kan de was al met 30 tot 45 minuten droog zijn. Een simpele redenatie is “hoe lager de luchtvochtigheid, hoe sneller de was droogt” ofwel hoe minder vocht in de lucht hoe sneller de was droog is. De luchtvochtigheid kun je meten.
Hang geen was binnen
Hitte in droge lucht trek je beter dan hitte in vochtige lucht. Reden om vooral niet de was in huis op te hangen. Het vocht uit de kleding verdampt, waardoor die droogt. Maar de lucht wordt vochtiger en voelt veel warmer en klammer aan.
Eén lading natte was bevat ongeveer twee liter water. Als u die was binnenshuis laat drogen - op een droogrekje of op een warme radiator - komt dit vocht vrij in de kamer. Daardoor verhoogt het vochtgehalte in die kamer met ongeveer 30%. Dat kan gezondheidsrisico's meebrengen.