Hoeveel kWh per Wp is afhankelijk van het aantal zonuren. In Nederland moet je de hoeveelheid Wattpiek met 0.85 vermenigvuldigen om het aantal kWh wat een paneel opwekt te achterhalen. Standaard zonnepanelen hebben een vermogen van rond de 370Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo'n 315kWh per jaar op.
Per dag wekt één zonnepaneel gemiddeld 0,8 kWh op, met een vermogen van 360 Wattpiek. Dit vertegenwoordigt een bereik tussen 712 en 895 Wh per dag.
Is jouw jaarlijkse stroomverbruik ongeveer 5000 kWh? Dan heb je 5000/361 kWh = 14 zonnepanelen nodig op je dak. Jouw jaarlijkse stroomverbruik is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld verschil in leefstijl of verschil in hoeveelheid apparaten die gebruikt worden en/of aan staan.
Ter vergelijk: een gemiddeld gezin in Nederland draait 208 wassen per jaar. Met een zuinige wasmachine kost dit totaal ongeveer 168 kWh. Met andere woorden: één zonnepaneel is dus al genoeg om de energiekosten van deze wasmachine af te dekken.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Een normaal verbruik van koelkastje, licht en elektra (niet de hele dag) is 1 zonnepaneel voldoende van bv 150 Watt, vind je er 1 met bv 200 Watt dan is dat nog beter uiteraard.
Het rendement van een zonnepaneel ligt op 430 x 0,88 = 378,4 kWh per jaar. Dit zetten we af tegen het stroomverbruik van de airco (1.476 kWh). Dat betekent dat je voor een airco – expliciet voor het afkoelen in huis – tenminste 4 tot 5 extra zonnepanelen moet installeren om je extra stroomverbruik te compenseren.
Hieronder zie je hoeveel panelen ongeveer benodigd zijn om de warmtepomp gedurende het jaar te voorzien van stroom: Huishouden met verbruik van 2.000/2.500 kWh: je hebt ongeveer 6-8 gemiddelde zonnepanelen nodig. Gemiddeld huishouden 3.000 kWh: hiervoor zijn ongeveer 10 gemiddelde zonnepanelen nodig.
Het gemiddeld stroomverbruik per huishouden in Nederland is ongeveer 3.500 kWh per jaar. Dit komt neer op ongeveer 9,59 kWh per dag. Dit gemiddelde sterk kan variëren, afhankelijk van het type woning, de grootte van het huishouden en de levensstijl van de bewoners.
Volgens het NIBUD is het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden per jaar 2.800 kWh. Als je dit aantal kWh deelt door het aantal dagen in het jaar, komt dat neer op een gemiddeld stroomverbruik per dag van 7,7 kWh.
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je jaarlijkse stroomverbruik op te wekken hangt af van een aantal factoren zoals je energieverbruik, het vermogen van de zonnepanelen en de ruimte op je dak. Verbruik je jaarlijks ongeveer 6000 kWh? Gemiddeld heb je dan 18 zonnepanelen nodig.
Ondanks de lagere opbrengst kan de opgewekte energie nog steeds goed van pas komen. Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op.
Wattpiek zonnepanelen berekenen
Een zonnepaneel van 400 Wp levert dus 0,88 kWh * 400 Wp = 352 kWh per jaar op. Rekenen we dit om naar een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp. Dan komt dit neer op (400 Wp * 12 zonnepanelen = 4.800 Wp → 4.800 * 0,88 kWh) 4.224 kWh opwek per jaar.
Ter verduidelijking: stel uw jaarlijkse stroomverbruik is 4000 kWh en u bent geïnteresseerd in zonnepanelen van 350 Wp. In dat geval heeft u 4000 x 1,1 = 4400 gedeeld door 350 = 12,6 zonnepanelen nodig.
Wat is het maximum aantal zonnepanelen dat ik mag leggen? Je mag zoveel zonnepanelen aanleggen als je zelf wil en je woning nodig heeft.
Ja, een hybride warmtepomp kopen kan ook zinvol zijn zonder zonnepanelen. De combinatie van een hybride warmtepomp en zonnepanelen is het meest kosteneffectief, maar ook alleen een warmtepomp biedt ook al voordelen.
Financieel rendement nagenoeg gelijk
Bij de huidige energieprijzen is het rendement nagenoeg gelijk aan dat van de warmtepomp. Het rendement van zonnepanelen is 64,7 procent (301 euro/465 euro (besparing per jaar/investering)). Het rendement van een warmtepomp is 65,5 procent (2.087 euro/6.500 euro).
Maar ook aan de airco als verwarming kleven nadelen. "Verwarmen met een airco geeft een ander comfort dan verwarmen met centrale verwarming en radiatoren. Doordat de warmte met een luchtstroom wordt verspreid, kun je last van tocht ervaren.Hierdoor kan het nodig zijn de temperatuur hoger in te stellen", zegt Mintjes.
Voor één airco is er geen aparte groep nodig. Als richtlijn kunt u het volgende aanhouden: een 2,5kW airco heeft ongeveer 700 Watt nodig, een 3,5kW airco ongeveer 900 Watt en een 5kW airco ongeveer 1,4kW. Zorg ervoor dat de elektrische groep minimaal deze hoeveelheid stroom kan leveren om problemen te voorkomen.
Doordat zonnepanelen juist in die periode veel energie opwekken, kunnen airco's draaien op de energie die het dak zelf levert. Daarmee word je als consument minder afhankelijk van het energienet. Niet voor het kopen van stroom, maar ook niet voor het terugleveren van stroom.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.