De spinnen die in Nederland voorkomen zijn alleen te klein om hun kaken in onze huid te zetten. De enige uitzondering is de Florentijnse muurspin! Dit is een zwart spinnetje van 1,5 centimeter, waarvan 6 van de 8 poten naar voren wijzen.
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor. Daarvan is de beet zeer onaangenaam, vergelijkbaar met een wespensteek.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen (zoals de arme man uit België).
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
En wat dacht je van al dat gesnurk en draaien in je slaap? Spinnen houden daar niet van, dus je mond tijdens het slapen zoeken ze al helemaal niet op. Behalve als je jouw bed nooit verschoont en er dode insecten in je bed hebt liggen, is er geen reden om je zorgen te maken. Een echte fabel dus!
Hooiwagens zijn ten slotte totaal ongevaarlijk voor de mens. Ze kunnen niet door de menselijke huid bijten. ' Nog een weetje: niet alle hooiwagens hebben lange poten.
De grijze huisspin zal bijten en direct ook gif injecteren. Wanneer de prooi klein genoeg is wordt die ook direct meegenomen naar haar trechter, maar wanneer de prooien relatief groot zijn (zoals wespen) zal de spin meerdere keren bijten en telkens ook gif injecteren tot de prooi ook sterft.
Mocht je toch gebeten worden, hoe kun je een spinnenbeet dan herkennen? Vaak krijg je last van een zwelling en kan je rode vlekken op de huid krijgen rondom de beet. Je huid voelt warm aan en het is mogelijk dat er een blaar ontstaat.
De spinnen die we in Nederland kennen zijn niet giftig voor mens of huisdier. Sowieso bestaan er maar weinig spinnen die echt gevaarlijk zijn. In Nederland of België komen de gerande oeverspin en de roodwitte celspin voor. Hun beten zijn qua effect vergelijkbaar met een wespensteek.
Kruisspinnen worden niet graag opgepakt. Wanneer ze bijvoorbeeld in een gesloten handpalm worden vastgeklemd, zullen ze zich proberen te verdedigen door te bijten. Wanneer ze echt in paniek zijn, zullen ze daarbij ook wat gif injecteren. Voor mensen is zo'n gifbeet echter totaal ongevaarlijk.
Een oorspronkelijk zuidelijke spinnensoort die je bij ons vrijwel altijd in huis aantreft, is de grote trilspin. Deze extreem langbenige spin weeft een ietwat slordig web met niet-kleverige draden die kriskras door elkaar en in alle richtingen lopen.
Huisspinnen vallen alleen aan als ze worden uitgedaagd of in het nauw gedreven; Hun cheliceren (gifkaken) zijn niet gebouwd om mensen mee aan te vallen en zullen in de regel de huid niet doorboren; Als er toch een gifinjectie plaatsvindt is de resulterende bult niet zeer pijnlijk en bovendien ongevaarlijk.
Toen de spin eenmaal uit het oor kwam, bleek hij zo groot als een muntstuk. De Chinese heeft geen oorschade opgelopen. Het komt vaker voor dat diertjes in een menselijk oor kruipen.
De spin uitdagen is dus niet verstandig. Wanneer je gestoken bent, zal de huid geel kunnen worden, soms krijgt het slachtoffer een pijnlijke steek in zijn hand. Symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, rillen en zweten zijn niet ongewoon en treden ongeveer drie uur na de beet op.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat. Deze vorm wordt door medici ook wel “culicosis bullosa” genoemd. De bulten en de blaren kunnen een aantal dagen bestaan.
Spinnen eten ook graag insecten. Als er in je huis veel insecten leven - bijvoorbeeld kevers - of erger ongedierte, zoals kakkerlakken, wespen, mieren of muggen, dan kun je erop rekenen dat de spinnen daar op afkomen. Dus: hoe meer insecten in je huis of in je tuin, hoe meer spinnen.
De simpelste oplossing: hou ramen en deuren gesloten. "In het najaar staan er nog best wat ramen open en de verwarming staat al wel aan, dus daar komen spinnen graag op af", zegt Koomen. Zorg ook dat je alle kieren in kozijnen goed dicht als je echt niet wil dat ze naar binnen komen.
Favoriete plekken van spinnen zijn gaten en kieren, hier voelen ze zich het meest thuis. Maar dit is niet het enige, spinnen kunnen ook via gaten en kieren naar binnen komen. En dat is nou net wat je niet wilt! Kit ze dus af voor een spinvrij huis.
Trilspinnen zijn de schrik van zowel insecten als andere spinnen, inclusief de grote huisspin. Bij een virtueel slagveld van insecten en spinnen – eten en gegeten worden – zal de grote trilspin zegevieren. Haar kaken zijn te klein om de mens te bijten, wat niet wil zeggen dat men haar gif mag onderschatten.
Sommige mensen denken dat hooiwagens heel giftig zijn, maar dit klopt niet. Hooiwagens hebben kleine monddelen en kunnen mensen niet bijten.
Opvallend zijn de uitstekende monddelen die wat aan een zuigsnuit doen denken, zoals deze voorkomt bij andere insecten, zoals de wantsen. Langpootmuggen kunnen hier echter niet mee bijten of prikken, de kaken zijn gereduceerd.