De stoelfiets heeft een traploos verstelbare weerstand en is geschikt voor de training van armen en benen, armspieren en beenspieren. De praktische clips op de pedalen voorkomen het wegglijden van de voeten.
Een stoelfiets draagt zeker positief bij aan uw gezondheid. De beweging die u maakt bij het gebruik van een stoelfiets zorgt, zoals al eerder benoemd, dat uw bloedsomloop gestimuleerd wordt. Daarnaast kunt u ook de nodige calorieën verbranden met een stoelfiets, mits u de stoelfiets regelmatig gebruikt.
Fietsen is een echte full body workout. De beenspieren zijn overduidelijk de spieren die het meeste worden gebruikt tijdens het fietsen, maar je doet ook op een beroep op de buikspieren, rugspieren, armspieren en schouderspieren.
Fietsen leidt tot betere spieropbouw en conditie
Fietsen is goed voor uw hele lichaam. U gebruikt niet alleen uw benen en voeten om te trappen. U gebruikt ook spieren om in balans te blijven, te sturen en om kracht te zetten. Fietst u regelmatig, dan werkt u aan uw spieropbouw.
Tijdens het fietsen train je vooral je bil- en beenspieren. Fiets je regelmatig in een hoog tempo, dan zie je dit beslist terug in de bilspieren, bovenbenen en kuiten.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Hoewel gericht buikvet verbranden met fietsen dus niet mogelijk is, is het wél een uitstekende manier om vet om te zetten in energie en dus om af te vallen. Als je regelmatig fietst en gezond en met mate eet, is buikvet verbranden met fietsen zeker mogelijk.
Fietsen verbetert je weerstand. Fietsen is bevorderlijk voor je immuunsysteem, zeker wanneer je regelmatig de fiets pakt. Indien je 5 of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietst, wordt je lichaam sterker en is het beter in staat virussen en griep af te weren.
Fietsen is goed voor je billen
Fietsen is een sport waarbij je vrijwel iedere spier in je lichaam gebruikt, waaronder zeker ook de bilspier. Door dagelijks naar je werk te fietsen, boodschappen te doen op de fiets of op je fiets naar een vriendin te gaan train je je billen al flink.
Tijdens het fietsen train je je beenspieren het meest, waaronder dus ook je quadriceps. Deze spieren lopen langs de voorkant van je bovenbeen naar beneden. Ze leveren een enorme hoeveelheid kracht in het eerste kwadrant van de pedaalslag (12 tot 5 uur) als je je voet naar beneden duwt.
Goede zithouding. Een verkeerde houding op de fiets is een van de belangrijkste oorzaken van zadelpijn en van spierpijn in rug, bovenarmen, nek en schouders.
Tijdens het fietsen train je vooral je been- en bilspieren. Hieronder vallen je hamstrings, quadriceps, kuitspieren en scheenbeenspieren. Je krijgt er dus een optimaal onderlichaam van!
Hoeveel calorieën verbrand je in 1 uur fietsen op een stoelfiets? Gemiddeld verbrand je ongeveer 300-400 calorieën per uur.
Een bureaufiets heeft positieve effecten op de gezondheid en prestaties. Het maakt je lichaam fitter en stimuleert het denken.Zo zorgt het bewegen voor een betere doorbloeding van het lichaam en bevordert het de stofwisseling.
Met fietsen train je een hele reeks spieren. Verre van de algemeen aanvaarde ideeën is het inderdaad het hele lichaam dat werkt. Armen, benen, buikspieren, houding, het hele lichaam is betrokken bij het vooruitkomen en het bewaren van het evenwicht. Als zodanig is het rijden op een elektrische fiets een complete sport.
Per kilometer wandelen verbrandt u ongeveer zestig calorieën.Dat is aanzienlijk meer dan met fietsen. Fietsend verbruikt u per kilometer namelijk twintig calorieën. Als u er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar de supermarkt te fietsen, kunt u dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen.
Elke dag minstens 30 minuten fietsen is gezond, je werkt daarmee aan je cardiovasculaire en spieruithoudingsvermogen. Door je consequent in te spannen, merk je een verbetering van je aërobe capaciteit, waardoor je langer kunt fietsen of intensievere tochten kunt maken.
Fietsen kan erg goed zijn voor je rug als je het juiste model hebt in de juiste afmetingen en de fiets correct is afgesteld. Als je pedalen, zadel en stuur ook perfect zijn afgesteld voor je lichaam, kan fietsen zelfs helpen bij al bestaande rugpijn, omdat het je gewrichten soepel houdt en helpt bij de spieropbouw.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Caloriëen verbranden met fietsen
Met wind tegen verbrand je er meer dan met de wind in de rug. Met een lichaamsgewicht van 70 kilo verbrand je 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je je tempo naar 18 tot 20 kilometer per uur, dan verbrand je ongeveer 500 calorieën per uur.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
“25 km per week fietsen is al voldoende om een positief effect op de gezondheid en calorieverbruik te hebben, dat is dus maar 2 keer 2,5 km per dag en de verplaatsing in de stad is meestal dat”, aldus VUB-professor Bas de Geus.
“Als je doel is om je lichaam te leren vet zo effectief mogelijk te verbranden als brandstof moet de focus liggen op zone 2”, zegt trainer Hunter Allen. Het vetmetabolisme wordt gemaximaliseerd bij een hartslag die ligt tussen de 68 en 79% van de maximale hartslag.
Wetenschappers van de Stanford University hebben ontdekt dat regelmatig fietsen je huid kan beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling en de tekenen van veroudering kan verminderen.