Als u macrogol tegen verstopping gebruikt, merkt u resultaat na 1 tot 2 dagen. Als u macrogol gebruikt om de darm leeg te maken, bijvoorbeeld voor een darmonderzoek, moet u een grote hoeveelheid macrogol in korte tijd gebruiken. U merkt dan binnen 1 tot 2 uur dat u een waterige diarree krijgt.
Om de darm te legen wordt vaak macrogol met elektrolyten voorgeschreven. Volwassenen moeten meestal de avond voor de behandeling vier liter (Klean-Prep/Colofort). Het advies is dit te verspreiden over twee doses met een tussenperiode van minimaal twee uur.
Volwassenen, kinderen ouder dan 12 jaar en ouderen De aanbevolen dosis is 1 sachet 1-3 maal daags. De normale dosis voor de meeste patiënten is 1-2 sachets per dag. Afhankelijk van de individuele respons kunnen 3 sachets per dag nodig zijn. De dosis is afhankelijk van de ernst van uw verstopping.
U merkt na 1 tot 2 dagen verbetering. Naar het toilet gaan wordt minder pijnlijk. Darmspoeling: begin de avond voor uw behandeling of op de dag van uw behandeling. U mag 2 uur voor de behandeling geen vast voedsel meer eten.
De arts bespreekt met u hoeveel zakjes u per dag moet innemen en op welke tijdstippen. Deze informatie staat ook op uw recept en op het medicijnendoosje. Meestal is het advies om 1 keer per dag 1 zakje te gebruiken en om daarnaast minimaal 2,5 liter water te drinken per dag.
Bij verstopping: u kunt dit medicijn het beste 's ochtends innemen, bijvoorbeeld bij het ontbijt. Moet u het vaker per dag gebruiken? Neem de dosis dan verdeeld over de dag. Er is dan altijd genoeg in de darm om verstopping te voorkomen.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
In principe heeft Macrogol 4000 een zelfde of vergelijkbare grondstof als Movicolon, Molaxole en Forlax. Het voordeel van Macrogol 4000 is dat er geen zout of andere smaak aan is toegevoegd en zeker door jongere kinderen beter wordt ingenomen.
Medicijnen voor in de anus
Een klysma werkt nog sneller dan een zetpil bisacodyl. Een klysma is een kleine tube waarmee u een vloeistof in uw anus brengt. De vloeistof maakt de harde poep zacht en werkt als een soort glijmiddel. Na een klysma moet u meestal snel poepen.
Macrogol is een drank die laxerend werkt. U kunt er eventueel citroensap, aspartaam (kunstmatige zoetstof) of suikervrije limonadesiroop (zonder sorbitol) aan toevoegen.
De ontlasting komt 6 tot 12 uur na inname van de tablet op gang. De zetpillen werken veel sneller, meestal binnen 20 minuten.
Als u macrogol in een product met mineralen ('electrolyten') gebruikt, heeft u minder kans op deze bijwerking. Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten. Als u dit merkt, raadpleeg dan uw arts.
Conclusie onderzoekers. Macrogol leidt tot een beter resultaat dan lactulose op de eindpunten defecatiefrequentie, vorm van de ontlasting, vermindering van buikpijn en het gebruik van additionele middelen. In subgroepen werd dit zowel bij kinderen als volwassenen gezien, behalve op het eindpunt buikpijn.
Het is belangrijk bij gebruik van dit middel veel te drinken: anderhalf tot twee liter per dag. Anders kan het middel gaan klonteren in de darm en dit kan verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken. Na 1 tot 3 dagen merkt u dat de ontlasting weer op gang komt, zachter wordt en minder pijnlijk verloopt.
Macrogol 3350 maakt uw ontlasting zachter en makkelijker uit te scheiden, waardoor de obstipatie verlicht wordt. De elektrolyten (zouten) helpen om de normale hoeveelheden natrium, kalium en water in uw lichaam te handhaven tijdens uw behandeling voor obstipatie.
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Men spreekt van obstipatie als een persoon minstens twee van de volgende symptomen heeft gedurende langer dan drie maanden: Moeizame stoelgang (inspanningen bij het persen, een vervelend, pijnlijk gevoel bij ontlasting, lang op het toilet zitten en gebruik van de vingers om de ontlasting te vergemakkelijken)
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Voedingsvezels stimuleren en versnellen de stoelgang. De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.)
Als de Movicolon niet helpt wordt er in overleg met u een klysma of microlax gegeven. Aan de klysma zit een slangetje, die ingebracht wordt via de anus. In de klysma zit een vloeistof die er voor zorgt dat de harde ontlasting zacht gemaakt wordt.
De dosis voor de behandeling van faecale impactie is 8 zakjes Movicol Unidose per dag. De 8 zakjes moeten binnen een periode van 6 uur ingenomen worden. Als u een hartprobleem heeft, mag u niet meer dan 2 zakjes in één uur innemen.
Verstopping van de darmen
In medische termen noemen we verstopping vaak obstipatie of constipatie. We spreken van constipatie als iemand minder dan drie keer per week poept. Ook spreken we van constipatie als de ontlasting hard, klein is of het pijnlijk is om te poepen.
Zorg ervoor dat je iedere dag ten minste een halfuur matig tot intensief beweegt. Drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook. Ga bijvoorbeeld wandelen, lopen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Dit zet de darmen in beweging waardoor de ontlasting beter op gang komt.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.