Soms heeft u meerdere klachten. U heeft bijvoorbeeld naast lichamelijke klachten ook psychische klachten, zoals geheugenproblemen, somberheid of angst. De klachten hebben ook invloed op elkaar. Uw psychische klachten kunnen zorgen voor lichamelijke klachten, zoals minder eten en slecht slapen.
Als je ouder wordt, is het ook moeilijker om gezond te blijven. Je hebt meer kans op ouderdomsziekten, zoals slijtage van gewrichten, dementie, beroertes, artrose, diabetes, en coronaire hartziekten. Met de goede gezonde keuzes kun je de kans om gezond oud te worden vergroten.
''Neem je huidige situatie als vertrekpunt. Accepteer jezelf zoals je bent: jong of oud, te zwaar of te licht, sportief of te weinig actief. En volg vanaf dat moment heel geduldig jouw persoonlijke weg naar gezondheid.''
Bij het ouderdom horen symptomen als vergeetachtigheid, een verminderd gezichtsvermogen, achteruitgang van het gehoor of longontsteking. Tevens hebben ouderen meer kans op vallen en botbreuken, doordat de spieren en gewrichten minder soepel zijn. Een val kan ernstige gevolgen hebben en genezing kan soms erg lang duren.
Naarmate mensen ouder worden horen en zien ze vaak slechter, en krijgen ze vaker last van artrose of botontkalking (osteoporose). Ook de kans op het krijgen van bijvoorbeeld dementie, een beroerte of parkinsonisme (zoals de ziekte van Parkinson) stijgt naar mate de leeftijd vordert (1, 2).
Ouder worden brengt een groot aantal veranderingen met zich mee. Zo verandert de haarkleur, komen er meer rimpels, wordt de huid droger, trekt het tandvlees zich terug en hebben veel mensen een gebitsprothese nodig. Over het algemeen nemen lichamelijke kracht, lenigheid, reactiesnelheid, gezichtsvermogen en gehoor af.
Uit een onderzoek met 240 ouderen in de leeftijdscategorie 66 tot 75 blijkt dat hun geluk voornamelijk afhangt van sociale contacten. Het onderzoek concludeert dat wanneer je op latere leeftijd geen sociale contacten, (betrokken) familie of vrienden meer hebt, dit directe impact op je gezondheid en geluk heeft.
Iedereen die ouder wordt, kan krimpen ten gevolg van de afbraak van botmassa die sneller gaat dan de aanmaak. Dit gebeurt normaal ongeveer vanaf je 30e – 35e. Tijdens en na de menopauze is deze afname in de dichtheid van botmassa nog groter waardoor deze doelgroep vaak wordt gebruikt om deze afname te bestuderen.
Bij mannen in de overgang zijn de symptomen wat subtieler. Ze vallen wat minder op. De veranderingen in de hormoonspiegel gaan geleidelijker aan. Opvliegers, zweetaanvallen, minder zin in seks, verminderd libido, minder energie, een lusteloos gevoel zijn verschijnselen die erbij horen en die vrouwen ook ervaren.
Dit komt omdat vanaf je 40ste je ooglens minder elastisch wordt, waardoor die minder bol kan worden. Hierdoor wordt het moeilijker om scherp te stellen op voorwerpen die dichtbij staan.
We bewegen minder naarmate we ouder worden.
Dit alles zorgt dat je lichaam minder energie nodig heeft.Als je je voedingsgewoontes hier niet op aanpast, dan neemt je gewicht toe. Helaas zorgen al deze veranderingen er ook voor dat afvallen minder makkelijk gaat.
Hoe ouder je wordt, hoe meer levenservaring je bijvoorbeeld hebt. De levenservaring die je gedurende je leven opdoet, zorgt ervoor dat je vaker kunt varen op gewoontes. Daarnaast maak je sommige situaties, hoe ouder je wordt, vaker mee. Hierdoor weet je eerder wat je het beste kunt doen in een bepaalde situatie.
Zowel bij mannen als bij vrouwen. Bij mannen daalt de hoeveelheid testosteron (al vanaf hun 30e). Ze hebben meestal minder last van hun afnemende hormonen dan vrouwen, maar kunnen het wel degelijk merken. Meer vermoeid zijn, een gebrek aan energie of spierkracht en ook erectieproblemen kunnen voorkomen.
Bij het ouder worden verliezen die wervels massa en structuur, ze worden broos en ze kunnen 'instorten'. En zo kun je op latere leeftijd makkelijk 8 centimeter kleiner worden, of meer dan 20 centimeter als je in ernstige mate last krijgt van osteoporotische wervelfracturen.
Naarmate we ouder worden zijn we vatbaarder voor bepaalde ziekten, hierdoor kunnen we ons snel vermoeid voelen. Vermoeidheid is echter geen ouderdomskwaal zoals vaak wordt gedacht! Tenzij chronische pijn uw vermoeidheid veroorzaakt, zijn er wel degelijk dingen die u kunt doen om uw energieniveau te verhogen.
Vrouwen krompen gemiddeld 3,8 centimeter. Het afronden van de basisschool resulteerde bij deze groep in 0,6 centimeter minder krimp. Ook mensen die in de stad woonden, bleken minder te krimpen dan mensen die op het platteland woonden.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
"Mannen merken vooral dat ze moeilijker spiermassa aanzetten met trainen en dat vet heel graag op de buik wil zitten", zegt Moorman. "Verder wordt hun libido minder, ochtenderecties kunnen wegblijven. En mentaal krijgen ze minder daadkracht, ze worden wat rustiger. Sommige mannen krijgen depressieve klachten."
Door goed op je houding te letten en door sporten te beoefenen als Pilates en yoga is dit te verhelpen en/of voorkomen. Naast slijtage en houding zorgt ook het brozer worden van de botten voor krimp. Door botontkalking zakken de botten in en daardoor kun je 'zomaar' een paar centimeter kleiner worden.
Hoeveel een mens krimpt, verschilt per persoon. “Sommige mensen kunnen 10 centimeter krimpen in hun leven”, zegt Van Amstel. Het is ook niet per se zo dat mensen met 'staande' beroepen sneller krimpen. “Bij het zitten ligt er nog meer druk op de ruggewervels.
Wensen en behoeften ouderen
Mobiliteit lijkt ook sterk samen te hangen met andere zaken in het leven die ouderen belangrijk vinden, zoals zingeving, waardigheid en eigen regie. Verder hechten ouderen ook belang aan het hebben van een goede cognitieve gezondheid en een geschikte woonomgeving.