Eau de parfums kunnen ongeveer twee tot drie jaar meegaan en eau de toilettes één tot twee jaar, mits goed bewaard. Wanneer een parfum over datum is, kan de geur, kleur en textuur zijn aangepast. Houd daarom rekening met de houdbaarheid van je parfums door te ruiken, voelen en kijken, en vervang ze indien nodig.
Op die site lezen we dat een parfum gemiddeld 5 jaar houdt, maar de meeste bronnen hebben het over een levensduur van 2 à 2,5 jaar. Maar in mijn ervaring is dat vaak langer. Dat heeft te maken met de kwaliteit. Gereputeerde merken kunnen het zich niet permitteren om daar toegevingen op te doen.
Je kunt vaak aan de kleur van de vloeistof zien of je parfum te oud of niet goed bewaard is. Dan kan de kleur veranderen, meestal wordt de kleur donkerder. Heel soms komt het een parfum overigens ook ten goede en is een ouder parfum juist dieper en intenser geworden.
Parfum moet je namelijk op een koele en droge plek bewaren. Door het flesje in de koelkast te zetten, verleng je de levensduur van je luchtje zelfs met twee jaar! Het allerbeste plaatsje is in de deur, aangezien de kans hier het minst groot is dat het té koud wordt (want dit is ook niet goed).
Parfums hebben geen strikte vervaldatum, maar in het algemeen kun je ze 3 tot 5 jaar gebruiken.
Mits juist bewaard, is parfum zo'n 1 tot 3 jaar houdbaar. Maar sommige goede parfums behouden tot wel 15 jaar hun geur. In de praktijk zult u er dus vaak langer mee doen en dat kan ook gewoon. Maar op den duur zult u merken dat de geur wel verandert.
Een ongeopende fles parfum kan 4 tot 10 jaar meegaan, maar zekerheid heb je daar dus niet over.
Op die site lezen we dat een parfum gemiddeld 5 jaar houdt, maar de meeste bronnen hebben het over een levensduur van 2 à 2,5 jaar. Maar in mijn ervaring is dat vaak langer. Dat heeft te maken met de kwaliteit. Gereputeerde merken kunnen het zich niet permitteren om daar toegevingen op te doen.
Warmte vermijden is een must bij het lang en goed bewaren van een parfum. Perfecte plekken hiervoor zijn een kelder of in de koelkast. Maar als je geen kelder tot je beschikking hebt en je vindt de koelkast niet zo'n fijne plek, kan je het ook bewaren in een donkere kast die op een koele plek staat.
In principe zijn de meeste geurtjes tussen de één en drie jaar goed. Soms kan je parfum zelfs tot wel vijf jaar na de productiedatum meegaan. Dat is nogal breed, maar over het algemeen geldt: hoe meer parfumolie er in het flesje zit, hoe langer 'ie goed blijft.
Je kunt vaak aan de kleur van de vloeistof zien of je parfum te oud of niet goed bewaard is. Dan kan de kleur veranderen, meestal wordt de kleur donkerder. Heel soms komt het een parfum overigens ook ten goede en is een ouder parfum juist dieper en intenser geworden.
Door licht kunnen je parfum bestanddelen aangetast worden en minder sterk of zelfs slecht gaan ruiken. Je kunt je parfum vrij eenvoudig hiertegen beschermen door je fles in de originele verpakking (doosje, koker, zakje) te bewaren. In een kast of daar waar het de meeste tijd donker is, komt de kwaliteit ook ten goede.
Als je veel zweet, kan je geur snel verdwijnen. De geurige moleculen komen sneller vrij en je parfum is sterker... maar ook vluchtiger. Daarnaast beïnvloeden de chemische stoffen in je zweet het evenwicht van je parfum.
Voor de officiële houdbaarheid van je product kun je op de symbolen op je verpakking kijken. Soms staat er een klein potje met open deksel op met een getal erin.Dit getal staat voor het aantal maanden dat je product goed blijft ná opening, hiernaast is dat 12 maanden.
Het favoriete parfum van Máxima
Ze zweert al jaren bij Shalimar, een parfum dat geïnspireerd is op een oosters sprookje.
Het antwoord kort en simpel: donker, koel en goed gesloten. Je parfums en geurende producten hebben namelijk 4 'vijanden' die de levensduur kunnen bedreigen: licht, temperatuur, zuurstof en (vreemd genoeg) je huid.
Breng parfum aan vlak na het douchen
Wanneer je net onder de douche wegkomt is je huid warm en staan de poriën nog open. Een ideale omgeving voor een parfum om lekker sterk en vooral langer te gaan ruiken. Gebruik een bodylotion voordat je de parfum aanbrengt. Een parfum blijft veel langer zitten op een vettere huid.
Een parfum heeft warmte nodig om te kunnen verdampen en de geur vrij te geven. Breng het daarom aan op de warmste plaatsen van je huid: op je hals, op je polsen, achter je oren, op de binnenkant van je ellebogen en in je knieholtes. Parfumeer bij voorkeur vlak na je douche: een vochtige huid houdt de geur beter vast.
Hoe lang blijft mijn parfum hangen? Na ongeveer vier tot zes uur vervliegt het parfum. Sommige mensen zullen zeggen dat ze het geurtje de hele dag blijven ruiken, maar het luchtje ruikt dan niet meer zoals het zou moeten ruiken. Gewoon weer lekker even spuiten dus en je ruikt de hele dag lekker.
Parfum. Net zoals bij medicijnen zorgt teveel vocht er bij parfum voor dat de parfum zijn werking en dus zijn geur verliest. Je kunt je parfum dus in het vervolg beter op een koele, droge plek bewaren en ook direct zonlicht is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de geur.
Afgezien van de vlekken, zal parfum op kleding sneller vervliegen. De oliën op je huid houden het parfum geuriger. Naast je huid, behoudt je haar ook lang de geur. Je kunt dus direct op je haar of op je haarborstel sprayen voordat je je haar ermee borstelt.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Wat een parfum zo prijzig maakt, is de marketing errond, de reclamecampagnes (al dan niet met een dure filmster), de verpakking en de distributie. Daarnaast speelt de prijspositionering natuurlijk ook een belangrijke rol. Het succes van een duur nicheparfum is mede afhankelijk van de exclusiviteit ervan.
Parfum zorgt voor huidveroudering
Zelfs al heb je helemaal geen last van huidproblemen of overgevoeligheden; parfum is slecht voor je huid omdat er uitdrogende alcohol in zit. Het breekt namelijk het collageen in de huid af. Hierdoor krijg je eerder rimpels en wordt je huid slapper.