Seksuele ontwikkeling: Deze start vanaf de geboorte en zet zich voort in de puberteit en volwassenheid. De seksuele ontwikkeling bestaat uit een samenspel van lichamelijke, cognitieve, psychische, sociale, relationele, ethische, religieuze en culturele factoren.
De seksuele ontwikkeling van jonge kinderen
Vanaf zes maanden beginnen ze hun eigen lichaam te verkennen en raken ze ook toevallig hun geslachtsdelen aan. Jongetjes kunnen een erectie krijgen. Ook meisjes ontdekken dat het fijn is om hun geslachtdeel aan te raken en doen al vanaf negen maanden bewust.
Je speelt in op de seksuele ontwikkeling door kinderen positieve aandacht te geven (op schoot nemen, een aai over de bol), vragen op hun eigen niveau te beantwoorden en afspraken met ze te maken. Bijvoorbeeld dat je wel aan je piemel mag zitten als je op de wc zit of in bed ligt, maar niet als je aan tafel zit.
In de puberteit gaan jongeren geleidelijk (seksuele) relaties aan. Stapsgewijs doen ze meer seksuele ervaring op en breiden ze hun kennis op seksueel gebied verder uit.
Seksueel gezond gedrag is gedrag wat niet schadelijk is voor het eigen lichaam of psychosociaal welzijn. Gedrag is seksueel ongezond als het een (te verwachten) schadelijk of zorgwekkend risico vormt voor de (seksuele) ontwikkeling.
Bij de 15-18 jarigen is dit percentage bijna verdubbeld. Van de 18-jarige jongens geeft 92% aan te masturberen, van de meiden is dat 66%. De gemiddelde leeftijd waarop jongens voor het eerst masturberen, is 13,5 jaar, de meiden beginnen gemiddeld met 14,6 jaar.
De meeste jongens hebben hun eerste zaadlozing tussen hun 11e en 16e jaar. Wanneer jongens hun eerste zaadlozing hebben, hangt af van de werking van hun hormonen.
Gemiddeld hebben jongens de eerste gevoelens van seksuele opwinding als ze 13,4 jaar zijn. Voor meiden is dit bijna twee jaar later, met 15,1 jaar. De meeste pubers zeggen nog niet toe te zijn aan seks. Dat geldt voor meiden iets vaker dan voor jongens.
Puber: 12 tot 18 jaar
Echte verkering ontstaat en jongens en meisjes krijgen de behoeften om verder te gaan dan handen vasthouden. Verliefd zijn in de puberteit kan heel heftig zijn. Een puber kan zichzelf helemaal verliezen in de verliefdheid. Niet meer eten, niet meer kunnen slapen en constant aan diegene denken.
Het aanraken of stimuleren van de geslachtsdelen gebeurt niet om een orgasme te ervaren, maar het kan wel tot een orgasme leiden. 10 procent van de kinderen tussen 4 en 10 jaar bevredigt zich tot een orgasme. Peuters leggen wel nog geen verband tussen seksueel gedrag en orgasme.
Emoties van schaamte en verlegenheid gaan kinderen rond de 18- tot 24 maand vertonen. Deze emoties uiten zich in het neerslaan van de ogen, buigen van het hoofd en de handen voor het gezicht slaan. Ook rond deze leeftijd ontstaan reacties van schuldgevoel en trots.
Onder een seksuele afwijking (parafilie) wordt verstaan overschrijdingen op seksueel gebied van bepaalde normen. Deze verschillen van plaats tot plaats en van tijd tot tijd. Sommige mensen spreken over een seksuele afwijking als een psychische ziekte.
Vanaf het begin van de puberteit nemen zowel de nieuwsgierigheid naar de andere of de eigen sekse alsook de seksuele aantrekkingskracht en gevoelens van verliefdheid toe. Veel jongeren ervaren dan in het contact met de andere of eigen sekse gevoelens van seksuele opwinding.
Het komt vooral voor bij oudere mannen. Een erectie van een oudere man is soms niet meer zo stijf als die van een jonge man, maar nog wel hard genoeg voor seks. Door bepaalde buigingen tijdens de seks kan in de loop van de tijd littekenweefsel ontstaan.
De waarheid is dat je geen exact getal kan koppelen aan de maximale duur van droog staan voor mannen. Sommige mannen kunnen jaren zonder seks, terwijl anderen zich al zenuwachtig gaan voelen na zeven dagen.
Regelmatig seks hebben heeft veel voordelen. Het vermindert namelijk stress, bevordert de verbinding met je partner en verhoogt zelfs het gevoel van eigenwaarde. Hoewel je minder slaap krijgt, heeft het eigenlijk geen nadelen om elke dag seks te hebben.
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Natte dromen komen het meeste voor tijdens de puberteit of vroegvolwassen leeftijd, maar kunnen ook op latere leeftijd nog voorkomen. De frequentie van nachtelijke zaadlozingen is variabel. In de VS ervaart 83% van de mannen op enig moment in hun leven nachtelijke zaadlozingen.
Over een optimale frequentie bestaat geen duidelijk antwoord. Meestal vrijen mensen iets minder dan wat uit de meeste enquêtes blijkt. Wanneer respondenten gevraagd wordt om te turven (daadwerkelijk op te schrijven wanneer ze seks hebben gehad) blijkt het gewoonlijk minder dan gedacht.
Kinderen vanaf vijftien maanden kunnen seksuele responsen vertonen, zoals blozen, zweten en een verhoogde ademhaling. Jongetjes kunnen een erectie krijgen, hier zijn geen volwassen seksuele gevoelens aan gekoppeld. Vanaf vier jaar kunnen kinderen gevoelens van verliefdheid omschrijven.
79 procent van de kinderen tot 15 jaar heeft wel eens porno op internet gezien. Van de kinderen onder de 13 is dat 52 procent. Van kinderen onder de 10 is dat 31 procent.
Jongetjes kunnen een stijf piemeltje krijgen bij het verschonen. Een erectie is voor jonge kinderen een natuurlijk reflex waarover het lichaam geen controle heeft. Deze fysieke reactie heeft dus nog weinig te maken met seksuele gevoelens.
Ongeveer 1 op de 100 mensen voelt geen seksuele aantrekkingskracht. Dat is geen keuze, maar een geaardheid. Eentje waar nog veel misvattingen over bestaan. Het wordt ook wel de vierde geaardheid genoemd, naast hetero-, homo- en biseksualiteit, en representeert de 'a' in 'lhbtqia+': aseksualiteit.
Seksueel misbruik bestaat uit alle seksuele aanrakingen of handelingen die een volwassene een kind opdringt. Dit varieert van begluurd worden of moeten kijken naar seksuele handelingen van de volwassene tot betasting of verkrachting.