Vul een ijsemmer voor de helft met ijsblokken en de helft met koud water en voeg er een handje zout aan toe. Het zout zorgt ervoor dat het ijs sneller smelt en dat de fles in de ijsemmer sneller koelt.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Wil je het dus goed aanpakken, dan kun je het beste je water koken in een waterkoker om deze vervolgens ná het bereiken van het kookpunt nog eens 5 minuten te laten afkoelen. Dan kom je ongeveer uit op de 70-80 graden Celsius. Pas na 12 minuten zit je rond de 65 graden Celsius: erg snel koelt het water niet af.
Dunne laag water over platen
De platen worden inwendig gekoeld met een koudedrager zoals glycol, of door een verdampend koudemiddel, en hebben hierdoor een lage oppervlaktetemperatuur. Door het grote oppervlak en de dunne laag kan het water afkoelen tot vlak bij het vriespunt.
IJs = bevroren water
Water is een vloeistof dat bij 0 graden Celsius overgaat in zijn vaste toestand…. ijs.
Vul een ijsemmer met ijs en wat koud water. Voeg er daarna een flinke snuif zout aan toe. Het zout zal de warmte van je fles onttrekken, waardoor die sneller koud wordt. Maar het zout zorgt er natuurlijk ook voor dat je ijs sneller smelt.
Voor drankjes die buiten de koelkast de hele dag koud blijven vul je een grote fles met een drank naar keuze, en deze leg je vervolgens in de vriezer. Kort voordat je weggaat haal je de fles uit de vriezer. Gedurende de dag zal de inhoud smelten en kun je de ijskoude drank drinken.
Verwarming gaat met radiatoren. Wij verliezen circa 1,5 graad in een nacht als het buiten circa 5 graden is. Bijzonder is wel dat er bij lagere temperaturen niet noemenswaardig grotere verliezen zijn, tenzij het hard waait. Dan koelt het huis wel fors meer af.
Water koelt het snelst af, daarna water en als laatste frituurolie.
Koel je soep zo snel mogelijk af
Je zou de temperatuur van jouw soep best binnen de 2 uur moeten kunnen verlagen tot een temperatuur van 10°C en ze vervolgens verder laten afkoelen in de koelkast. Laat soep niet op het vuur of aanrecht staan, maar koel ze af op een rooster zodat er langs alle kanten lucht bij kan.
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Wikkel jouw flesje in een stuk krantenpapier, dompel dit onder in een emmer met koud water en laat de fles even liggen in de schaduw, de emmer of jouw frigobox (waarvan de koelelementen na 2 dagen camping al niet meer koel zijn). Het krantenpapier zorgt ervoor dat het flesje sneller koud wordt.
Tijd: 15 minuten
Het snelst is om een fles witte wijn of rosé te koelen met ijsklonten. Doe de fles of flessen in een grote bak of emmer. Voeg daar een flink aantal ijsklonten aan toe. Thuis kan je die uit de diepvries halen, maar in het park bij de supermarkt.
Leg je wijnfles in de vriezer
Om je fles wijn sneller koud te krijgen, kun je deze even in de vriezer leggen. Het is wel belangrijk dat je niet vergeet om je wijn na zo'n 15 minuten weer uit de vriezer te halen. Als een fles wijn te lang in de vriezer ligt, kan de fles knappen door het uitzetten van de vloeistof.
Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
De truc om ijsklontjes in no time bevroren te hebben lijkt in de eerste instantie juist niet te werken: kokend water! Giet water dat net van de kook af is in je ijsblokjesvorm, schuif de vorm voorzichtig in de vriezer en je zult versteld staan van het resultaat, want zo snel heb je nog nooit ijsblokjes gemaakt!
Zout verlaagt het vriespunt van water – en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur. Dat is ook de reden waarom we zout strooien in de winter: het ijs zal sneller smelten.
Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven 'doorgloeien' nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.
Je dak wit verven
Een licht dak weerkaatst zonlicht, waardoor je huis koeler is en een donker dak absorbeert de straling, waardoor het warmer is. Je valt in ieder geval wel op met een wit dak. Nog veel leuker, is een groen dak. Dat is een dak van plantjes in plaats van dakpannen.