Er zijn hol- en platvoeten; Grieks, Egyptische en Germaanse voeten; knikplatvoeten, klompvoeten, diabetische en reumatische voeten, baby-, kinder- en volwassen voeten, spreidvoeten, flexibele voeten, rigide voeten, doorgezakte voeten enz.
Er zijn verschillende soorten voeten die we kunnen onderscheiden. Hiermee bedoelen we dat er verschillende afwijkingen kunnen optreden waarin voeten kunnen worden onderverdeeld. De verschillende soorten voeten zijn normale voeten, platvoeten, spreidvoeten, knikvoeten, plat-knikvoeten en holvoeten.
Hoe je voet contact maakt met de grond en hoe je hem afwikkelt, kun je zichtbaar maken met een blauwdruk. Dat is een soort stempel van de voet op de ondergrond. Vergelijk je de blauwdrukken van veel verschillende voeten met elkaar, dan kun je allerlei voettypes onderscheiden.
Heb je aflopende tenen, dan houd je van structuur en ben je een stabiel en rustig persoon. Een lange tweede teen betekent dat iemand ambitieus is. Een forse grote teen vertelt dat je een sterk verbaal vermogen hebt. Ruimte tussen tenen betekent vertraging, weloverwogenheid.
Op de bal van je voet bevinden zich je hart en longen. Onderaan je voet tref je het spijsverteringsstelsel aan. Je hiel vertegenwoordigt je bekken, billen en voortplantingsorganen. De binnenkant van je voet staat voor je wervelkolom en de buitenkant voor je ledematen.
Wat is een Griekse voet? Je hebt een Griekse voet als je tweede teen langer is dan de grote teen. Dit in contrast met een zogenaamde Egyptische voet waarbij de grote teen het langst is. De benaming zou komen van een slag heel lang geleden.
Een brede teenuitspreiding is een duidelijk visueel teken dat uw voeten waarschijnlijk in de juiste gezonde, functionele conditie zijn. Vooral als de grote teen niet naar binnen is gevouwen (naar de 2e teen) maar naar voren wijst in een rechte lijn vanaf de hiel (hallux hoek).
Wijdtemaat G is een gemiddelde schoenwijdte. Schoenenmerken die geen wijdtematen hanteren, maken hun schoenen vaak in een G leest. Staat er dus geen breedtemaat vermeld bij de schoen, dan heeft de schoen een wijdtemaat G.
Een platvoet is vast te stellen door te kijken naar uw voetafdruk. De afdruk van een vochtige platvoet laat zien dat de hele voetzool contact met de grond maakt. Een platvoet is te herkennen aan de afwezigheid van het gewelf aan de binnenzijde in het midden van de voet. De hiel is meestal naar buiten gekanteld.
De voet bestaat uit 3 gedeelten: de achtervoet, de middenvoet en de voorvoet. De achtervoet bestaat uit het hielbeen (calcaneus) en het sprongbeen (talus). Het gewricht tussen deze beide botten noemen we het onderste spronggewricht.
Hamerteen oorzaak
Er is niet eenduidig een oorzaak van hamertenen aan te geven, maar meestal zal de oorzaak een stand afwijking van de voet, te korte pezen of verkeerd schoeisel zijn. Soms is de oorzaak een voetafwijking als platvoeten of een holle voet. Hallux valgus is ook een veel voorkomende oorzaak.
Wat is een Morton neuroom? Een Morton neuroom is een beklemde zenuw in de voorvoet, waardoor u pijn voelt. Het zit meestal tussen de derde en vierde teen. In uw voorvoet (waar de tenen beginnen) zitten botjes: de middenvoetsbeentjes.
De mens heeft vijf tenen aan elke voet. De binnenste teen wordt de grote teen genoemd en de buitenste teen de kleine teen. Vaak worden de andere drie tenen van binnen naar buiten de tweede, derde en vierde teen genoemd.
Een bunion is een knobbel aan de zijkant van de voet, die zich bij de aanzet van de grote teen ontwikkelt en naar binnen afwijkt.
De wijdteaanduiding begint bij Wijdte F (dit is het smalste model) en eindigt bij wijdte M (het breedste model). Schoenwijdte F : Voor smalle voeten. Schoenwijdte G : Voor normale voeten. Schoenwijdte H : Voor iets bredere voeten.
De letter ''X'' achter de wijdtematen staat voor ons unieke stretchleer. Deze gepatenteerde technologie zorgt ervoor dat onze schoenen gedurende de dag zich aanpassen aan jouw voet. In feite zorgt ons stretchleer/suède ervoor dat er een vollere voet in de schoen kan.
Deze extra ruimte wordt aangeduid met een letter. Bijvoorbeeld G, H of K. Oplopend met het alfabet wordt het volume van de schoen steeds iets groter. Oftewel een H is voelbaar breder dan een G.
Gebruik een goede scrub om dode huiddeeltjes te verwijderen. Minstens een keer, liefst twee keer per week moeten de voeten grondig met een scrub worden gereinigd. Veeg na het scrubben je voeten goed af. Denk eraan om met een handdoek tussen je tenen te lopen en droog ze af.
De functie van onze tenen tijdens een wandeling
'Als we plat met onze voet op de grond staan, dan bewegen de tenen naar de grond toe, en zorgen ze voor een optimaal contact met die grond', legt Louwerens uit. 'We kunnen via de tenen balans houden.
Omega-6 vetzuren zitten in plantaardige oliën, zoals maïsolie, sojaolie en zonnebloemolie, maar ook via vlees krijgen we dit binnen. Om ontstekingen aan de voeten te voorkomen en te verminderen is het vooral belangrijk om voldoende omega-3 vetten te eten.
Wanneer er hardnekkige pijnklachten ontstaan, kan een teencorrectie een oplossing bieden. Bij een teencorrectie wordt het beschadigde teengewrichtje uit de teen gehaald. Hierdoor komt de teen weer recht te staan waardoor de drukplekken, die de pijn veroorzaken, verdwijnen.
Heten die tenen misschien wijsteen, middelteen en ringteen? Nee, dat soort namen voor de middelste drie tenen aan je voeten bestaat niet in het Nederlands. Artsen en wetenschappers gebruiken er de Latijnse benamingen voor. Hierbij heet de grote teen Digit I Pedis, de teen daarnaast Digit II Pedis, enzovoort.
Hoe kan een hamerteen behandeld worden? Als uw hamerteen of klauwteen voor pijnklachten zorgt, is het aan te raden om hiermee naar uw huisarts of podotherapeut te gaan. Met name als u te maken heeft met diabetes is dit erg belangrijk. Een podotherapeut zal uw voeten en uw looppatroon onderzoeken.