In 1903 stak de pionier Samuel Cody in een bootje met een kite het Engelse Kanaal over. Het duurde nog even voordat vliegers voor plezier op het water gebruikt werden. Wat niet veel mensen weten is dat de Nederlander Gijsbert Adrianus Panhuise als eerste het patent op kitesurfen registreerde in 1977.
Kitesurfen is niet moeilijk en iedereen kan het leren, jong en oud! Toch kan kitesurfen gevaarlijk zijn als je niet goed weet waar je aan begint. Neem dus altijd kitesurfles voordat je begint met kiten en wees op de hoogte van de laatste weersvoorspellingen.
Wakker worden op je rug, maar te veel spierpijn hebben in je buik om omhoog te komen. Dus dan maar even op je zij rollen en zo opstaan. Samenvattend: kitesurfen is een fysieke sport, die je zelf zo zwaar kunt maken als je wilt. Ben je een echte pro, dan is training in de fitness zeker aan te raden.
In korte tijd is het kitesurfen sterk gegroeid van naar schatting 5.000 beoefenaars in Nederland in 2007 naar 15.000 in 2017.
Je hoeft je nooit meer te vervelen
Kitesurfen is echt een extreem veelzijdige sport, je hoeft je geen moment te vervelen. Je kunt verschillende disciplines onder de knie krijgen zoals freeriden, freestyle, wave, foilen big air of lekker je eigen categorie verzinnen.
Levensduur van een kite: tussen de 2 en 6 jaar. denk dat de zon uren die een kite heeft gehad heeft ook veel uit maakt.
Het is voor je lichaam superbelangrijk om ook op de windstille dagen te blijven bewegen. Als je de juiste spieren traint kan dit zelfs super veel voordelen hebben als je weer het water op gaat. Als je regelmatig sport is de kans op blessures veel kleiner dan wanneer je dit niet doet.
Het hoogterecord kitesurfen
Deze sprongen kunnen tegenwoordig gemeten worden. Dit wordt gedaan door een hoogtemeter dat op de kitesurfboard bevestigd is. Op dit moment staat het hoogterecord kitesurfen op 27,5 meter, dat is een bijna onvoorstelbare hoogte.
Het makkelijkst voor een beginner zijn vaak de wave kites om de waterstart en upwind varen te oefenen. Dit komt doordat deze kites goede depower hebben, snelle relaunch hebben en erg vergevingsgezind zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Carbinha Drifter, North Carve, Airush Session en Duotone Neo.
Bij een kitesurf kite besturen kun je de bar naar je toe trekken en bij je vandaan duwen, dit doe je om meer of minder kracht te genereren. Trek je de bar naar je lichaam toe, dan krijg je meer kracht in de vlieger doordat je de kite “dicht trekt”.
Hoe fit moet je zijn voor kitesurfen? Je hoeft geen complete bodybuilder te zijn om de kracht van de kite aan te kunnen. Je hoeft zelfs niet op en top fit te zijn. Maar met een bepaald niveau van fitheid zal je sneller progressie boeken en langer op het water kunnen staan, wat uiteindelijke de meeste voldoening geeft.
Windsurfen is makkelijker te leren dan kiten, je moet bij kiten in het begin zoveel leren en dingen in de gaten houden. Maar eerder dat je bij windsurfen bv een backroll kan ben je paar jaar verder, terwijl je bij kiten het al binnen een jaar kan, tevens kan je binnen een jaar al meerdere tricks.
Wat ook helpt is als je al ervaring hebt met boardsporten of vliegeren. Om veilig zelfstandig het water op te gaan heeft de gemiddelde cursist ongeveer 4 lessen van 2,5 uur nodig. Daarna kan je veilig zelfstandig verder oefenen.
Kitesurfen is wanneer je geen lessen hebt genomen erg gevaarlijk, daarom raden wij sterk aan om kitesurflessen te nemen. De meeste ongelukken komen dan ook door onervaren kiters en voornamelijk op het strand. Kitesurfen is echter zo gevaarlijk als dat je het zelf maakt.
Wil je liever springen met behulp van de kite, dan vaar je wederom licht upwind en bouw je druk op in je benen. Stuur je kite naar 12 uur en terwijl je je bar aantrekt voel je dat je omhooggetrokken wordt. Tegelijkertijd laat je de druk op het board los en trek je je benen in. Je vliegt!
Kitesurfen wordt ook wel kiteboarden genoemd. Kitesurfen wordt gerekend onder extreme sporten. Door de grote vlieger is het ook mogelijk om hoge sprongen te maken en kan je snelheden bereiken tot en met wel 80 km per uur.
Wat is moeilijker: kitesurfen of windsurfen? De eerste 10 uur zijn kitesurfen moeilijker. Je moet leren om de kite te controleren en echt op het board varen doe je nog niet. In het begin bij windsurfen krijg je een grote plank en een klein zeil en je kunt meteen varen.
Kitesurfen – 700 kcal/uur
Kiten vergt heel wat training om het onder de knie te krijgen. Maar tijdens deze uren zul je heel wat calorieën verbranden. Je gebruikt de spieren in je rug, buik en armen, wat resulteert in een 700 calorieën per uur.
Als je de bar naar je toe trekt, trek je de kite als het ware 'dicht' en begint deze kracht op te bouwen. Als je de bar van je af duwt, gaat de kite weer 'plat' vliegen en verliest deze zijn kracht.
Als je wilt gaan kitesurfen, zul je eerst een goede kitesurfschool moeten vinden in je buurt. Het is een must om in kitesurf lessen te investeren om het kitesurfen goed onder de knie te krijgen. In de buurt van Kitemana zit een erg goede kitesurfschool genaamd Beach Break.
Enkele locaties aan de kustlijn waar men goed kan kitesurfen is Noordwijk aan zee, Katwijk aan zee, Scheveningen, Kijkduin, Maasvlakte (Slufter), Ouddorp, Brouwersdam, Vrouwenpolder en Domburg. Rondom het Ijsselmeer heb je een aantal vlakwater locaties, namelijk: Makkum, Workum, Mirns, Andijk, Edam en Medemblik.
Voorafgaande controles. Ga nooit alleen kitesurfen: Om je kite op de veiligste manier te kunnen oplaten en landen heb je iemand nodig om je te helpen. Een buddy op het land hebben is erg handig maar vooral ook op het water. Stel dat jij in de problemen komt dan kan je buddy assisteren en de nodige hulp bieden.
De spullen van kitesurfen kan je dus gebruiken op een wakeboard baan, maar als je jouw tricks wil perfectioneren moet je echt het materiaal pakken wat hiervoor bedoeld is. Zijn wakeboards niet veel stijver? S: De foamboards van vroeger waren echt heel stijf maar de houtkern boards van tegenwoordig zijn dat veel minder.