Je kunt pas aanplanten wanneer deze planten in rust zijn. Voor planten met blote wortel is dit van begin november tot einde maart/half april.Kluitplanten kun je aanplanten vanaf half oktober tot half april (behalve bij vorst overdag).
Je kan ze pas aanplanten wanneer de planten in rust zijn: van begin november tot einde maart. Let er op dat de wortels niet uitdrogen of bevriezen. Plant je haag na aankoop onmiddellijk aan. Indien dat niet mogelijk is, graaf je ze tijdelijk in een kuil in.
Coniferen zoals de thuja, taxus, Californische cipres en Leylandii coniferen zijn hiervoor het meest geschikt. Ook andere wintergroene haagplanten zoals de laurierkers, de hulst, de glansmispel en de klimop lenen zich hiervoor uitstekend. Heeft u liever een bladverliezende haag? Ook dan is de keuze erg royaal.
Het geheim achter een mooie volle klimophaag is knippen, knippen en nog eens knippen. Al vanaf het moment dat u de jonge hederaplant een plaatsje heeft gegeven en hij zich tegen de muur of schutting omhoog begint te werken, knipt u hem regelmatig bij.
Snel een dichte coniferenhaag: de Thuja
Wilt u snel de ideale combinatie van hoog en dicht hebben, dan raden we aan om voor de Thuja te kiezen, in het Nederlands ook wel bekend als de levensboom.
Welke haagplanten zijn goedkoop? Met name de beukenhaag en haagbeuk staan bekend als zeer goedkope haagplanten. Voor een klein prijsje plant je een prachtige haag aan die geen enkel seizoen saai is.
Een dichte haag in de winter is natuurlijk te verkrijgen door het gebruik van wintergroene haagplanten. Maar heel dicht vertakkende planten gebruiken is ook een hele goede optie. Laten we die laatste groep eens wat beter bekijken. Wintergroene haagplanten: van coniferen en bamboes tot aan bladhoudende heesters.
De laurierkers 'Genolia', 'Rotundifolia', 'Caucasica' en 'Novita' groeien het snelst: deze soorten nemen makkelijk 40 tot 60 centimeter in hoogte toe. De Portugese laurier kan tot wel 30 centimeter op jaarbasis groeien.
Wat is eigenlijk het verschil tussen heggen en hagen? Een heg is strak, bestaat vaak uit beuk, meidoorn, veldesdoorn of haagbeuk en wordt jaarlijks onderhouden. Een haag is hoger en breder, bestaat vooral uit meidoorn, sleedoorn, roos of wilg en wordt eens in de zes jaar onderhouden.
Wat zijn de regels? Volgens het Veldwetboek moet je bij het planten van een haag een afstand van minstens 0,5 meter tot aan de perceelsgrens respecteren. Plant je de haag samen met je buren als een gezamenlijke afsluiting, dan mag de haag op de perceelsgrens staan.
Voor de meeste haagplanten worden een 5-tal planten per meter gerekend. Voor kleine haagjes zoals bv. buxus kan dit aantal oplopen tot 7 planten per meter, voor zware, brede hagen kan dit iets minder zijn. Let erop dat de wortels van planten met blote wortel nooit uitdrogen.
Wanneer u een haag met blote wortel aan gaat planten, dient u eerst de strook grond waarop de haag komt te staan vrij te maken van onkruid. Daarna graaft u een plantgeul die ongeveer 5 à 10 centimeter dieper is dan u de haagplanten in de grond wilt zetten. Aan de zijkanten van de geul prikt u enkele diepe gaten.
Soorten bladhoudende haagplanten
Voor een groenblijvende haag kunt u ook kiezen voor onder andere hulst, liguster, laurierkers, Portugese laurier, struikkamperfoelie, olijfwilg en zuurbes. Struikkamperfoelie Lonicera nitida heeft veel eigenschappen die Buxus ook heeft.
Als je op zoek bent naar zo'n haag heb je de keuze uit veel varianten die tijdens het bloeiseizoen prachtige bloemen krijgen, zoals de vlinderstruik, de heesterganzerik en de kornoelje. Ook plattelandsklassiekers zoals de sleedoorn en de meidoorn zijn prachtig bloeiende haagplanten die heel makkelijk in onderhoud zijn.
Eigenlijk is de watercipres (Metasequoia glypstroboides) de enige haagconifeer die wel tegen natte grond kan. In het wild groeit deze coniferensoort op moerasgrond, dus een tuingrond waar wat water in blijft staan is geen enkel probleem.
Voor wie katten en/of honden in de tuin vervelend vindt, is een haag met stekels een goede keuze. De berberishaag, de meidoornhaag en de esdoornhaag zijn hagen met stekels die ervoor zorgen dat de haag ondoordringbaar is.
Populaire en robuuste haagplanten zoals de beukenhaag en de haagbeuk zijn altijd prima opties, maar als u specifiek planten voor droge gebieden zoekt, dan zijn planten uit het Middellandse Zeegebied ook bijzonder geschikt. Neem bijvoorbeeld een laurierhaag, een haag van olijfwilg of een haag van kardinaalsmuts.