Wanneer u er klaar voor bent, brengen we uw kat in slaap. Uw kat heeft geen pijn en merkt dit niet. Meestal gaat het heel snel, soms duurt het 15 tot 20 minuten voordat een kat in slaap valt. De dierenarts checkt altijd of het hartje en de ademhaling gestopt zijn.
Het inslapen
De euthanasie van uw kat is niet pijnlijk; hij zal er niks van voelen. Het laten inslapen gaat via 2 injecties. De eerste injectie is een slaapmiddel. Vaak valt de kat heel snel in slaap, maar het kan soms ook een paar minuten duren.
De dood treedt meestal in enkele seconden na de injectie. Soms kan een kat als hij wegzakt nog een keer diep adem halen en ook kunnen er nadat de dood al is ingetreden nog enkele onwillekeurige spiersamentrekkingen optreden. Dit is normaal en moet niet worden gezien als een teken dat de kat nog in leven is.
Het duurt ongeveer 10 minuten voordat deze prik werkt, uw kat valt dan heel diep in slaap, zo diep dat hij buiten bewustzijn raakt. U hebt dan nog alle tijd om afscheid te nemen, indien u het prettig vindt kunt u uw kat op schoot nemen. Uw kat voelt op dat moment alleen dat hij steeds dieper in slaap valt.
Een jong(er) dier kan ziek worden of een ongeval krijgen waardoor inslapen onvermijdelijk wordt. Wanneer er geen perspectief op genezing of herstel meer is en geen dierwaardig bestaan, dan kan de dierenarts adviseren om je huisdier in te laten slapen.
Er zijn verschillende vormen van euthanasie. Hier gaan we uit van actieve euthanasie, waarbij een dodelijk middel aan het dier wordt toegediend. Belangrijk daarbij is dat de methode pijnloos, snel en eenvoudig is. De handeling is onomkeerbaar en moet veilig zijn voor degene die hem uitvoert.
De kat krijgt een langzamere ademhaling. Kijk naar de buik en hoe vaak deze per minuut op en neer gaat. Soms ziet de ademhaling er ook zwaar uit, de kat heeft dan moeite om zuurstof binnen te krijgen. Wanneer het einde nadert dan zal de kat onregelmatig gaan ademhalen.
Na het overlijden van je huisdier moet je beslissen wat je gaat doen met je overleden maatje en hoe je afscheid gaat nemen. Je hond, kat of ander huisdier zal begraven of gecremeerd moeten worden. Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Daarover moet je gaan nadenken en een beslissing nemen.
Aan een gestorven dier kunt u dit zien: Geen beweging, ook niet bij duwen tegen het lichaam. Geen ademhaling. Geen hartslag (hand op borstkas vlak achter voorpoot)
Een overleden huisdier kunt u achterlaten bij de dierenarts. Deze zorgt er vervolgens voor dat het dier ter destructie wordt aangeboden. De dieren worden verzameld en vervoerd naar het bedrijf Rendac in de plaats Son (NB). Hier worden de dieren verwerkt tot industriële grondstoffen.
Het verlies van een huisdier, die vaak een lid van het gezin is geworden, is een moeilijke en aangrijpende gebeurtenis. Het is daarom belangrijk dat u in alle rust afscheid van uw huisdier kunt nemen. Als blijkt dat het noodzakelijk is om uw huisdier te laten inslapen, kan dit zowel in de kliniek als thuis.
De redenen van het miauwen
Naast aandacht trekken, verveling en angst om alleen te zijn kunnen er ook medische oorzaken zijn, zoals dementie en ziektes die er voor zorgen dat de kat zich niet goed voelt.
Rouwt mijn kat ook? Alle katten vertonen ander gedrag wanneer er een soortgenoot of mens wegvalt uit hun leven. De één toont zichtbare symptomen van rouw, terwijl de ander stilletjes haar verdriet verwerkt. Dit hangt af van de onderlinge band en hoe lang de kat met haar baasje of vriendje heeft samengewoond.
De energie van de ziel laat zelf weten of het op dat moment open staat voor contact of 'bezig' is. Als een dier gereïncarneerd is, kun je er geen contact meer mee maken. Als een dier 'klaar' is met de taak, zal het verder groeien in het licht of misschien de keuze maken om te reïncarneren.
Het is niet duidelijk of katten zich daadwerkelijk kunnen inleven in menselijke gevoelens en daar hun gedrag op afstemmen. Het is heel goed mogelijk dat katten reageren op emoties van hun eigenaar door middel van geuren die eigenaren tijdens bepaalde emoties afscheiden.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Een kat die een soortgenoot verliest, kan behoorlijk van slag zijn. Dat kan zelfs gebeuren als ze elkaar niet konden luchten of zien. Er zijn ook verhalen bekend van katten die wegkwijnen als hun baasje overlijdt.
De meeste katten worden overreden door een auto, maar sommigen worden ook aangevallen door een hond of een vos of ze worden vergiftigd door de buren. Bij katten die binnen blijven is de meest voorkomende doodsoorzaak blaas- en nierproblemen.
Eenzaamheid zie je eerder terug bij een binnenkat. Leeft je kat deels buiten dan kan zij zelf bepalen hoeveel tijd zij besteedt met soortgenoten. Ook kan ze op straat aandacht vragen van passanten als ze daar behoefte aan heeft. Een binnenkat kan zich zelfs eenzaam voelen als er andere katten in het huishouden zijn.
Zich veilig voelen
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
"In Nederland rouwen mensen gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat. Hoe sterker de band met het dier was, hoe langer het rouwproces duurt. Dieren kunnen bijvoorbeeld een grote steun zijn geweest bij een scheiding of ziekte. Als zo'n dier overlijdt, is het alsof een deel van het gezin of van jezelf wegvalt."
Uiteindelijk zal iedereen zijn of haar eigen weg vinden om het verlies te verwerken. Maar belangrijk is…praten. Praat over je gevoelens, je verdriet en praat vooral over je overleden maatje. Haal mooie en dierbare herinneringen op, maar praat ook vooral over het overlijden zelf en hoe je dat ervaren hebt en ervaart.
Over het algemeen kost inslapen bij de dierenarts rond de € 100,-.