Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Met een ontluchter voegt u een klepje toe aan de afvoer. Zodra er sprake is van onderdruk in het riool, zal het klepje zich openen. Er wordt hierbij lucht vanuit uw woning naar het riool gezogen. Zodra de onderdruk verholpen is, zal het klepje zich automatisch sluiten.
De beste oplossing is een ontluchter op de standleiding met een dak doorvoer naar buiten. Feitelijk is dit niets meer dan een openverbinding met de riolering. De dak doorvoer werkt zowel als beluchter en ontluchter.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.
Douche-afvoer reinigen met soda
En juist de combinatie van al die viezigheid, zorgt voor een verstopping in de afvoer. Je kunt dan een chemisch schoonmaakmiddel door de afvoer spoelen (als het niet al te laat is), maar behalve dat dit slecht is voor het milieu, heeft het ook een bijtende werking op het leidingwerk.
Vacuüm in de leiding
In beide gevallen wordt de afvoer leeg gezogen bij gewoon water gebruik in de keuken of doorspoelen van het toilet. Hierbij hoor je een klokkend of ploppend geluid in de afvoer. In principe ontstaat er eerst een vacuüm in de leiding en dat betekent dat daar te weinig lucht aanwezig is.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Vaak kunt u de ligging van de riolering vinden op de bouwtekening van uw huis. Eventueel is deze ook opvraagbaar bij de gemeente. De ligging van de rioolaansluiting op gemeentegrond is bij de gemeente opvraagbaar, omdat alleen de gemeente (of in opdracht) in de openbare ruimte mag graven.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Het is van groot belang dat de ontluchter voldoende lucht doorlaat. Zo is 40mm net genoeg voor een badkamer, maar zeker niet voor een wc. Wij helpen u graag met het ontluchten van uw riolering.
Vooral bij sifons van gootsteen en wasmachine e.d. kan een beluchte sifon erg nuttig zijn. Ontluchting betekent dat de lucht in een (meestal grotere) afvoer vrij weg kan komen. Een ontluchter is altijd óók een beluchter want de lucht kan er uit, maar ook er in.
Help!
Stankoverlast van een afvoer kan verschillende oorzaken hebben. De sifon kan droog zijn komen te staan, de ontluchting is defect of de afvoer is verstopt. Het is verstandig om eerst de kraan een tijdje te laten lopen. Een sifon die droog staat houdt namelijk geen stank tegen.
Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen.
U kunt een ontluchtingsprobleem herkennen aan een lage waterstand in de wc. Als het water erg laag staat functioneert het niet meer als buffer tegen nare geurtjes uit het riool. Het water staat vaak laag als er in de riolering onderdruk ontstaat. Dit probleem komt niet alleen voor bij wc's maar ook bij vaatwassers.
Petrichor ontstaat wanneer regen op droge grond valt. De moleculen verantwoordelijk voor deze geur zijn ontstaan, door chemische reacties van plantenresten en bacteriën, tijdens droog en warm weer.
Herkennen van een rioolbreuk
Soms moet een ruim- en ontstoppingsdienst eerst onderzoek doen met een speciale camera. Bij een rioolbreuk loopt het water slechts langzaam weg. Er is vaak een borrelend geluid te horen als het riool wordt gebruikt.
In de praktijk komt het er vaak op neer dat de diepte varieert tussen de 30 en 100 cm. Als het goed is ligt het riool in ieder geval vorstvrij dus minimaal 20 of 30 cm diep. Afhankelijk van de aansluiting op het gemeenteriool ligt een riool meestal niet dieper dan maximaal 120 cm.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Het verdringt de aanwezige zuurstof in de ruimte en kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en bewusteloosheid. In hoge concentraties kan dit gas zelfs voor verstikking zorgen als er te weinig zuurstof in een ruimte overblijft.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook.
Als u vermoedt dat de stankoverlast uit bijvoorbeeld het riool komt, is een camera inspectie een prima middel voor geurdetectie. Ook is het een optie een monster te nemen van de lucht: een deskundige neus stelt dan de geur vast.
Oplossing: ontluchting plaatsen (grote buis tot boven het dak). Deze moet op het hoogste punt van het huis staan. - beluchting: wanneer er water door de buizen stroomt komt er een onderdruk achteraan, waardoor een lucht in de buizen gezogen wordt.
Kokend water en afwasmiddel in uw afvoer gieten
Geen probleem, want met afwasmiddel en kokend water kunt u de verstopping mogelijk ook verhelpen. Doe in eerste instantie een flinke scheut afwasmiddel in de afvoer. Laat dit vervolgens een minuutje of tien intrekken.
Een klein laagje water in de afvoerbak kan nog helpen bij het vacuüm trekken. Geen plopper bij de hand? Zorg dan voor een klein laagje water in de afvoer, maak een stevige bol van een (natte) doek en doe hetzelfde als dat u met een plopper zou doen.