De meest voorkomende vormen van urineverlies bij vrouwen zijn inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie. Bij inspanningsincontinentie, ook wel stressincontinentie genoemd, treedt ongewild urineverlies op tijdens inspanningen zoals sporten, tillen, hoesten of lachen.
Er zijn twee soorten incontinentie: urine-incontinentie en ontlastingsincontinentie.
Aandrangincontinentie of urge-incontinentie
Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van aandrangincontinentie (ook wel urge-incontinentie genoemd) wat ook de meest bekende vorm van incontinentie is.
Mannen – Aandrangincontinentie is de meest voorkomende soort incontinentie bij mannen. Het is vaak het gevolg van een vergrote prostaat .
Vrouwen kunnen op alle leeftijden last krijgen van ongewenst urineverlies (incontinentie). Dit kan gaan om een paar druppels urine tot het niet meer kunnen ophouden van de hele plas. Urineverlies komt voor bij inspanning zoals hoesten, lachen, bukken, tillen, etc. Dit wordt stressincontinentie genoemd.
Ongeveer 1 op de 4 vrouwen last krijgt van urineverlies.”
Overloop- of druppelincontinentie is het gevolg van een overvolle blaas. Als de druk in de buikholte stijgt, kan de blaas overlopen. De blaasuitgang wordt dan als het ware opengetrokken.
Bij een TVT (Tensionfree Vaginal Tape)-operatie brengt de arts een speciaal ontworpen flexibel (polypropyleen) kunststofbandje onder de plasbuis aan via de vagina (of wel schede genaamd). Bij inspanning ondersteunt het bandje de plasbuis.
Incontinentie is vrijwel altijd goed te behandelen. Je kunt door middel van oefeningen leren om je bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook kun je leren om bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Zo kun je urine-incontinentie meestal verminderen of zelfs verhelpen.
Bij deze vorm van incontinentie voel je helemaal geen aandrang om te plassen. Daardoor kan je op onwillekeurige momenten urine verliezen. De oorzaak ligt echter niet bij je urinestelsel, maar wel bij een afwijking in je zenuwstelsel. Daardoor sturen je hersenen je blaasspieren niet meer (goed) aan.
Oorzaken van incontinentie
Problemen met cognitie. Ziekten van zenuwstelsel. Bijwerkingen van medicijnen. Ziekten van blaas, sluitspieren, bekkenbodem, darmen, endeldarm.
Factoren die incontinentie bij ouderen veroorzaken
Bovendien zijn er een aantal ouderenziektes die soms gepaard gaan met incontinentie, zoals Diabetes Mellitus, Parkinson, Delier en CVA. Tijdens het ouder worden verminderen uw cognitieve vermogens, waardoor u signalen van aandrang onbedoeld kunt verwaarlozen.
Wanneer u last hebt van incontinentie zijn er veel producten waarmee u de problemen kunt verlichten of oplossen. Van luiers tot inleggers, van bed onderleggers tot wegwerp washandjes huidverzorging producten.
De voornaamste kenmerken van overloopincontinentie: Geregeld druppeltjes urineverlies. Gevoel te moeten plassen, maar er komt vaak maar een beetje. Volle blaas veroorzaakt soms een gezwollen buik.
Een male sling is een bandje (sling) dat onder de plasbuis wordt geplaatst. Het bandje komt ter hoogte van de linker- en rechterlies weer tevoorschijn, waar het inwendig met enkele hechtingen wordt vastgemaakt.
Het doel van de behandeling met Bulkamid is om de plasbuis wat nauwer te maken. De uroloog spuit een speciale gelei (Bulkamid) in de wand van de plasbuis, net onder de blaas. De plasbuis wordt wat nauwer, waardoor ongewild urineverlies verminderd of zelfs verdwijnt.
Momenteel is de meest aangeboden operatie een midurethrale sling ('bandje'). Dit 'bandje' is gemaakt van synthetisch materiaal en wordt onder het middelste deel van de plasbuis geplaatst. Het steunt de plasbuis en voorkomt urineverlies bij drukverhogende momenten, zoals hoesten, niezen of lachen.
Drink en eet gezond met veel vezels. Zo blijft uw poep zacht en gaat plassen ook beter. Bij nadruppelen kan het helpen om de plasbuis uit te strijken na het plassen. Met oefeningen kunt u uw bekkenbodem trainen.
Urge is Engels voor behoefte of aandrang. Urine-incontinentie is een aandoening waarbij u uw urine (plas) niet kunt ophouden. Dit leidt tot ongewild verlies van urine. U kunt de sluitspieren van uw blaas niet meer (volledig) controleren/beheersen.
Symptomen. Een verlamde blaas, overactieve blaas of kapotte sluitspier kan urine-incontinentie veroorzaken. Er kunnen urineweginfecties ontstaan (soms met steenvorming) door problemen met het legen van de blaas. Een ernstige complicatie is nierschade.
Voorbeelden zijn darifenacine, flavoxaat, oxybutinine, solifenacine en tolterodine. Duloxetine wordt gebruikt bij stressincontinentie en inspanningsincontinentie. Duloxetine zorgt voor versterking van de spieren rond de urinebuis. U heeft hierdoor minder last van ongewenst urineverlies.