Risico's. Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er kan een infectie optreden of een gestoorde, langzame wondgenezing. Ook bestaat de kans op het krijgen van trombose (verstopte aders door bloedstolsels).
Om de buikwand goed te laten genezen, moet u gedurende 6 weken de buikband of steunbroek dag en nacht dragen. Gedurende 6 weken mag u geen zwaar huishoudelijk werk doen, zwaar tillen (niet meer dan 5 kg) of persen, zodat de wond genoeg tijd heeft om te genezen.
Een buikwandcorrectie, het verwijderen van overschot aan buikhuid en onderhuids vet, is een uitgebreide operatie. Daarom vergt een buikwandcorrectie ook een behoorlijke herstelperiode , die meestal 6 tot 8 weken duurt. Het is van belang dat u na de ingreep voldoende rust neemt en uw lichaam niet te veel (over) belast.
Een veel voorkomende zorg van mensen die een buikwandcorrectie overwegen is of ze gewicht moeten verliezen voor de operatie. Het antwoord varieert per chirurg, maar het meest voorkomende antwoord is dat je tussen 4-6 kilo van je streefgewicht moet zijn.
Bij te veel overgewicht komt u niet in aanmerking voor de operatie omdat u dan een sterk verhoogde kans op problemen heeft, zoals infecties, nabloedingen en wondgenezingsstoornissen. U komt wel voor deze operatie in aanmerking als uw Body Mass Index (BMI) kleiner is dan 34.
Een buikwandcorrectie is niet erg pijnlijk, maar de buik kan wel gespannen aanvoelen. Om spanning op de wond te vermijden wordt u na de operatie tijdelijk in een half zittende houding verpleegd. Hoesten, niezen, persen, maar ook lachen geeft extra hinder. Indien gewenst kunt een paracetamol gebruiken voor de pijn.
U moet de eerste 1-2 weken iets geknikt lopen en het bed in een knik zetten (of extra kussens gebruiken). Omdat je bij de buikwand een correctie een grote wond hebt is het belangrijk spanning op deze wond zo klein mogelijk te houden. Dit komt de genezing ten goede. U mag zes weken niet zwaar tillen of sporten.
Men kan enkele kilo's verliezen maar het is zeker geen methode om algemeen gewicht te verliezen. De reden hiervoor is dat vet op zich heel weinig weegt (1 liter vet weegt amper 500 gr).
Wanneer u zich lichamelijk weer goed voelt mag u twee weken na de ingreep weer autorijden en fietsen. Tot zes weken na de operatie mag u niet onder de zonnebank. Na deze periode moet u gedurende een jaar uw littekens goed insmeren met een beschermende factor als u onder de zonnebank of in de zon gaat.
Twee weken na je buikwandcorrectie
Na ongeveer 10 tot 14 dagen voel je je al wat beter! Echter is je lichaam nog aan het herstellen. Bij sommige patienten kan het aanspannen van de buik nog pijnlijk zijn. Ook zwellingen en vochtophopingen komen nog voor.
De buik wordt vlakker en de taille smaller door de buikspieren op te hechten. Meestal blijft enkel een fijn litteken binnen de bikinilijn en rond de navel over. De ingreep duurt 2 uur en gebeurt onder algemene verdoving. U moet rekenen op een ziekenhuisverblijf van 1 à 2 dagen.
U kunt last hebben blauwe plekken, een gezwollen huid en een beurs gevoel, dit gevoel verdwijnt na een aantal dagen. De buikhuid voelt strak en gevoelloos aan, dit strakke gevoel verbetert in drie tot zes weken na de operatie. De gevoelloosheid zal zich geleidelijk aan weer herstellen, maar is soms blijvend.
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de kosten tussen de 3.000 en 7.500 euro liggen. Let op: baseer je keuze voor een kliniek nooit volledig op de (lage) prijs van een ingreep. Het gaat immers wel om je lichaam.
Daarnaast is het ook erg belangrijk dat u in de eerste week na de buikwandcorrectie uw lichaam zo min mogelijk belast. Hierbij dient u ook op uw houding te letten: liefst licht gebogen en nooit helemaal gestrekt. Zo voorkomt u een teveel aan spanning op de te herstellen wond.
Bij een buikwandcorrectie wordt de huid strak getrokken naar beneden en het overtollige gedeelte aan vet en huid wordt weggenomen. De ingreep wordt volledig vergoed uit het basispakket als er sprake is van medische noodzaak. Ook moet je vooraf toestemming vragen aan de zorgverzekeraar.
Een opgezwollen of opgezette buik ontstaat door een teveel aan lucht of door gasophoping in je maag en darmen. Je spijsvertering loopt een stuk trager dan normaal, waardoor je buik kan uitzetten. Er bestaan heel wat oorzaken van een opgeblazen gevoel.
Liposuctie: de nadelen
Liposculptuur behoort tot de veiligste esthetische ingrepen. Er zijn ook aan deze ingreep risico's verbonden zoals een nabloeding, een infectie, problemen met de littekentjes, huidonregelmatigheden, reacties op de lokale anesthesie, een asymmetrisch resultaat of een overcorrectie.
Tijdens de ingreep voelt u geen pijn, maar u kunt wel een lichte druk ervaren. Na de ingreep zijn de behandelde gebieden erg gevoelig. Indien nodig mag u een pijnstiller als Paracetamol gebruiken.
De gemiddelde kostprijs voor een buikwandcorrectie in Nederland is € 4.500, terwijl de buikwandcorrectie Turkije kosten € 3.499 bedragen.
Een litteken- of buikwandbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Hierdoor kunnen meer pijnklachten optreden. Een enkele keer komt het voor dat een stukje van de darm bekneld raakt in de breukpoort. Hierdoor raakt niet alleen de darminhoud bekneld maar ook de bloedcirculatie van de darm.
altijd aan te geven wanneer u een pacemaker/ICD heeft; • altijd aan te geven wanneer u een allergie heeft; • acht weken voor en na de operatie niet te roken; • de dag voor de operatie geen alcohol te drinken; • uw sieraden uit te doen voorafgaande aan de operatie.