Zon, wind en aardwarmte zijn duurzame energiebronnen. Ze raken nooit op, veroorzaken geen luchtvervuiling en hebben zelf geen CO2-uitstoot.
De duurzame bronnen zon, wind en biomassa zijn sterke concurrenten geworden. Samen zijn ze ook goed voor 40% van de productie van elektriciteit. 18% daarvan is afkomstig van windenergie, 15% van zonnestroom en 7% van biomassa.
Duurzame energie is energie die wordt opgewekt door gebruik te maken van bronnen die niet (snel) opraken zoals: zonne-energie, waterkracht, windenergie, biomassa, aardwarmte en bodemwarmte. Een voordeel van duurzame energie is dat het geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot veroorzaakt.
De vormen van hernieuwbare energie die het meest gebruikt worden, zijn biomassa, waterkracht, windenergie, zonne-energie en aardwarmte.
Samenvatting. Het aandeel hernieuwbare energie was 15,0 procent van het totale energieverbruik in 2022. In 2021 was dit 13,0 procent. De meeste hernieuwbare energie in 2022 komt uit biomassa, 40 procent.
Nederland werkt aan een energiesysteem waarbij nauwelijks nog CO2 vrij komt. In 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal zijn. De regeringsleiders van de Europese Unie (EU) hebben in december 2020 afgesproken te streven naar een Europees CO2-reductiedoel van 55%.
Aardgas neemt nog steeds het grootste deel van het verbruik voor zijn rekening, te weten 75 procent, gevolgd door elektriciteit met ongeveer 15 procent. Het resterende deel van het energieverbruik betreft voornamelijk hernieuwbare energie (4,5 procent) en warmte (2,7 procent).
Steenkool is de meest vervuilende fossiele energiebron. Er komen bij de verbranding veel stofdeeltjes en C02 vrij. Aardgas is de minst vervuilende van de fossiele energiebronnen.
Met de nieuwe plannen komt het aandeel hernieuwbare energie in Nederland in de KEV 2023 tussen de 32 en 42 procent. Dat is flink (4 tot 8 procentpunt) meer dan de raming van vorig jaar.
Maar wat is duurzame energie precies? Energie is duurzaam wanneer het opgewekt wordt door energiebronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu en herbruikbaar zijn. Duurzame energie wordt steeds belangrijker omdat de fossiele brandstoffen op aarde steeds meer opraken.
Aardolie, aardgas en steenkool zijn de belangrijkste primaire energiedragers die de energie leveren voor de Nederlandse samenleving. Het gebruik hiervan draagt bij aan klimaatverandering en verzuring.
Er bestaan verschillende soorten energie. We maken onderscheid tussen de energiesoorten groene energie en grijze energie. Groene energie wordt op een duurzame en milieuvriendelijke manier opgewekt, terwijl grijze energie wordt opgewekt met fossiele brandstoffen en daarmee niet duurzaam en milieuvriendelijk is.
53 procent positief over de energietransitie
Ruim de helft van de bevolking vindt het (heel) positief dat de overheid Nederland aardgasvrij wil maken door over te stappen op duurzame energiebronnen. Dat aardgas bijdraagt aan de CO2‑uitstoot (en daarmee aan de klimaatverandering) is hiervoor de meest genoemde reden.
Kernenergie is om meerdere redenen geen duurzame energie. Kernenergie is niet hernieuwbaar: Uranium is een brandstof die opraakt. Kernenergie is niet schoon: Bij de productie van kernenergie ontstaat levensgevaarlijk radioactief afval dat niet veilig kan worden opgeborgen.
De meeste hernieuwbare energie, namelijk 54 procent, komt uit biomassa en 23 procent uit windenergie. De bijdrage van zonne-energie is gegroeid naar 14 procent. De overige bronnen als waterkracht, bodemenergie en warmte uit de buitenlucht droegen gezamenlijk 9 procent bij.
De energiemix van Nederland bestaat uit olie, aardgas, kolen, hernieuwbare energie en overige energiedragers (kernenergie en afval). Het gemiddelde aandeel aardgas in de energiemix in de periode van 1990 tot en met 2022 was 45 procent, met als hoogtepunt 50 procent in 1991.
Ondanks een stevige daling sinds de piek van 470 PJ in 1996, is aardgas in 2022 met nog 237 PJ (66%) de belangrijkste energiebron voor het eindverbruik van woningen. De overige 34% bestaat uit 81 PJ aan elektriciteit (22%), 29 PJ aan hernieuwbare (8%) en 11 PJ aan warmte (3%).
Het afgelopen jaar is in Nederland 13 procent meer groene stroom opgewekt dan in 2022. In 2023 was de helft van alle stroom afkomstig van hernieuwbare bronnen als wind, zon en biomassa.
Waarom loopt Nederland zo achter als het gaat om duurzame energie? Nederland is van oudsher groot geworden met de goedkope energie van gassen. Ons land gebruikt veel fossiele energie voor bijvoorbeeld de kassen in de tuinbouw, vrachtwagens, de haven in Rotterdam, hoogovens en cementindustrie.
Nederland wil in 2050 CO2-neutraal zijn. Dat betekent dat we de uitstoot van schadelijke broeikasgassen voorkomen. Ook willen we grondstoffen en materialen maximaal benutten en hergebruiken (circulaire economie). Wij helpen u duurzaam ondernemen met kennis, advies, netwerken, subsidies en financiering.
In Nederland wordt het grootste deel van de elektriciteit geproduceerd door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool. Maar elektriciteit wordt ook gemaakt door verbranding van biomassa, met windturbines, waterkracht, zonnecellen en kernenergie.
In Nederland gebruiken we vooral aardgas en windenergie als energiebronnen. Hoewel ze de laatste jaren minder worden gebruikt, worden er ook nog steeds veel kolen verbrandt om energie op te wekken.