De gemiddelde mens is 1,65 meter lang. Dit is het gemiddelde van alle volwassen mensen op aarde. Kinderen worden niet meegeteld, omdat zij nog groeien. De gemiddelde lengte verschilt echter behoorlijk per land of regio.
Het effect op je totale lengte kan oplopen tot enkele centimeters, waardoor je in de ochtend dus zomaar twee centimeter langer kan zijn dan in de avond. Naarmate je ouder wordt drogen de discus meer uit en krimp je totaal zo'n 4 tot 6 centimeter.
Als u als man kleiner bent dan 1,66 m en als vrouw kleiner dan 1,55 m, dan vinden artsen u abnormaal klein. U kunt zich natuurlijk ook klein van gestalte voelen terwijl u medisch gezien 'normaal' bent.
Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte.
Groot en buitengewooon groot
Mannen en vrouwen met een lengte boven de + 2 SD-lijn noemen we groot. Ze behoren tot de 2,5 procent langste van de Nederlandse bevolking. Wie een lengte heeft boven de + 2,5 SD-lijn noemen we buitengewoon groot. Voor mannen is dit 204 cm en voor vrouwen 186 cm.
Als het gaat om de ideale lengte, is het verschil tussen mannen en vrouwen wat groter: volgens de man zou een penis van 16,6 cm perfect zijn. Vrouwen zijn dik tevreden met een piemel die 15,8 cm meet. Deze cijfers zijn een wereldwijd gemiddelde; het onderzoek is uitgevoerd onder deelnemers in verschillende landen.
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.
Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.
Het perfecte mannenlichaam: lengte én gewicht
Het perfecte mannenlichaam. Over het algemeen wordt aangenomen dat lange mannen aantrekkelijk zijn. Het valt echter mee, de droomman heeft namelijk een gemiddelde lengte van 1 meter 82. Dit in combinatie met een gewicht van 84 kilo.
Wel ondervroegeren wetenschappers al eens 50.000 mannen en vrouwen over welke lengte ze als ideaal beschouwen. Hieruit konden ze vaststellen dat mannen het gelukkigst zijn met 1 meter 90. Maar ook vrouwen stellen 'hoge' eisen, want zij beschouwen 1 meter 75 als de ideale lengte.
De tussenwervelschijven zuigen zich vol wanneer er geen druk of gewicht op staat. Dit is bijvoorbeeld als je plat in bed ligt of ondersteboven aan de rekstok hangt. De zwaartekracht drukt dan niet op de tussenwervelschijven. Op die manier worden ze tijdens je slaap een klein beetje dikker.
Wist je dat je 's avonds 2 cm korter bent dan 's ochtends? Je tussenwervelschijven (schokdempers in je rug) bevatten vocht en dit wordt in de loop van de dag uit je wervels geperst. Hierdoor zullen de tussenwervelschijven aan hoogte verliezen en zul je 's avonds dus kleiner zijn.
Doordat de tussenwervelschijven minder vocht vasthouden en dunner worden, zijn we 's avonds en na belasting van het lichaam kleiner.
Proteïnes zijn de bouwstenen voor alle dingen die je helpen bij het langer worden en ontwikkelen van kracht, sterke spieren, botten en kraakbeen. Dus is het eten uit de voedselgroep met proteïne erg belangrijk als je de kans om je potentiële lengte te bereiken wilt maximaliseren.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer.
Na het starten van de puberteit (bij meisjes bij gemiddeld 10,7 jaar, bij jongens bij 11,5 jaar) groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm (Schönbeck et al., 2013). De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar en bij meisjes op 12-13 jaar.
Om de groei te stimuleren moet het natuurlijke groeiproces zoveel mogelijk worden benaderd. Normaal gesproken geeft de hypofyse, de klier die groeihormoon produceert, 's avonds en 's nachts het meeste groeihormoon af aan het lichaam. Je kind moet daarom voortaan iedere avond groeihormoon toegediend krijgen.
Er bestaat geen specifieke sport of oefening waar je groter van wordt, maar regelmatig bewegen stimuleert wel je lichaam om groeihormonen vrij te maken, en bevordert ook het herstel van je lichaam. Bovendien helpt beweging om je lichaam soepel te houden, zodat je het makkelijker uit kunt rekken.
Bij groeipijn heeft je puber pijn in de benen, vaak in de onderbenen. Je kind voelt de pijn meestal in één been tegelijk. Een volgende nacht kan het andere been aan de beurt zijn. Vaak gaat het om kortdurende pijnscheuten die weer overgaan.
Wat veroorzaakt groeipijn bij volwassenen? Mensen stoppen over het algemeen met groeien een paar jaar nadat ze de puberteit hebben doorgemaakt. Voor meisjes is dit meestal rond de leeftijd dat ze 14 of 15 jaar oud zijn.
Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op. Hier tel je 13 centimeter bij en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun zoon volgens deze berekening 181,5 cm groot.