Na de bevalling mag je in principe alles weer eten en drinken. Geef je borstvoeding? Het veiligst is om helemaal niet te drinken. Eventueel kun je één glas drinken, liefst direct na een voeding en minstens 3 uur vóór de volgende voeding.
Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft. Cafeïne en alcohol mogen ook, binnen redelijke grenzen - lees hieronder meer advies hierover.
Eet ijzerrijk
Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten. Neem vooral ook veel fruit of een glas verse jus bij je maaltijd. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer sneller opneemt.
Kippensoep bevat veel zout en elektrolyten en is daarnaast een goede maaltijd om je lichaam te hydrateren na een uitputtende bevalling. Ook voelt het niet zo zwaar op de maag, als je zin hebt in iets lichts na de bevalling. Rundvlees: Na de bevalling is het normaal dat je nog een aantal weken bloedverlies hebt.
Stromend warm en koud water op de verdieping van de bevalling en verzorging. Aanwezigheid dweilstok. Verstelbare bodem ledikantje. Veilig en goed werkend strijkijzer met stabiele strijkplank.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
Zwanger lijf
Na de bevalling zullen je botten en weefsels weer terug gaan in de oude staat. Om dit proces te stimuleren is het erg belangrijk om rust te nemen. Neem het er vooral die eerste 10 dagen lekker van, door in bed te blijven, voor je laten te zorgen (hadden we dat al gezegd?!) en te luisteren naar je lichaam.
Gezond eten
Nu je baby zijn voedingstoffen niet meer direct via jouw bloed binnenkrijgt, mag je alles weer eten. Toch is het ook na je bevalling verstandig om gevarieerd en gezond te eten. Een gevarieerd dieet bestaat uit veel groente en fruit, zuivel, volkorenproducten en een stukje vlees, vis of vleesvervanger.
Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens. Maak de eerste keer een klein blokje (5 min.) en bouw dit rustig op in tijd.
Dag 1-10 na de bevalling (het kraambed)
Je bekken en bekkenbodem zijn tijdens de bevalling fors opgerekt. Dit kun je zien als een flinke sportblessure. In deze periode is het goed zoveel mogelijk rust te geven aan je bekken en bekkenbodem. kom alleen uit bed om jezelf en je kindje te verzorgen.
Ook linzensoep of pompoen soep is erg goed voor de postpartum periode. – Gebruik weinig zout, sowieso geen tafelzout, maar zeezout. Voor de kraamvrouw zelf wat tips: eet niet teveel brood. Als je wel brood eet kies dan voor volkoren, spelt of zuurdesem.
Gerechten met pasta
Pasta is een dankbaar gerecht voor kraamkost: je kunt het gekookt en wel invriezen, maar natuurlijk ook alleen de saus doen en terwijl die opwarmt snel even wat pasta koken. Ik geef je dan ook recepten voor beide opties. Lasagne: maak een schaal lasagne, maar dan in een bakje van aluminiumfolie.
Sommige baby's zijn gevoelig voor scherpe kruiden, uien en koolsoorten in de voeding van de moeder. Deze ingrediënten hoef je niet bij voorbaat te beperken. Als je het idee hebt dat je baby met krampjes reageert op iets wat jij eet, laat de 'boosdoener' dan even weg. Probeer het na een tijdje wel weer te eten.
Het is een geleidelijk proces en er is dus ook geen sprake van voor- en achtermelk. Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is. Hoe leger je borst, hoe vetter je melk. Aan het begin van de ene voeding zal je borst voller zijn en je melk dus minder vet dan aan het begin van een andere voeding.
Pijnlijke vagina
Ben je uitgescheurd of ingeknipt en ben je gehecht? Dan heb je waarschijnlijk meer last dan wanneer je dit niet hebt. Je kan dan meer en langer last hebben van een beurs gevoel. Ongeveer zes weken na de bevalling hoort de pijn weg te zijn.
Het duurt na de bevalling minimaal 9 maanden tot je bekken en bekkenbodem hersteld zijn. Het is goed om je rug, buik en bekken niet te zwaar te belasten. Daarmee voorkom je dat je urine of ontlasting gaat verliezen, of een verzakking krijgt.
Voeding en bewegen
Eet gevarieerd, vezelrijk, voedzaam en regelmatig. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken, minimaal twee liter per dag.
Je lichaam kan wel wat extra eiwitten gebruiken na een bevalling. Een biefstuk is rijk aan eiwitten. In combinatie met koolhydraatrijke aardappels, voor de energie. En een groot portie groenten vol vitamine en mineralen.
Wanneer mag je weer hardlopen of sporten na de bevalling? Het algemene advies is dat je weer mag beginnen met sporten (nog niet hardlopen!) na zes weken, als je een vaginale bevalling hebt gehad. Voor hardlopen na een keizersnede geldt acht weken.
Lichamelijke klachten, vermoeidheid en wennen aan de nieuwe situatie kunnen zorgen voor minder zin in seks. Zodra de bloedingen zijn opgehouden en de baarmoedermond is gesloten kun je weer vrijen. Wacht met vrijen tot de baarmoeder en het gebied van de vagina en anus niet meer pijnlijk aanvoelen en je allebei zin hebt.
U mag na de bevalling meestal vanaf dag 7 of 8 naar buiten met uw baby. Tenzij de verloskundige of kinderarts u een ander advies geeft. Uw baby heeft dan de eerste dagen de tijd gehad een stabiele temperatuur aan te nemen en kan zich nu goed op temperatuur houden.
Het is belangrijk dat het gebied rond de wond goed wordt schoongehouden. Daarom is het belangrijk om: na het plassen te spoelen met kraanwater, dit kan bijvoorbeeld met een kannetje of een fles gevuld met koud of lauw water; minimaal 2 x per dag het wondgebied schoon te spoelen onder de douche (zonder zeep);