De voedingswaarde van sojayoghurt hangt af van de variant die je koopt. Het beste is om biologische naturel sojayoghurt te eten. Deze is meestal vrij van toevoegingen en suiker. Het voordeel van sojayoghurt ten opzichte van veel andere sojaproducten is dat veel antinutriënten van soja eruit zijn gefermenteerd.
Wij raden een naturel sojayoghurt aan zonder toevoegingen. Die bevatten veel minder suikers en ook minder calorieën. Een ongezoete naturel sojayoghurt is de meest pure vorm waaraan je zelf allerlei lekkere dingen kunt toevoegen.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
De minste calorieën vind je in de plantaardige yoghurt van AH. Met de Alpro Mild & Creamy en de Alpro plantaardige variatie op yoghurt als goede tweede. De AH Creamy kokos bevat veruit de meeste calorieën.
Voor een gezond melkalternatief, houd dan rekening met maximaal 6 gram suiker per 100ml. Het gezondste is dan ook om te kiezen voor de ongezoete variant van Alpro sojamelk.
De gevaren van soja
'Gezoete sojayoghurt is geen gezonde voeding', zegt ze. Een dieet met grote hoeveelheden producten op basis van bewerkte vormen van soja, is waarschijnlijk ontoereikend en zal hardlopers niet alle voedingsstoffen geven die ze nodig hebben.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
gefermenteerde soja is een goed opneembare eiwitbron, mits geen overmaat en mits gezonde darmen. het fytinezuur en de trypsineremmers zijn door de fermentatie grotendeels onschadelijk gemaakt (hierover vertel ik verderop meer). gefermenteerde soja werkt als een probioticum in onze darmen.
Uit voorzorg geldt er het advies om een hoge inname te beperken. Als je ervoor kiest zuivel te vervangen door een plantaardig alternatief, neem dan niet meer dan 4 glaasjes of schaaltjes (van 150 ml) sojadrink/yoghurt per dag. Zo zorg je ervoor dat je niet teveel isoflavonen binnenkrijgt.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Melk kun je door sojadrink vervangen, mits er calcium en vitamine B12 aan toegevoegd is. Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.
Sojayoghurt bevat veel eiwitten
Eiwitten bestaan uit aminozuren, de bouwstenen van ons lichaam. Ze helpen om je spierweefsel in stand te houden, bijvoorbeeld als je afvalt. Als je veel krachtsport doet, helpen ze met spieropbouw.
Ook in het belang van het milieu en dierenwelzijn. De producten van Alpro zijn 100% plantaardig en daarom goed te gebruiken in een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. En omdat Soja 100% plantaardig is bevatten soja(producten) geen cholesterol.
Minder verzadigd vet
Als pluspunt noemt Alpro 'van nature arm aan verzadigde vetten'. Deze kwark bevat inderdaad een stuk minder ongezonde verzadigde vetten dan volle of halfvolle kwark. Een schaaltje (150 gram) Go On bevat minder dan 1 gram verzadigd vet. Ter vergelijking: In halfvolle kwark is dat ruim 3 gram.
Sojaproducten zijn gemaakt van de sojaboon en zijn plantaardig. In zoverre hebben ze dus niets te maken met zuivel.
Yoghurt en kwark
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos.
Een reden om soja uit je dieet te schrappen is dat het phyto-oestrogenen bevat. Ons lichaam beschouwt deze als natuurlijke oestrogenen. Bij mannen kan dit leiden tot een schommelende testosteronspiegel, onvruchtbaarheid, afname van spermacellen en een verhoogde kans op kanker.
De basisvarianten (sojaboon (edamame), tofu (tofoe/tahoe), tempé) hebben gezondheidsvoordelen en vind je terug bij de peulvruchten in de donkergroene zone. Varieer zeker ook met andere peulvruchten. Sojadrank vind je in de lichtgroene zone terug, als alternatief voor melk(producten).
Ja, dat kan. Als je een recept ziet waarin melk wordt gebruikt, kun je dit vervangen door Alpro Sojadrink. Voor hartige bereidingen raden we de Alpro Sojadrink Bio, Alpro Sojadrink Mild en Alpro Sojadrink Ongezoet aan. Voor zoete bereidingen is de Alpro Sojadrink Original uiterst geschikt.
De onderzoekers concluderen dat soja-isoflavonen een matig, maar significant effect hebben op de botdichtheid bij vrouwen in de overgang. Ze zijn van mening dat het gebruik ervan een belangrijke strategie kan zijn om het verlies van botmassa te beperken.
Hoeveel soja mag ik eten? Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten, zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken.
waarom de soja yoghurt zo duur is. is dat zo'n moeilijk proces om de sojayoghurt te maken. de grondstof is Anders. maar je laat dat ook. fermenteren op tijd. en ja nee dus het proces is redelijk hetzelfde.
Griekse yoghurt wordt op dezelfde manier gemaakt als Turkse yoghurt. Het grootste verschil is dat Griekse yoghurt meer vet bevat (ongeveer 10% vet en 127 kcal per 100ml). Dat hoge vetpercentage maakt Griekse yoghurt ideaal als vervanger van zure room en crème frâiche tijdens het koken.
Conclusie. Het eten van Griekse yoghurt kan helpen om af te vallen. Als je het als tussendoortje wilt eten is een variant met 0% of 2% vet de beste keuze, omdat het minder calorieën bevat. Griekse yoghurt met 10% vet is een goede basis voor een ontbijt.
Wat is er gezond aan yoghurt? Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2.