Een operatie heeft na-effecten: het lichaam reageert op de ingreep en start herstel- en genezingsprocessen. Die processen worden vaak door veranderende hormonen gestuurd. Daardoor kan de patiënt zich tijdelijk minder goed voelen. Meestal gaan klachten na korte tijd weer weg.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
De meest voorkomende gevolgen van narcose zijn: slaperigheid, misselijkheid en/of braken, concentratieproblemen, slaapproblemen, hoofdpijn, minder eetlust, spier- en rugpijn en een droge keel of keelpijn (door de beademingsbuis). Deze bijwerkingen zijn van tijdelijke aard.
Concentratiestoornissen en vermoeidheid worden niet alleen veroorzaakt door de anesthesie, maar ook door de operatie zelf en de uitgelokte stressreactie. Na een operatie heeft het lichaam tijd nodig om zich te herstellen. Het is dan ook normaal dat men zich niet onmiddellijk fit voelt.
Patiënten vrezen soms dat ze tijdens de ingreep gaan wakker worden. Dit “wakker worden” slaat dus eigenlijk op het bewust beleven van wat er tijdens de operatie gebeurt. Zoals hoger gesteld is de slaap, het verlies van het bewustzijn dus, maar één component van de anesthesie zelf.
We zullen er voor zorgen dat je ogen tijden de verdoving gesloten blijven en beschermd worden. We plakken je oogleden toe met kleefpleister. Hierdoor vermindert de kans dat cornealetsels optreden. Wanneer je een dunne huid hebt kan het losmaken van die kleefpleister je ooglid beschadigen.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
Wat zijn de moeilijkste operaties die je uitvoert? “Van alle operaties die ik uitvoer zijn de slokdarmkan- keroperaties het lastigst en het zwaarst voor de patiënt.
Het gebeurt regelmatig dat u de eerste 24 uur na de operatie geen ontlasting hebt. Dat is normaal. Als de ontlasting langer dan 48 uur uitblijft, wordt het risico op persen en pijn groter.
Bij haaruitval na narcose vindt er over het algemeen een periode van veelvuldig haarverlies. Gelukkig wordt het daarna vanzelf minder. Gemiddeld houdt het haarverlies 6 tot 9 maanden aan met een maximum van 12 maanden. Daarna moet de oude staat van het haar weer terug zijn.
Tijdens een gewone slaap zijn de hersenen, in tegenstelling tot tijdens een narcose, juist wel actief, waardoor je droomt. Dromen kan niet tijdens een narcose.
Geheugen- en concentratieproblemen, vermoeidheid
Ook de behandeling zelf en de daardoor uitgelokte stressreactie kunnen hiertoe leiden. Het is belangrijk om te beseffen dat uw lichaam na de operatie een periode nodig heeft om zich te herstellen en u zich dus niet direct weer fit voelt.
Het is belangrijk dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis bent. Of zorg dat er die nacht iemand dicht bij u in de buurt goed bereikbaar is, zodat u snel hulp hebt bij eventuele complicaties. De behandelend anesthesioloog maakt afspraken over de voor u geschikte pijnmedicatie.
Waterijsjes hebben een pijnstillend effect en verminderen daarmee de behoefte aan pijnstillers. Ook hebben zij een positief effect op de patiënttevredenheid. Hiermee onderscheidt het Maasziekenhuis zich op het gebied van welbevinden direct na de operatie.
Risicovolle operaties verlopen over het algemeen beter als een ziekenhuis daar veel ervaring mee heeft. Een operatie is risicovol als door de behandeling ernstige complicaties kunnen ontstaan. Als zo'n operatie structureel te weinig wordt uitgevoerd, zal het ziekenhuis deze soort operaties stoppen.
Het komt zelden voor, maar het gebeurt: 1 op ruim 19.000 mensen wordt wakker tijdens een operatie.
Bewegen is goed. Als u beweegt gaan de spieren werken die ervoor zorgen dat de bloedvaten het bloed beter kunnen vervoeren zo ontstaat er een betere doorbloeding. Als u gaat zitten, leg dan meteen uw geopereerde been omhoog. Doet u dit niet, dan stroomt het bloed niet goed terug en krijgt u vocht in het been.
Douchen en baden
Ga niet in bad tot de wond helemaal gesloten is en de hechtingen zijn opgelost of verwijderd. Als de wond te nat wordt, is er een grotere kans op infectie en geneest de wond minder goed. Zwemmen en het gebruik van de sauna wordt de eerste 5 weken na de operatie afgeraden.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Wandelen na je operatie
Wandelen is een eenvoudige manier om jouw conditie langzaam op te bouwen na de operatie. Het fijne aan wandelen is dat je dit geheel op je eigen tempo kan doen. Belangrijk is wel om het wandelen rustig op te bouwen en dat je dus niet te lange stukken loopt.
Slaapmiddelen (anesthetica) worden meestal als eerst toegediend.Dit gebeurt meestal via een infuus. Spierontspanners zijn nodig om de spierreflexen uit te schakelen tijdens de operatie. Veelgebruikte slaapmiddelen (anesthetica) zijn thiopental en propofol.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling.
Ja, dat kan. Tijdens de narcose, terwijl u diep slaapt, plaatsen wij een beademingsbuisje in uw keel omdat mensen tijdens narcose niet zelf ademen. Van dit buisje kunt u keelpijn/heesheid krijgen. Dit gaat meestal na enkele dagen over.