Herpes kan worden behandeld met medicatie. Daardoor verminderen de klachten en heb je er minder lang last van. Maar helaas blijft het herpes-simplexvirus voor altijd in het lichaam aanwezig en de klachten kunnen dan ook terugkeren.
De meeste soa's zijn goed te behandelen en genezen. Ernstige soa's zijn hiv, (chronische) hepatitis B en hepatitis C, die over het algemeen een intensieve behandeling vereisen. In sommige van deze gevallen zijn de klachten wel behandelbaar.
Van een SOA wordt je niet immuun of onvatbaar. Je kunt dus opnieuw besmet worden met een SOA, dit geldt met name voor Chlamydia en Gonorroe. Indien je besmet bent met HIV of herpes draag je dit virus levenslang bij je.
Als je er eenmaal een hebt opgelopen, blijft een virale soa vaak in je lichaam aanwezig. Het gevolg is dat de klachten kunnen blijven terugkomen. Herpes genitalis, hepatitis-B en genitale wratten zijn virale soa. Het bekendste 'soa-virus is hiv, het virus dat zonder behandeling kan leiden tot aids.
De gevaarlijkste Soa's zijn HIV en Syfilis. Onbehandeld kunnen deze aandoeningen dodelijk zijn. Maar vergeet ook zeker HPV niet. Sommige HPV typen kunnen op de lange termijn namelijk leiden tot bepaalde vormen van kanker, bijvoorbeeld baarmoederhalskanker.
Na besmetting blijft het virus levenslang aanwezig. Door middel van tabletten of crème is het mogelijk de klachten, de symptomen en het besmettingsgevaar te verminderen.
Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.
Als vrouw merkt u vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat u lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Als je denkt een SOA te hebben, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk zeker te weten. Een SOA gaat namelijk niet vanzelf over! Hoe eerder je je laat behandelen, hoe beter. Je kan dan geen anderen meer besmetten en de kans om andere SOA's er bij te krijgen wordt minder groot.
Hoelang duurt het voor je merkt dat je een soa hebt? Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.
Na behandeling met penicilline ben je niet immuun voor syfilis. heb je seksueel contact met iemand die besmettelijk is dan kan je opnieuw een syfilis infectie oplopen.
►Eerste fase: er komt een zweer op de penis, rond de vagina, anus of mond. ►Tweede fase: je krijgt vaak een niet-jeukende huiduitslag op romp, armen en benen, of bultjes rond de penis of vagina. Daarnaast kun je last hebben van koorts, een algeheel gevoel van ziekte, spierpijn en haaruitval.
Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), die op lange termijn tot ernstige gevolgen leidt. Als u er vroeg bij bent, is het goed te genezen.
Vaak ruimt je lichaam chlamydia vanzelf op. Het is dan uit je lichaam. Je kunt het wel weer krijgen als je seks hebt met iemand die chlamydia heeft. Met een condoom is de kans dat je het krijgt heel klein.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Chlamydia is besmettelijker dan de meeste soa's, maar er is geen sprake van een 100% gegarandeerde overdracht. Lees verder om meer te weten te komen over chlamydia en waarom je soms zelf wel op chlamydia positief, maar je partner negatief kan testen.
Een onbehandelde chlamydia infectie kan zich uitbreiden naar de onderbuik en eileiders. De eileiders kunnen dan dicht komen te zitten, waardoor je meer kans hebt op onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ongeveer 50% van de mannen krijgt klachten nadat hij chlamydia heeft opgelopen.
Heb je geen klachten meer of wil je zeker zijn dat je de chlamydia bacterie na behandeling niet meer bij je draagt. Dan kan je het beste een hertest doen. Belangrijk bij een hertest, om te controleren of je chlamydia behandeling is aangeslagen, is minstens 6 weken wachten met testen na het afronden van de behandeling.
HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby. Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.
Vrouwen met chlamydia merken soms de volgende soa symptomen:
Meer of andere vaginale afscheiding dan gewoonlijk (bijvoorbeeld de kleur, geur en/of structuur die anders is dan normaal) Bloedverlies uit de vagina na seks. Bloedverlies tussen de menstruaties door. (Buik)pijn tijdens de seks.
Wanneer kun je weer seks hebben na chlamydia? Enkele dagen na een volledig afgemaakte antibiotica kuur ben je niet meer besmettelijk voor anderen. De chlamydia is dan gedood. Vaak wordt er echter geadviseerd om dan nog minimaal een week te wachten voordat je weer seksueel actief wordt.
Onbehandelde Gonorroe kan namelijk blijvende gevolgen met zich meebrengen. Zo kan het bij vrouwen leiden tot een ontsteking in de kleine bekken wat vruchtbaarheidsproblemen tot gevolg kan hebben. Bij mannen kan de chronische ontsteking van de plasbuis leiden tot verlittekening.
Ik heb me opnieuw getest na behandeling en ik heb weer chlamydia! Helaas gebeurt dat ook nog weleens. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk: Te vroeg getest; als je te vroeg na een behandeling getest bent kan het zijn dat in de test de eerder opgelopen chlamydia nog zichtbaar is.
De gevaarlijkste Soa's zijn HIV en Syfilis. Onbehandeld kunnen deze aandoeningen dodelijk zijn.