Toastjes, warme hapjes, een schaal van je favoriete chips… Hapjes zijn lekker en horen zeker bij een feest, maar overdrijf er niet mee – het is tenslotte de bedoeling dat je gasten straks ook nog van je kookkunsten kunnen proeven. Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn.
Kies een basis: (gedroogd) Fruit en groenten, kaasjes, smeersels en sausjes, brood, vleeswaren en extra's zoals nootjes, wraps en vis. Varieer erop los: Vlees, vis of vega(n). Hollands, Italiaans of Mexicaans. Home-made of snel op tafel.
Over het algemeen wordt aangeraden om voor elke gast minimaal 4-6 hapjes te serveren en 3-4 drankjes per persoon te voorzien gedurende een feestje van 2-3 uur.
Vraag advies aan jouw cateraar, drankleverancier. Gemiddeld: 6 hapjes per persoon per uur is redelijk te noemen, afhankelijk van de grootte van de hapjes. Opmerking: Geef vlak voor een diner alleen wat zoute koekjes en nootjes, of beperk de keuze tot een of twee verfijnde hapjes (ook wel amuses guelles genoemd).
Een hapjesbuffet is een standaard catering arrangement.Verwen je gasten met allerlei kleine gerechtjes waar ze uit kunnen kiezen. Er zit voor iedereen wat lekkers tussen en het kunnen koude én warme gerechtjes zijn.
5 à 6 stuks per persoon – en daar rekenen we ook chips en blokjes kaas bij – is ruim voldoende.
Oudere mensen hebben vaak een verminderde reuk- en geurzin dus bij hen vallen vooral de wat sterkere smaken goed. Daarbij is soep nog altijd mateloos populair en genieten ouderen ook veel van Hollandse gerechten zoals gehaktballen en stamppot. En ook toetjes zijn populair onder de oudere generatie.
Stokbrood : reken 1 stokbrood per 10 personen.
Hoeveel drank voorzie je per persoon? Algemeen kunnen we stellen dat je voor het eerste uur best 3 drankjes per persoon voorziet.Daarna reken je 2 drankjes per gast per uur. Als je feestje bijvoorbeeld 4 uur duurt, voorzie je 9 drankjes per persoon.
Bittergarnituur of amuses
Drie hapjes per persoon per uur is redelijk, afhankelijk van de grootte van de hapjes. Laat vlak voor het diner alleen wat zoute koekjes en nootjes neerzetten of laat één of twee amuses serveren.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
,,Borrelen kan heel goed een maaltijd vervangen. Eten erna is niet nodig. En het is ook fijn als je erna niet nog de keuken in hoeft. Daarom zorg ik voor afwisseling : iets hartigs, iets zoets, iet met groente, iets voor de kinderen, vlees, vis.”