De nauwe korfslak, platte schijfhoren en zeggekorfslak zijn beschermde soorten: ze staan vermeld op bijlage II van de Europese Habitatrichtlijn. Dit houdt in dat er voor deze soorten speciale beschermingszones zijn aangewezen.
Slakken of buikpotigen (Gastropoda) zijn een klasse in de stam van de weekdieren (Mollusca). De naam buikpotigen en de wetenschappelijke naam verwijzen naar de gespierde onderzijde van het langwerpige lichaam, waarmee de dieren zich voortbewegen.
In Nederland komen niet zo veel soorten landslakken voor (ongeveer 125), maar voor het ongeoefende oog zijn sommige families en soorten lastig tot zeer moeilijk op naam te brengen. In België komen iets meer soorten voor en nog meer naar het zuiden zoals in Frankrijk – zoals te voorspellen – nog veel meer.
Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden. Eén slakje kan tot 500 eitjes leggen. Bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire aangroei leiden. De eitjes zijn klein en wit doorschijnend.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
Egels, spitsmuizen, maar ook reptielen zoals kikkers, padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen eten namelijk slakken. Zo was de hazelworm 30 jaren een trouwe gast in de Biogroei-tuin. Vogels zoals zanglijsters, spreeuwen, eksters en merels en zelfs kippen en loopeenden kunnen talloze slakken verorberen.
Het gevaarlijkst voor de tuinbezitter zijn de naaktslakken. Naaktslakken, maar ook huisjesslakken, vreten aan groenten, fruit en siergewassen. Ze hebben een voorkeur voor kiemplanten, jonge planten en gewassen met zachte, tere bladeren.
Naaktslakken graven zich in de grond in, huisjesslakken trekken zich terug in hun slakkenhuis en sluiten de opening af met een verhardend slijm. Zodra de lucht vochtiger is, bijvoorbeeld na een bui of 's nachts, gaan ze terug op pad.
Met de gevangen slakken zou je een gier kunnen maken door de slakken in water te koken en dit mengsel in de tuin te spuiten. De geur zou slakken weghouden. Je zou potjes met bier in kunnen graven. Zorg voor tuin vol leven; een egel eet wel 40 slakken per nacht en naast vogels houden ook kikkers van slakken.
Ook veel huisjesslakken kunnen restaureren en repareren. Als beschadigingen niet té groot zijn, gaan de slakken zelf aan het metselen. Ze doen dat door het afscheiden van een speciaal type slijm dat calciumcarbonaat bevat, de stof waaruit het huisje is opgebouwd.
Officieel erkend als huisdier door het LICG (Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren) In overleg is er een duidelijke en uitgebreide bijsluiter gemaakt over de verzorging en aanschaf van de Afrikaanse reuzenslak. Reuzenslakken kopen kan je slechts op een paar adressen in Nederland.
Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied in een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. De bescherming is bedoeld om de cultuurhistorische identiteit van een gebied te behouden en in te zetten bij ontwikkelingen. Op dit moment zijn er in Nederland 472 van deze beschermde gebieden.
Wijngaardslak [Helix Pomatia], ook wel Escargot de Bourgogne genoemd, beschermd in Nederland, mag niet uit de vrije natuur worden geraapt.
Beide soorten worden gegeten, de wijngaardslak vooral in Frankrijk en de betere Nederlandse restaurants waar ze als 'escargot' op de menukaart staan, de segrijnslak vooral in Spanje ('caracoles') en andere landen rond de Middellandse Zee.
Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst? Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen.
Bepaalde minder beweeglijke weekdieren, zoals schelpdieren, hebben minder goed ontwikkelde hersenen. Slakken daarentegen zijn wel traag, maar beschikken ook over hersenen en zelfs over een kortetermijngeheugen. Onderzoekers die willen begrijpen hoe de geheugenfunctie werkt, gebruiken zeeslakken soms als proefdieren.
Vooral sterk geurende planten, zoals bieslook, tijm, knoflook en salie, mijden slakken liever. Plant dit soort planten tussen de aantrekkelijk planten en de slakken blijven op afstand.
Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen.
Ze eten je moestuin of je kruidentuintje kaal, maar wist je dat je zelf ook de slakken uit je tuin kan opeten? “Al worden ze niet echt als culinair hoogstandje gezien”. “Je kan naaktslakken opeten, zeker de grote roodbruine.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Slakken zijn gevaarlijk voor honden en katten
De slak kan dus drager kunnen zijn van parasieten zoals longworm die de naam Angiostrongylus vasorum heeft. Deze worm wordt verwarrend genoeg ook wel de Franse hartworm genoemd. De Franse hartworm leeft in de longslagader. De wormen maken een huisdier ernstig ziek.
Als hun poep oranje kleurt, weet je dat alle gif eruit is. Naaktslakken kun je ook eten, maar ze schijnen erg vies te zijn. En je moet slakken zeker nooit rauw eten, er kunnen levensgevaarlijke parasieten in zitten.