Lange pasta, die hol is. Misschien wel de bekendste pastasoort ter wereld. Lange, dunne pasta, die niet hol os Afhankelijk van de dikte heet deze deegwaren: fidelini of capellini, vermicellini, vermicelli of spaghetti.
Bucatini wordt soms ook wel perciatelli genoemd. De naam komt van een paar Italiaanse woorden. De eerste: buco, wat gat betekent.
Spaghetti is een sliertvormige pasta soort. De lengte van spaghetti is ongeveer 25 centimeter. De dikte van spaghetti kan verschillend zijn, maar de meeste spaghetti is ongeveer 2 millimeter dik. Dit zijn de afmetingen van een normale spaghetti.
De officiƫle naam van wokkelpasta of gedraaide pasta is fusilli. Fusilli is de Italiaanse benaming voor deze unieke soort pasta. De pasta is makkelijk te herkennen aan zijn spiraalvormige uiterlijk. Naast de naam fusilli wordt deze soort pasta ook wel eens spirali genoemd.
Spaghetti is een pasta vorm die gemaakt wordt van pastadeeg. Elke pasta vorm die gemaakt wordt van pastadeeg wordt pasta genoemd. Er zijn meer dan 700 verschillende pasta vormen die allemaal onder de productcategorie 'pasta' vallen. Spaghetti is dus ook pasta.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
De pappardelle is ongeveer 1 cm tot 1,5 cm breed. Als je pappardelle gebruikt voor je pastagerecht, maak je een bordje pasta met een echte bite! Ook de fettuccine valt in de familie van de brede pastaslierten.
Wist je trouwens dat Grand'Italia Nederlands-Belgisch is en het bed met onder meer met een Frans merk (Amora) moet delen? Morgen is het zover: The countdown has started: this Thursday, January 17th, 2008, is the International Day of Italian Cuisines.
Pasta met ei recept
De eierpasta maakt je gerecht wel iets smeuĆÆger en het is aan te raden om er iets minder van te koken. De eieren in het deeg zorgen er immers voor dat je wat sneller vol zit. Zoals al aangegeven: er zijn enkele standaard regels voor de keuze van een pastavorm bij je gerecht.
Spaghetti wordt, onder de naam itriyya voor het eerst vermeld in een Syrisch-Arabisch woordenboek door Isho bar Ali, een arts en lexicograaf in de negende eeuw als product van Siciliaanse boeren dat met scheepsladingen tegelijk wordt geƫxporteerd.
Capellini is de dunste pasta van dit type met een diameter van minder dan 1 mm. Ze worden ook engelenhaar genoemd. Deze pasta komt uit Italiƫ, is gemaakt van de beste griesmeel van durumtarwe, maar zonder eieren.
Voor gewone pasta laat je ze 10 minuten onafgedekt drogen. Hiervoor kan een droogrekje ook erg handig zijn. Droog de pasta niet in een koude of tochtige ruimte, want dan wordt ze broos.
Op de pastamachine vind je een knop met verschillende standen; stand 1 tot en met 9. Deze standen geven de dikte van de pasta aan, stand 9 geeft de pasta een dikte van 2 mm. Mocht de pasta aan de machine blijven plakken bestuif het deeg dan met een beetje bloem.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Pasta all'uovo betekent: pasta gemaakt met eieren. Bij pasta all'uovo zitten er eieren door het pastadeeg heen gekneed. Hier wordt vervolgens de pasta van gemaakt. Pasta all'uovo betekend dus niks anders dan pasta gemaakt van pastadeeg waar eieren doorheen zitten.
Bologna is de stad van de tagliatelle (lintpasta) en de tortellini (gevulde deegkussentjes).
De meeste mensen kunnen prima af en toe rauw ei gebruiken, al met al. Wel zijn er een paar risicogroepen voor wie het een goed idee is om er helemaal vanaf te blijven. De gevolgen van salmonella zijn voor deze groepen namelijk gevaarlijker. Kleine kinderen en zwangere vrouwen vormen de belangrijkste risicogroep.
Maar hoe krijg je de saus dan zo romigā¦ Zonder room? Dit komt door de combinatie van het vet van het spek en het kookvocht van de pasta. De eieren zorgen voor binding van de saus.
Pasta Carbonara..
MAAR, wanneer je gebruik maakt van gepasteuriseerde eieren is er niks aan het handje! Ook in de horeca gebruiken ze heel vaak gepasteuriseerde eieren voor dit soort gerechten, vraag dat dus gewoon even na voordat je gelijk besluit het niet te nemen.
Middeleeuws Italiƫ
Het oudst bekende recept voor pasta verschijnt rond het jaar 1000 in het boek "De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani", (De kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli) geschreven door Martino Corno, kok van de machtige Patriarch van Aquilea.
Op het oog is het enkel de vorm die het verschil maakt tussen spaghetti en macaroni. Macaroni zijn de bekende elleboogjes en spaghetti zijn de lange rechte slierten.
Veel bronnen claimen dat pasta in ItaliĆ« geintroduceerd werd door Marco Polo, die het meenam met zijn reizen uit AziĆ« in 1292. Echter, de geschiedenis van macaroni gaat in ItaliĆ« terug tot de Romeinen, die het beschouwden als āeen geschenk van de Goden ā.
Tegelijkertijd veranderd het zetmeel in de pasta in een soort gelatine. Deze twee processen blijven bezig tijdens het koken en zorgen ervoor dat je de pasta op het juiste moment uit de pan moet halen! Laat je het te kort koken dan is de pasta nog hard. Te lang, en de pasta veranderd in een prutje.
Dunne pasta's als spaghetti en linguine gedijen het beste met een lichte saus op basis van olie: een pesto bijvoorbeeld. De allerdunste pasta ā capellini ā doet het goed met een lichte tomatensaus of een sausje op basis van zeevruchtenjus. Korte pasta zoals farfalle is ideaal voor een pastasalade.
Pasta wordt gemaakt van durum-tarwe, dit is een harde tarwesoort. Tarwemeel, water, soms ei, de emulgator lecithine en zout worden tot een taai deeg gekneed. Van dit deeg kunnen verschillende vormen pasta worden gemaakt, door ze door een mal te persen. De pasta zal soms worden voorgestoomd.