Een groep van de vloerverwarming mag maximaal 100 meter zijn, dit wil zeggen dat je per 100 meter buis een aparte groep moet hebben. Leg je 100 m2 vloerverwarming dan heb je afhankelijk van de isolatiewaarde en warmtebehoefte 800-1000 meter buis nodig en een 8 of 10 groepsverdeler.
Iedere groep vloerverwarming kan maximaal 100 tot 120 meter buis bevatten, afhankelijk van de diameter van de buizen. Wanneer u de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, worden de buizen vrij dicht op elkaar gelegd. Elke groep kan in dit geval ongeveer 10 m² vloer verwarmen.
Als je de vloerverwarming als hoofdverwarming wilt gebruiken, zonder radiatoren dus, dan moeten de buizen in de vloer zo'n 10 á 15 cm uit elkaar komen te liggen. In een goed geïsoleerde ruimte kies je voor 15 cm en is de ruimte slecht geïsoleerd dan kies je voor een buisafstand van 10 cm.
Wanneer men spreekt over groepen vloerverwarming, dan heeft dit betrekking op de manier waarop de vloerverwarming in een ruimte aangelegd wordt. Elke groep vloerverwarming kan maximaal 100 – 120 meter buis bevatten, afhankelijk van de gebruikte diameter van de buis.
In de situatie van hoofdverwarming kan iedere groep vloerverwarming 100 tot 120 meter buis bevatten. Elke groep kan in dit geval ongeveer 10 m² vloer verwarmen. Dat wil zeggen dat een ruimte van bijvoorbeeld 60 m2, zes groepen vloerverwarming nodig zal hebben.
Per vierkante meter kun je ongeveer rekenen op 7 meter buis.
De buizen hebben in het algemeen een verwachte levensduur van meer dan 50 jaar. Dit wordt berekend aan de hand van "langeduurproeven" en "computerberekeningen" (Dus niet aan de hand van 50 jaar praktijkervaring).
Wanneer u vloerverwarming aan gaat leggen is het van belang om te weten hoe diep het vloerverwarmingssyteem gelegd moet worden. Vloerverwarming werkt namelijk met buizen die die verwarmd worden waardoor de vloer warmte afgeeft. De ideale diepte van een vloerverwarmingsbuis is 5 centimeter.
Van vloerverwarming wordt tijdens de zomer nauwelijks gebruik gemaakt – tenzij er ook mee gekoeld wordt, maar dat doet niet lang niet iedereen. Het is dus in theorie mogelijk om het vloerverwarmingssysteem in de zomer helemaal uit te zetten.
Een vervuilde of verstopte vloerverwarming kan ontstaan door een slechte kwaliteit van het water in het CV-water. Er zit dan slib in het CV-water, een soort ongewenste vaste deeltjes. Slib kan terechtkomen in het CV-water als het systeem wordt aangelegd of bijgevuld. Ook zuurstof - oftewel lucht - kan slib veroorzaken.
Gemiddelde dikte van zandcement bij een halfdroog systeem
Op de isolatielaag met ingewerkte vloerverwarming komt een dunne afwerkcementvloer. Als je gaat voor traditionele, cementgebonden zandcement moet je dekvloer 6 cm dik zijn. Als je anhydriet vloeimortel gebruikt, is de dekvloer best 4 cm dik.
Als je vloerverwarming goed werkt, hoef je het system niet regelmatig te ontluchten. Je doet dit dus alleen als je de druk ziet verminderen. Het is wel aan te raden om eenmaal per jaar het geheel systeem te ontluchten, liefst in de herfst, nog voor de koude maanden beginnen.
Bij de planning van het legpatroon voor uw vloerverwarming systeem in een nieuwe dekvloer is het raadzaam om 100mm afstand tussen de buizen te gebruiken voor hoofdverwarming en 150mm afstand voor bijverwarming.
Hoe de Capaciteit van Vloerverwarming Berekenen? Vermenigvuldig dat totale aantal kubieke meter van alle ruimtes met 70 watt.
Bij een slakkenhuis patroon leg je eerst de buis 30cm uit elkaar van buiten naar binnen. Wanneer je vervolgens helemaal in het midden uitkomt leg je de buis weer terug, zodat de leidingen uiteindelijk 15 of 10 centimeter uit elkaar komen te liggen.
Om een optimaal rendement uit uw vloerverwarming te halen, is goede isolatie van groot belang. Er kan dan geen warmte 'weglekken' en alle warmte die de vloerverwarmingsbuizen bereikt, gaat naar de plaats waar die heen moet: de ruimte boven de buizen. Zo gaat er geen energie verloren aan het verwarmen van de ondervloer.
Daarom is het met vloerverwarming goed om de temperatuur op zo'n 17 tot 18 graden te houden. In een goed geïsoleerd huis hoeft de verwarming daarvoor 's nachts niet of nauwelijks te branden: daar komt de temperatuur 's nachts niet snel onder de 17 graden.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Een egalinelaag kan vrij dun aangebracht worden, meestal is een dikte tussen de 1 en 6 mm voldoende om de ondervloer te egaliseren. Een egalinelaag van enkele centimeters raden wij af.
Vloerverwarming. Hier heb je altijd een gewapende betonplaat nodig. De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
Ten opzichte van een verwarmingssysteem met radiatoren is vloerverwarming 10 tot 15 procent zuiniger. Gelijkmatige warmte: met vloerverwarming kun je je kamer veel gelijkmatiger verwarmen dan wanneer je dit met radiatoren doet. Het verwarmingsoppervlak is groter en de warmte komt van onderen.
Dit voorkomt dat uw vloerverwarming verstopt raakt en de vloer niet meer op de juiste temperatuur komt. Wij spoelen uw vloerverwarming met speciale apparatuur. Zo is de installatie snel en gegarandeerd weer schoon.
Vloerverwarming is duurder dan het plaatsen van radiatoren. Dat komt doordat de werkzaamheden, vooral in een al bestaande woning, veel arbeidsintensiever zijn. Toch is het laten plaatsen van vloerverwarming waarschijnlijk goedkoper dan je dacht.