Diverse organen liggen door een veel te grote opening in het middenrif vaak op een verkeerde plaats in de buik/borst. Hierdoor kunnen organen bekneld raken. Deze aangeboren, levensbedreigende aandoening wordt 'Congenitale Hernia Diafragmatica' (CHD) genoemd.
Symptomen van een middenrifbreuk
Braken. Zuurbranden of oprispingen (reflux) Misselijkheid. Een branderig gevoel of pijn achter het borstbeen dat verergert bij buigen, rekken en liggen.
Een te grote opening van het middenrif wordt een middenrifbreuk (hernia diafragmatica) genoemd. Deze opening kan langzaam groter worden door bijvoorbeeld overgewicht of veroudering. Ook kan dit aangeboren zijn.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Patiënten blijven na de operatie gemiddeld één tot drie dagen in het ziekenhuis. Om te voorkomen dat vast voedsel vastloopt in de slokdarm is het belangrijk dat de slokdarm en de maag niet te snel worden belast.
U komt in aanmerking voor een operatie wanneer er sprake is van een middenrifbreuk die klachten geeft (symptomatische middenrifbreuk) zoals: Beklemming. Bloedarmoede (anemie) Ernstige passagestoornissen.
Beperk het gebruik van gasvormende voedingsmiddelen, zoals koolzuurhoudende dranken, ui, prei, peulvruchten, koolsoorten, nieuwe aardappelen, paprika, komkommer, onrijpe banaan, vruchtensap en meloen. Beperk het gebruik van koffie, thee, kauwgom, chocolade, cacao, pepermunt en dille.
Bij een middenrifbreuk, of als het middenrif (diafragma) verlamd raakt, is een hersteloperatie nodig. Meander Medisch Centrum heeft als enige in Nederland chirurgen die daarvoor kijkbuisoperaties via de buik uitvoeren.
Oorzaken van middenrifpijn
Deze scheidt de borstkas van de buik. Deze spier speelt een hele belangrijke rol bij het ademhalingsproces. Eigenlijk is de oorzaak van middenrif pijn in vaak onbekend. Het kan ontstaan wanneer u te zwaar geteld heeft, uw rug heeft verdraaid of wanneer u een vreemde beweging heeft gemaakt.
Operatie bij een middenrifbreuk
Wanneer leefregels en medicijnen geen verlichting meer geven, kun je een operatie ondergaan. Daarbij wordt het bovenste stuk van de maag om de onderkant van de slokdarm gedraaid. Hierdoor kan de maag niet meer omhoog door de opening in het middenrif en zullen je klachten verdwijnen.
Pijn of druk op de borst kan te maken hebben met spieren, slokdarm, maag, hart, longen of stress. Ga naar de huisarts om te weten waar het bij u door komt. Bel direct bij pijn of druk in de borst met 1 van deze klachten erbij: De pijn of druk begint opeens bij inspanning of stress.
Omeprazol. Gebruik dit middel om maagzuurbranden te voorkomen door een middenrifbreuk. Het is een prima middel ,werkt goed en langdurig.
In het middenrif zit een smalle opening waar de slokdarm (borstholte) doorheen loopt naar de maag (buikholte). Bij een middenrifbreuk is de opening tussen borst- en buikholte wat wijder dan normaal. De middenrifbreuk kan aangeboren zijn (hernia diafragmatica) of op latere leeftijd ontstaan (hiatus hernia).
Een maagbreuk geeft in de meeste gevallen geen klachten en hoeft dan ook niet behandeld te worden. Wanneer er sprake is van terugvloeiing van de maaginhoud (reflux), kan behandeling nodig zijn. In eerste instantie zijn leefregels van belang.
Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen. Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).
Betaïne HCL: natuurlijk alternatief voor maagzuurremmers.
Melk vermindert de maagzuurklachten, maar dit is van korte duur. Melk stimuleert namelijk de productie van maagzuur en kan doordoor maagklachten doen toenemen. Bij karnemelk is dit effect er minder.
Soms is er sprake van een grote middenrifbreuk, waarbij de maag (gedeeltelijk) in de borstholte ligt. In zo'n situatie wordt er mogelijk ook een slang in de borstholte achtergelaten. Deze komt dan via de buik naar buiten.
Het middenrif is een dun, koepelvormig laagje spier die horizontaal langs de onderkant van de ribbenkas loopt. Zijn vorm dankt het diafragma aan de plekken waar het aanhecht, te weten de onderste ribben, het borstbeen en de wervelkolom, en ook door de organen eromheen, met name het hart, de longen en lever.
De behandeling van refluxziekte is in de eerste plaats eenvoudig: Maatregelen zoals koffie, tabak en zware maaltijden voor het slapengaan vermijden, en rechtopzetten van het bedhoofdeinde, kunnen dikwijls al voor belangrijke verbeteringen zorgen. Er wordt medicatie onder de vorm van zuurremmers opgestart.
Verkramping van de middenrif spier heeft direct gevolgen voor het functioneren van het hart-ritme systeem: bloedsomloop en ademhaling. De bloeddruk kan erdoor hoger of lager worden. Het is mogelijk dat ademnood, hoge oppervlakkige ademhaling of zelfs hyperventilatie optreed.
Wanneer het maagzuur tot in de keel of mond komt, kan dit lokaal irritaties, stinkende adem en tanderosie veroorzaken. Hierdoor kan ook heesheid (door inwerking op de stembanden), hoest of astma (door inwerking op de luchtpijn) ontstaan.
Toch zit er iets in. Want in theorie kan maagzuur dat in de slokdarm opstijgt, een hoestreflex veroorzaken en zo de astma verergeren. Kruipt het zuur over de rand van de slokdarm heen, de luchtpijp in, dan schieten de longbuisjes zelfs in een kramp, met alle benauwdheid vandien.