Chocoladepasta of chocopasta (ook simpelweg pasta of in België choco genoemd) is een smeerbaar, zoet broodbeleg dat bestaat uit suiker, vetten (plantaardige olie) en cacaopoeder (chocolade). Veelal zijn er nog toevoegingen als johannesbroodpitmeel, emulgatoren (zoals lecithine) en smaakstoffen zoals vanilline.
Namelijk de Blue Band hazelnootpasta met minder suiker en de Whey Choco van Body & Fitshop. Het zouden beiden gezondere varianten zijn van chocopasta. Je kunt het dus gebruiken als broodbeleg, maar natuurlijk ook op crackers, beschuit of rijstwafels.
Maar de voorbije jaren kreeg de pasta veel kritiek over zich heen omdat Ferrero veel palmolie gebruikt. Dat is een verzadigd vet dat de chocopasta een gladde textuur geeft, maar volgens de Hoge Gezondheidsraad slecht is voor de gezondheid omdat middel het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot.
Nutella, in menig huishouden is er wel een pot van de bekendste chocopasta ter wereld te vinden.
De prijs van de Nutellapotten blijft wel dezelfde, want volgens de producent zijn de productiekosten gestegen. Hazelnoten bijvoorbeeld - een essentieel ingrediënt van Nutellachoco - zijn de laatste jaren schaarser en dus duurder geworden.
In werkelijkheid is het gewoon zo dat Nutella producten geen halal label hebben, wat niet betekent dat ze haram zijn. Bewijs is dat het recept van de bekende chocopasta met hazelnoten geen ingrediënten bevat die door de Islam verboden zijn.
Het etiket maakt ons wel wat wijzer: een portie van 15 gram (oftewel één theelepel) bevat maar liefst 8,5 gram suiker. In een hele pot van 400 gram zit bijgevolg 227,2 gram suiker, oftewel 75 suikerklontjes.
Nutella bevat dierlijke weipoeder afkomstig van de koe. ( de weipoeder is wel niet als vet geschouwd). Al de rest is van plantaardige afkomst. PS: We vragen het tevens na voor de overige producten van Ferrero, want daar is niet op ingegeaan door Ferrero zelf.
"We raden een portie van 15 gram aan, ongeveer een koffielepel." Voedingsdeskundige Patrick Mullie bevestigt dat de hoeveelheid suiker en vet in het product indrukwekkend zijn. "Maar vooral in de dosis zit het gif," waarschuwt Mullie.
Na lang testen kwam uiteindelijk de chocopasta van Poulain als beste naar voren. Nutella eindigde pas op de vierde plaats. De winnaar bevat geen palmolie en de smaak is volgens 60 millions de consommateurs perfect in evenwicht.
Ingrediënten: suiker, palmolie, 13% hazelnoot, 6,5% magerecacaopoeder°, mageremelkpoeder, vegetarisch weipoeder, lactose, emulgator (sojalechitine [E322]), natuurlijk vanillearoma.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
1 pot Nutella
Een boterham met choco is heerlijk, dat gaan we niet ontkennen.
Een boterham met chocoladepasta is een verantwoorde keuze. Dit broodbeleg bevat namelijk veel lecithine, een stof die weer veel calcium, ijzer en proteïne heeft. Deze stoffen helpen je energieniveau hoog te houden en zijn bovendien goed voor de botten.
Hij ontwikkelde daarom een mengsel van hazelnoten, suiker, olie en cacao dat hij in harde blokken als beleg verkocht. Maar ouders klaagden dat de kinderen alleen het beleg opaten en niet het brood. Daarom bedacht Ferrero een chocoladepasta, die hij Supercrema noemde. In 1963 werd Supercrema omgedoopt tot Nutella.
Nutella = nutellanutella is de merknaam van een populaire chocolade-hazelnootpasta van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1949 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam `Supercrema Gian...
De mogelijkheid bestaat dat Nutella heeft vastgesteld dat de gezondere pasta van Delhaize (zonder palmolie) knaagt aan de verkoop van Nutella in de supermarkten van Delhaize en dat de voedingsgigant daarom beslist heeft om Delhaize aan te vallen op het woord choco', aldus de consumentenorganisatie.
Op sommige producten waar palmolie in zit, staat het RSPO keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat minimaal 95 procent van de palmolie in een product duurzaam geproduceerd is. Op de website van Milieu Centraal vind je een Keurmerkenwijzer met een beschrijving van het RSPO keurmerk.
De beste manier om palmolie te vermijden is om de ingrediëntenlijst van producten te checken. Let wel: allerlei synoniemen worden ingezet om de slechte naam van palmolie te verdoezelen. Dat gaat van plantaardige olie tot palmoleïne tot palm stearine tot glyceryl.
PS: We vragen het tevens na voor de overige producten van Ferrero, want daar is niet op ingegeaan door Ferrero zelf. 2e Reactie van Ferrero: Door deze bevestig ik u dat Raffaello inderdaad vrij van dierlijke en alcoholische bestanddelen is.
Nu is choco niet altijd vegan. Melkpoeder zal je meer dan eens in het ingrediëntenlijstje zien passeren. Ook weipoeder kan je als niet vegan-product zien staan. Maar net zoals alles tegenwoordig zijn er ook in chocopasta's vegan varianten verkrijgbaar.
De exacte samenstelling van Nutella verschilt van land tot land. De belangrijkste ingrediënten zijn palmolie uit Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea en suiker. Samen maken ze 72% uit van een pot Nutella Chocopasta. De suikers bestaan afhankelijk van het productiegebied uit suikerbiet- of uit geraffineerde rietsuiker.