Je centraal examencijfers zijn in een decimaal nauwkeurig. Tel al je centraal examencijfers op (niet afronden!) en deel dit getal door het aantal vakken. Met een gemiddelde van 5,50 ben je geslaagd, met een gemiddelde van 5,49 of lager ben je gezakt.
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Een 5 (of lager) geldt als onvoldoende, een 6 (of hoger) geldt als voldoende. Je moet een voldoende halen voor alle cursussen in je programma moet af te studeren.
! Een 5.45 wordt afgerond op een 5 ! Wanneer geslaagd op basis van 6 vakken?
Bij de vaststelling van het eindcijfer SE wordt 'afgerond' volgens de door het ministerie van OCW voorgeschreven methode: bijvoorbeeld 5,45 wordt als eindcijfer se 5,5.
Bloedsuikerwaarde - nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water): Onder de 6,1 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l - voorstadium van diabetes. Boven de 6,9 mmol/l - diabetes.
Een 5,5 is een voldoende. In het onderwijs hanteren we al sinds jaar en dag deze grens tussen onvoldoende en voldoende, in vaktermen: de cesuur.
In het Nederlandse onderwijs gebruiken leraren voor het rapporteren van prestaties van leerlingen veelal de cijferschaal van 1 tot en met 10, waarbij een 6 als voldoende geldt.
Je zit op het goede niveau als je schommelt tussen de 5–9. Het moet dan niet zo zijn dat je vaak een negen haalt, maar op sommige onderwerpen kan je heel hoog scoren.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst.
Toegestane uitzonderingen eindcijfers
Je bent geslaagd als al je eindcijfers 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen:Je mag één eindcijfer 5 halen, maar de overige vakken moeten dan allemaal een 6 of hoger zijn. Je mag één eindcijfer 4 halen, maar dan moet je voor één ander vak een eindcijfer 7 halen.
Bijna iedereen heeft in zijn verleden op de basisschool en het voortgezet onderwijs toetsen gemaakt waarop je precies 100 punten kon scoren. Als je 55 van de 100 punten had behaald, dan kreeg je een 5,5.En dat is een voldoende.
Voorbeeld: Een 5,45 wordt in dit geval eerst afgerond naar een 5,5 en dan een 6. Een 5,44 wordt eerst afgerond naar een 5,4 en dan naar een 5.
Bijvoorbeeld als je twee vijven en verder allemaal zessen hebt in je 'minimumpakket', waardoor je gemiddelde lager is dan een 6,0. Dan voldoe je niet aan de slagingseisen. Maar, als je voor een extra vak een 8 hebt gehaald, compenseert dat voor de twee vijven en ben je toch geslaagd.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
al je eindcijfers 6 of hoger zijn; je één 5 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn; je een 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.
Het cijfer 5 en lager geldt als een onvoldoende.
Daarbij geldt de regel: 5,5 en alles wat daarboven ligt is voldoende; alles onder 5,5 is onvoldoende.
Grens voldoende/onvoldoende
De grens tussen voldoende en een onvoldoende is een 5,5.
Bij het afronden kijk je naar het tweede getal achter de komma en kijk je of deze 5 of hoger is of lager. Bij 5 of hoger rond je het tweede getal achter de komma naar boven af, bij 4 of lager rond je het getal naar beneden af. Zo wordt 5,24 afgerond op één decimaal 5,2 en 5,25 afgerond op één decimaal 5,3.
De afronding mag enkel worden uitgevoerd op het totaal kasbedrag (niet op artikel-niveau). Als het totaalbedrag eindigt op 1, 2, 6 of 7 cent, moet men dit bedrag afronden op 5 cent lager.Als het bedrag eindigt op 3, 4, 8 of 9 cent, moet men 5 cent hoger afronden. Dit moet worden weergegeven aan de kassa.
Om dat te doen, kijken we naar 1 plaats naar rechts, wat de tientallen zijn. Als het 5 of hoger is, ronden we naar boven af.Als het lager is dan 5, ronden we af naar beneden.Het is 5 of hoger, dus we ronden alweer af naar boven naar 10.000.
Met tekortpunten wordt het aantal punten dat een leerling tekort komt om voldoende (minimaal 6) te staan bedoeld. Een 5 is bijvoorbeeld 1 tekortpunt, een 4 is 2 tekortpunten, enz.
Hoe zit het met de 5,5 regel voor je centraal examen als je het VAVO doet? De 5,5 regel geldt voor al je gemaakte centraal examens. Ook voor de centraal examens die je al eerder hebt afgerond. Dus: het gemiddelde cijfers van al je centrale examens, moet minimaal een 5,5 zijn.
Cijfers worden gegeven op een schaal van 0 (laagst) tot 10 (hoogst). De cesuur tussen onvoldoende en voldoende ligt op 6: resultaten hoger dan of gelijk aan 6 zijn voldoende. Aan de Radboud Universiteit wordt alleen een diploma verstrekt indien alle vakken met een voldoende zijn afgelegd.