Is dit een catfish? Twijfel of iemand waarmee je contact hebt wel de persoon is van de foto? Dan is reverse image search een manier om te ontdekken of je vermoedens terecht zijn. Sla de foto op en voer deze in op Google Image Search.
Google Foto's kan gezichten herkennen op foto's. Daardoor is het mogelijk om te zoeken naar foto's waar een specifiek persoon op staat. Het fotoprogramma maakt namelijk een soort fotoalbum aan met de foto's waarop dezelfde persoon staat.
Hoe werkt dat? Je upload een afbeelding vanaf je computer of je plakt een afbeelding's url in een programma en deze doorzoekt het internet en vergelijkt dat afbeelding met afbeeldingen op andere websites.
Als auteursrechthebbende mag alleen jíj je werk publiceren, verveelvoudigen, exploiteren of op een andere manier openbaar maken. Gebruikt iemand jouw foto zonder toestemming, dan is er sprake van inbreuk op je auteursrecht.
Het Nationaal Archief beheert ruim 15 miljoen foto's. Meer dan 400.000 foto's zijn vrij beschikbaar voor download en hergebruik. Vele onderwerpen zijn hier te vinden, zoals voetbal, Deltawerken, Tweede Wereldoorlog, politici, Koninklijk Huis, landbouw, visserij, Suriname, Indonesië en het Nederlandse leger.
Foto's en video's terugzetten
Als je een item hebt verwijderd en dit wilt terugzetten, kijk je in de prullenbak of het item daar staat. op je Android-telefoon of -tablet. Tik op de foto of video die je wilt terugzetten en houd deze vast. Tik onderaan op Herstellen.
Google Foto's bewaart alle foto's en video's gratis in de cloud en 'in hoge kwaliteit'. Er vindt hoe dan ook enige compressie plaats, maar foto's worden tot 16 megapixels opgeslagen en video's tot 1080p. Voor veel gebruikers zal dat ruim voldoende zijn.
Bij een nepprofiel staat er vaak een aantrekkelijke dame of man op de profielfoto. Als u contact heeft met iemand van internet en twijfelt aan iemands bedoelingen, controleer de foto dan. Komt die voor op andere plaatsen op internet die niet horen bij die persoon?
Ook kunnen beeld en geluid worden bewerkt, waardoor de werkelijkheid wordt verdraaid. Met behulp van Google Images of de zoekmachine van Tineye kun je achterhalen of foto's bewerkt zijn, en van welke bron ze origineel komen. In dit filmpje van Nieuwscheckers vind je een uitleg om deze hulpmiddelen te gebruiken.
Nee, dat mag niet! Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
De nieuwe Android-app Google Goggles maakt dit mogelijk. Het werkt zo: maak een foto van een voorwerp met je Android-telefoon en Google Goggles probeert dat object te herkennen. Je krijgt vervolgens relevante zoekresultaten op je telefoonschermpje. Het gratis Google Goggles staat sinds maandag in de Android Market.
In de app Foto's bekijkt en bewerkt u de genomen foto's. Foto's die met de smartphone zijn gemaakt, staan in de app Foto's . Deze app staat standaard op veel Android-apparaten. Tik eventueel eerst op de map Google en vervolgens op Foto's om de app te openen.
Google Lens is een intelligente app voor iPhone en Android waarmee je meer kunt leren over de wereld om je heen. Het werkt als een soort zoekmachine zonder zoekopdracht. Scan bijvoorbeeld het plantje in de vensterbank om te ontdekken wat voor soort het is.
Wanneer je een foto neemt of een eerder genomen foto uploadt, wordt deze geanalyseerd. Vervolgens presenteert de app een uitgebreid en meestal accuraat overzicht van gerelateerde afbeeldingen en links met informatie over het gefotografeerde voorwerp.
Mensen zoeken op Google
Tik de naam tussen aanhalingstekens, bijvoorbeeld "sophie de groot". Probeer ook voorletter en achternaam: "s. de groot". Voeg toe wat je weet over deze persoon, bijvoorbeeld woonplaats, club of bedrijf. Tip: kijk ook bij afbeeldingen.
Facebook stopt met zijn systeem voor gezichtsherkenning. In de komende weken stopt het sociale mediaplatform met het taggen van gezichten op foto's. Gebruikers konden Facebook jarenlang toestemming geven om een profiel van hun gezicht op te slaan.
EXIF-viewer
Wanneer je met deze programma's een foto opent, zie je alle informatie die in de EXIF staat opgeslagen, gerangschikt op type. Dat is niet alleen leuk, maar ook handig om te beseffen hoeveel privacygevoelige informatie een foto bevat.
In veel gevallen mag je een internetafbeelding niet zomaar gebruiken. De maker van een foto of illustratie heeft daar bijna altijd 'auteursrecht' op. Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt.
Het internet is vrij, toch? Dus mag je gewoon alle afbeeldingen van internet gebruiken. Al helemaal wanneer je de maker of auteursrechthebbende niet binnen een of twee kliks kunt vinden. Dit is inderdaad zoals we het internet gebruiken.
Check als eerste de profielfoto
Fakers gebruiken vaak een mooie foto, ze willen namelijk dat je een beetje verliefd op ze wordt. Je kunt die foto checken op Google Afbeeldingen met 'reverse image search'. Wordt de foto ook op andere websites gebruikt? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een faker.
Tegenstrijdigheden herkennen. Wees voorzichtig als er een verschil in leeftijd is, waarbij jij de oudere persoon bent. Criminelen op datingsites richten zich meestal op mensen die ouder zijn dan zij. Een mannelijke oplichter richt zich doorgaans op vrouwen van middelbare leeftijd, vijftigers of zestigers.
Google Foto's app
In oktober 2020 maakte Google bekend dat het vanaf 1 juni 2021 een einde maakt aan de onbeperkte opslag in de populaire Google Foto's-app. Met deze app kunt u gratis foto's en video's opslaan op internet.
'Back-up en synchronisatie' is een opslagservice waarmee je foto's en video's automatisch worden opgeslagen in je Google-account. Deze foto's en video's zijn toegankelijk vanaf elk apparaat waarop je bent ingelogd op je account.